Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Oğuz Atay 1934 Kastamonu doğumludur. İnşaat Mühendisliği okuyan ve bu alanda öğretim görevlisi olan Oğuz Atay yazarlık kariyerine de bir çok dergi ve gazetede makale ve söyleşiler yazarak başladı. 1971 yılında ilk romanı olan Tutunamayanlar’ı yayınlayan ünlü yazar bir anda Türk edebiyatına damgasını vurdu. Tutunamayanlar romanı sayesinde TRT Roman Ödülünü kazanan ünlü yazar daha sonra 1973 yılında Tehlikeli Oyunlar romanı ile başarısına devam etti.
Ardından yazdığı hikayeleri derlediği Korkuyu Beklerken kitabını yayınlayan yazar Prof. Mustafa İnan’ın hayatını anlattığı Bir Bilim Adamının Romanı eseri ile yayınlarına devam etmiştir.
Oğuz Atay Türkiye’nin Ruhu isimli kitabını yazarken beyin tümörü nedeni ile 13 Aralık 1977 hayata veda etmiştir. Ölümünden sonra kitap satışları bir anda artan ünlü yazarın yazılarından derlenerek oluşturulan Günlük ve Eylembilim kitapları da daha sonra onun adıyla yayınlanmıştır.
Oğuz Atay Romanları ve Kitapları:
Tutunamayanlar (1972)
Tehlikeli Oyunlar (1973)
Bir Bilim Adamının Romanı (1975)
Korkuyu Beklerken (1975)
Oyunlarla Yaşayanlar (1975)
Günlük (1987)
Eylembilim (1998)
Yazıdaki detaylar bize romanın 1970’li yıllarda geçtiğini göstermektedir. Oğuz Atay romanlarında sık sık toplumsal eleştirilere yer vermektedir.
Puan: 7.6 | Yorum: 2
Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay’ın yazdığı tek tiyatro oyunudur. Kitabın anlatımı özgün bir şekilde işlenmiştir.
Puan: 9.7 | Yorum: 9
Günlük, Oğuz Atay’ın Edebiyat laboratuvarıdır. Eser, Oğuz Atay’ın kendi günlük yaşantı anlatımları yerine onun kaleminden eserlerinin taslak biçimleri üzerine notlardan oluşmaktadır.
Puan: 9.7 | Yorum: 4
Kitabın içinde yazarın farklı zamanlarda yazıp, sonraları tek başlık altında topladığı tam sekiz öyküsü bulunuyor.
Puan: 7.8 | Yorum: 15
Aslen Malatyalı olup, 1911 yılında Adana’da doğmuş bir bilim insanı olan Mustafa İnan’ın hayat hikâyesini anlatan Oğuz Atay’ın bir sözüdür başlığımız da.
Puan: 8.7 | Yorum: 33
Hikmet Benol’un gözünden yazılmış Tehlikeli Oyunlar, her okunduğunda başka anlamlar bulunabilecek oldukça uzun paragraflarla ve imgelerle dolu bir roman.
Puan: 9 | Yorum: 28
Herkesin bir Tutunamayanlar okuma girişimi vardır, kimisi yarım bırakır kimisi tamamlar. Eminim ki herkesin hayatının farklı bir döneminde tutunamadığı ya da tutunduğu şeyleri sorguladığı olmuştur.
Puan: 8.5 | Yorum: 132