Ölü Ozanlar Derneği

Ölü Ozanlar Derneği
Kitabın Yazarı:Nancy H. Kleinbaum Kitap Türü:Yabancı Romanlar Yayınevi:Bilge Kültür Sanat Yayınlandığı Yıl:1989 Sayfa Sayısı:136 ISBN:9786055261122 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 26

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:110,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Ölü Ozanlar Derneği - Nancy H. Kleinbaum

Kitap Türü:Yabancı Romanlar Orjinal Adı:Dead Poets SocietyÇeviren:Nurten Hatırnazİngilizce:Dead Poets Society Short Summary

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Ölü Ozanlar Derneği Özet

Ölü Ozanlar Derneği, N. H. Kleinbaum'ın aynı adlı filmden uyarlanarak yazmış olduğu kitabıdır. Bilge Kültür Sanat Yayınları'nda ilk basımı 2012 yılında yapılmış olan Ölü Ozanlar Derneği, bir grup lise öğrencisinin okullarına yeni gelen edebiyat öğretmeni ile beraber hayatlarının değişimini konu alır.

Charlie, Knox, Neil, Todd, Cameron, Pitts ve Meeks Welton'daki en disiplinli ve aynı zamanda sıkıcı okul olan Welton Akademisi'nde eğitim gören yedi arkadaştır. Welton Akademisi, tüm kurallara uyma zorunluluğu ve bağlı kaldığı birkaç ilke ile tüm öğrencilerin hayal güçlerini körelten bir okuldur.

Todd Anderson, okula yeni katılan öğrencilerden biridir. Oldukça çekingen ve içine kapanık olmasına rağmen oda arkadaşı Neil sayesinde diğerleriyle beraber iyi bir arkadaş grubu oluştururlar. Ders yılı başladığında, öğrenciler için en ilginç şey yeni edebiyat öğretmenleri Bay Keating ve onun farklı öğretim şekilleri olur. Bütün öğrenciler onu çok sevmiş ve kısa sürede sloganını da benimsemişlerdir: "Anı yaşa!" Ve aslında ailelerinin dayatmalarıyla veya çevrelerinin beklentileri ile yapmaları beklenen meslekleri yapmamak istediklerini fark ederler. Bay Keating sayesinde hepsinin yaşamı değişir.

Her şey, bir öğlen yemeği sırasında Neil'in eski bir okul yıllığında Bay Keating 'in ismini görmesiyle başlar. Açıklama kısmında diğer birçok şeyle beraber Ölü Ozanlar Derneği yazmaktadır. Fakat daha fazla bir bilgi yoktur. Yıllığı diğer öğrencilere gösterdiğinde hepsi çok şaşırır ve meraklanırlar. Bay Keating' e Ölü Ozanlar Derneği'nin ne demek olduğunu sorduklarında Ölü Ozanlar Derneği'nin bir grup insanın toplanarak beraberce şiir okudukları eski ve gizli bir topluluk olduğunu öğrenirler. Bu onları oldukça heyecanlandırır ve birlikte Ölü Ozanlar Derneği'ni yeniden canlandırmaya karar verirler. Bu sırada içine kapanık olan Todd yavaş yavaş açılmaya başlamakta, Neil yakında sergilenecek bir Shakespeare oyununda babasından gizli rol almakta, Knox bir davet sırasında karşılaştığı Chris'e aşık olmakta ve hepsi kendilerine göre 'anı yaşamakta'dırlar. Bunların hepsi Bay Keating sayesinde olmuştur. Fakat Keating' in alışılmamış yöntemleri aşırı disiplinli okul müdürü Bay Nolan tarafından tepki almaya başlamıştır.

Neil'in başrolü oynadığı oyunun oynanacağı gün gelip çatar. Tüm arkadaşları Bay Keating ile beraber onu izlemeye, destek olmaya gelmiştir. İzleyicilerin arasında Neil'in babası Bay Perry de vardır. Oyun başlar, Neil çok başarılıdır. Herkes oyuncuları ayakta alkışlar. Fakat oyun bittiğinde Bay Perry Neil'i alıp eve götürür, ona bağırır, çok öfkelenmiştir. Onu Welton Akademisi'nden alıp askeri okula yazdıracağını söyler. Neil ne kadar üzgün olsa da babasına karşı çıkamaz. Çareyi kendini öldürmekte bulur. Babasının eski tabancasıyla intihar eder. Olanlar duyulduğunda herkes çok üzülür, Todd öfke krizi geçirir. Bay Perry'e öfkelidir, Neil'in yalnızca anı yaşamasına engel olmuştur.

Welton Akademisi müdürü Bay Nolan, tüm olanlara Bay Keating'in sebep olduğunu düşündüğünden onun açığa alınması için elinden gereken her şeyi yapar. Fakat Bay Keating sınıfa eşyalarını almaya geldiğinde Todd, Knox, Charlie ve Meeks ve Pitts'in en sevdikleri öğretmenlerine veda etmelerine engel olamamıştır.

Ölü Ozanlar Derneği Kitap Özeti

Welton Akademisine açılış günüyle başlayan kitabımız öğrencilerin aileleriyle vedalaşması ve odalarına yerleşmeleri ile devam eder. Welton Akademisi, açılış gününde de görüldüğü üzere bazı kural ve normlara sıkı sıkıya bağlıdır. Sadece erkek öğrencilerin bulunduğu bu okulda sıkı çalışmak, disiplin gibi kavramlar akademinin temelini oluşturur. Welton Akademisinde öğrenci olan Neil Perry’nin yeni bir oda arkadaşı vardır. Öğrencinin ismi Todd Anderson’dur. Todd Anderson oldukça sessiz ve içekapanık bir öğrencidir.

Okula bir de yeni bir edebiyat öğretmeni gelmiştir. Edebiyat öğretmeni John Keating Welton Akademisinin eski mezunlarındandır. Akademinin müdürü Nolan’ın eski öğrenci John Keating’den beklentisi büyüktür. John Keating ise akademinin genel görüşüne karşıt bir görüşe sahiptir. Öğrencilerin bireyselliklerinin gözardı edilerek tek tipleştirmelerine karşı çıkar. Yalnızca başarı ve çalışmak üzerine olan okulun ilkeleriyle çelişir. Üretmenin, hayallerinin peşinden gitmenin önemini vurgular. Öğrenciler John Keating’den oldukça etkilenmişler ve hayatın ders çalışmaktan ibaret olmadığını fark etmişlerdir. Hayallerinin peşinden koşmaya derslerinin yanında hayatın başka alanlarında da var olmaya başlarlar.

Geçmiş yıllıkların arasında John Keating hakkında yazılanları bulurlar. John Keating hakkında “yakışıklı, çapkın, çılgın vs. gibi ifadelerin yanında ölü ozanlar derneği” şeklinde bir ifade yazılmıştır. Öğrenciler bunu merak eder ve John Keating’e anlamını sorarlar. John Keating bu derneğin çok gizli olduğunu ve üye olmanın mümkün olmadığını daha kendisinin bile çaylak olduğunu bu derneği yalnızca ölülerin tam üye olabildiği söyler. Öğrenciler tüm bunlardan etkilenerek kendilerine ölü ozanlar derneği kurar ve toplanma yeri olarak Welton Akademisinin yakınlarında bulunun ormandaki bir mağarayı seçerler. Mağaraya yönelik bir de motto geliştirmişlerdir. Henry David Thoreau’nun ünlü Sivil İtaatsizlik denemesindeki şu cümleyi söylerler: “Ormana gittim çünkü yaşamı bilinçli yaşamak istiyorum…” Öğrenciler bu mağarada benliklerini bulurlar. Şiirler yazıp şarkılar söylerler. Konuşmaktan hoşlanmayan Todd da bu gruba dahil olmuştur. Todd ile John Keating arasında sıcak bir ilişki vardır. John Keating, Todd’u sınıf içerisinde konuşmaya zorlayarak yavaş yavaş kabuğunu kırmasına yardımcı olur. Hatta Todd kendini öyle geliştirir ki kendi yazdığı şiiri ölü ozanlar derneğinde yüksek sesle okur. Knox ise babasının aile dostu olan adamın oğlunun sevgilisine aşık olmuştur. Kızın adı Chris’tir. Chris’ten başka bir şey düşünemez ve kızın okuluna kadar gider. Chris’e ona yazdığı şiiri verir. Chris ise Knox’un duygularına karşılık vermeye başlar. Çocuklar böyle böyle hayallerinin ve duygularının peşinden gitmeyi öğrenmişlerdir.

Hayallerinin peşinden koşan başka birisi de Neil’dir. Neil oyunculuk ateşiyle yanıp tutuşmaktadır fakat bu tutkusu ailesi tarafından asla desteklenmez. Ailesinden habersiz seçmelere katılır ve tiyatro oyununda önemli bir rol kapar. Neil büyük bir tutkuyla işini yapmaktadır. Babası durumdan haberdar olur ve Neil’e derhal bu işin peşinin bırakmasını söyler. Neil ise babasından gizli oyunun oynanacağı akşam sahneye çıkar. Performansı ile herkesi büyülemiştir. Ölü ozanlar derneği ve John Keating de Neil’i en önden büyük bir coşkuyla seyretmektedirler. Neil’in babası da gelmiştir. Bu göz alıcı performans karşısında büyülenmek yerine oyun bitiminde Neil’i alıp eve götürür. Tüm bu olanlardan da John Keating’i sorumlu tutmuştur. Neil’e askeri okula alındığını ve doktor olacağını söyler. Neil o gece intihar eder. Onun ölümü Welton’da şok etkisi yaratır. Todd, Neil intihar etse de onu asıl öldürenin babası olduğunu söyler. Welton Akademisi imajını temizlemek için John Keating’in yöntemlerini ve kendisini bu olaydan sorumlu tutar. John Keating öğrencilerinin göz yaşlarıyla okuldan uğurlanır.

Filmi gibi kitabının da büyüleyici bir akışı olduğunu söylemek mümkün. Öğrencilerin benlikleri ile kendilerine dayatılan roller arasında sıkışıp kalmaları üzerine kurulu bir hikayedir. John Keating isimli edebiyat öğretmeni çocuklara kendilerini olmalarının önemini hatırlatan, anın tadını çıkarmanın ve üretmenin önemini kavratan bir karakter olarak karşımıza çıkar. Bir iki saatte okunabilecek keyifli bir iş olduğunu söylemek mümkün.

Editör: Ceren Kozalıoğlu

Ölü Ozanlar Derneği Soruları ve Cevapları

ölü ozanlar derneği yazarı kimdir?



Ölü Ozanlar Derneği yazarı Nancy H. Kleinbaum'dir.

Ölü Ozanlar Derneği Yorumları

mutlaka okunması gereken bir kitap okumayı sevmiyorsanız filmini izleyin tam bir hayat dersi sunuyor

20-08-2015 22:13

hayatımın romanı okuduğumda çok etkilenmiştim göz yaşlarımı tutamamıştım

21-08-2015 01:33

kitabı gördükçe aklıma robin williams geliyor çok üzüldüm öldüğüne kitabın sonu gibi oldu adeta

21-08-2015 19:45

bana ölü ozanlar derneği kitap özeti lazım filmini izledim çok güzeldi filmi ile kitabı aynı mı acaba?

01-05-2016 14:47

kitabın özetini okudum güzel keşke sonu kötü bitmeseydi

26-05-2016 13:08

bugünlerin tadını çıkar ki mutluluğa erişebilesin bazen insanoğlu yarının ne getireceğini bilmedi halde geleceğe hazırlık yapar mutlu olmakicin ancak mutluluğu bulmak istiyosan hayatının tadını çıkar bu kitapta bunu cok güzel anlatmakta hepinizin okumasını canı gönülden istemekteyim

27-05-2016 13:56

uzun yazdım kısa çıktı

09-10-2016 19:19

film i ve romanını okuyun çok güzel bayıldım

31-10-2016 19:20

çok kötü macera yok berbat

05-01-2017 19:45

arkadaşlar bana ana fikri bilen yazabilir mi
lütfen

06-03-2017 15:25

ben hala okumadm tavsiye ediyomusunuz ???

31-03-2017 20:22

bence çok maceralı bir film.

22-05-2017 19:35

sonu kötü bitti ama olsun kitap fena deyil.

27-11-2017 17:57

ben okudum efsanevi bit kitap şey ayrı yazılır

04-02-2018 22:36

kesinlikle cok guzel bir kitap ayrica filmi de cok guzel mutlaka tavsiye ederim

16-03-2018 21:14

çok güzel bir film. .kitabını almayı düşünüyorum ..hocamız sınavdan sorumlu tuttu. tavsiye ederim.😊

14-07-2018 20:50

ölü ozanlar derneği kitapı benim okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesiydi filmi de varmış izlemedim ama hemen izleyeceğim ama kitap çok etkileyiciydi ağlamamak için kendimi zor tuttum kusursuz bir eser

10-06-2019 16:57

filmini izlediğimde gerçekten çok etkilenmiş, kitabını da okumaya karar vermiştim. gerçekten okurken hiç pişman olmadım. edebiyatı sevenlerin mutlaka okuması lazım.

Hayrunnisa Çiko • 19-06-2019 01:48

keşke herkesin hayatına böyle mükemmel bir öğretmenle karşılaşabilse her kuralın arkasında yatan gizli sırrı açıklayan bir kitap herkesin okuyup hayatında mükemmel yer ayırması gereken gizli ve özel bir kitap..

Ceyda • 06-08-2019 18:35

bana olu ozanlar dernegi kitabi ozet lazimdi burada bulup yazdim 90 aldim hic yoktan iyidir

12-01-2020 22:23

kitabı okumadım ama filmini izledim filminden kitap özeti çıkartsam yeterli olur mu film ile kitap farklı mı

19-03-2022 14:15

ölü ozanlar derneği kitabı ne zaman yazıldı

12-09-2022 21:13

welton akademisi hangi ülkede yer alıyor

31-01-2023 10:56

kitabın sonu çok kötü bitti çok fena oldum kitaplar insanları böyle üzmemeli

27-07-2023 21:54

insanı içine çeken türde bir hikayesi var kitabın sonu ise ne yazık ki üzücü tarafta yer alıyor

29-01-2024 23:17

mutsuz son ile bitmesi kötü onun dışında harika bir eser

24-08-2024 20:44

en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Tarihi Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Felsefe Kitapları Yabancı Romanlar Romantik Aşk Kitapları Deneme Kitapları Polisiye Kitaplar Beslenme Diyet Kitapları Bilim Kurgu Kitapları Yerli Romanlar Macera Kitapları Komik Kitaplar Korku Kitapları Kadın Erkek İlişkisi Fantastik Kitaplar Psikoloji Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Şiir Kitapları Gerilim Kitapları Gizem Kitapları Politik Kitaplar Biyografi Kitapları Din / Tasavvuf Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Günlük Anı Kitapları