Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet Eğitimi
Kitabın Yazarı:Adem Güneş Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Timaş Basım Yayınlandığı Yıl:2015 Sayfa Sayısı:192 ISBN:9786050817638 Kitap Puanı:8.3 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:140,20 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.3
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Mahremiyet Eğitimi - Adem Güneş

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Mahremiyet Eğitimi Özet

Adem GÜNEŞ'in "Mahremiyet Eğitimi" adlı kitabı sekiz bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı farklı konular alt başlıklara ayrılarak kısaca ele alınıyor. Bazı bölümlerde örnek vakalardan kesitler veriliyor. Böylece verilen bilgiler somutlaştırılarak daha anlaşılır kılınıyor. Çok önemli bilgiler içeren kitap, sadece çocukları değil yetişkinleri de bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Bu kitabı, ebeveynler ve eğitimcilerin yanı sıra çocuk istismarını engellemek isteyen tüm bireylerin okuması gerekiyor.

NEZAKET VE ZARAFET İÇİN MAHREMİYET

Mahremiyet eğitiminin tek amacı, çocuğu dış dünyanın tehlikelerinden korumak değildir. Bunun yanında çocuğun çeşitli beceriler kazanmasını sağlamak ve tüm hayatını etkileyecek bir kişilik eğitimi vermektir.

Zarafet; ruhun bedende kaygısızca görünür olması halidir. Nezaket ise zarafet sahibi bir kişinin insan ve eşya ile kurduğu ilişkinin adıdır.

Mahremiyet eğitimi çocuğa şiddet uygulanarak, çocuk aşağılanarak, utandırılarak verilmez. Bu gibi yanlış yöntemlerle mahremiyet eğitimi vermeye çalışmak çocukta farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur.

RUHSAL İNCELME

Ruhsal incelme duyguların anlamlandırılmasına ve yönetilmesine imkan verir. Ruhsal incelme için detaylara dikkat etmek gerekir. Bir sineği yakından incelemek, çiçeklerin polenlerini fark etmek gibi aktiviteler ruhsal incelme için faydalıdır. Ruhsal incelme gerçekleşmezse insan, çevresindekilerin duygularını fark etmekte zorlanır.

Ebeveynin uyarıları çocuğun aklına hitap eder ve tedirginliğe neden olur, mahremiyet eğitimi ise çocuğun duygularına hitap eder ve içselleşir. 3-7 yaş döneminde gerçekleşen ruhsal incelme bir temel gibidir. Çocukta bu dönemde ruhsal incelme gerçekleştiyse çocuk zarafet ve nezaket sahibi olur. Kazanılan bu erdemler kolay kolay kaybedilmez. Zarafet ve nezaket sadece çocukluk yıllarında değil, ilerleyen zamanlarda da kazanılabilir. Ama çocukluk yıllarında zarafet ve nezaket kazanılması daha kolaydır ve bu yıllarda kazanılan zarafet ve nezaket kalıcıdır. İleriki yıllarda da zarafet ve nezaketin kazanılması ve kalıcılaşması mümkün olsa da çocukluk yıllarına göre daha zordur, daha fazla çaba gerektirir. Yeniden zarafet kazanılması için yapılması gerekenlerden bazıları güzel kokularla koklama duyusunu, yemeklerin tadını çıkararak tat alma duyusunu, farklı ısılardaki sulara veya farklı türlerde kumaşlara dokunarak dokunma duyusunu onarmaktır.

RUHUN KENDİNİ EMNİYETTE HİSSETMESİ

Mahremiyet eğitiminin en önemli adımlarından biri çocukların fiziksel auralarını yani sınırlarını keşfetmelerini sağlamaktır. Bunun için çocuğa belli bir mesafeden fazla yaklaşmamak, bu alanın ona özel olduğunu hissettirmek gerekir. Çocuğu öpmek için izin istemek, çocuk izin vermezse çocuğu zorlamamak da kilit noktalardandır.

Ebeveyn zihinsel aura gelişimi için çocuğa destek olmalıdır. Mesela çocuk, iki kişi konuşurken bir şey söylemek için müdahale ettiğinde nazikçe uyarılmalı, konuşma bittikten sonra dikkatle dinlenmelidir. Çocuk da bir gün bu iki kişiden biri olduğunda aynı tavrı sergileyebilmelidir. Bu şekilde çocuk, bir haksızlığa uğradığında kullanması gereken "sesini çıkarma" becerisini elde eder.

Ebeveyn çocuğun duygusal aurasının gelişimi için de dikkatli olmalıdır. Çocuğun duygularına müdahale etmemeli, "gülme, ağlama, utanma" gibi duygusal yönlendirmelerle çocuğu baskı altına almamalıdır. Çocuk duygularını rahatça yaşayabilmelidir.

TEMEL DAVRANIŞ REFLEKSİ KAZANIMI

Mahremiyet eğitimi ile çocuk giyinip soyunurken, banyo yaparken ve tuvaletteyken yalnız olması gerektiği bilincine kavuşturulmalıdır. Çocuğa, bedeninin ona ait olduğu, o izin vermezse kimsenin ona dokunamayacağı, bedeninde kendisi dışında kimsenin dokunamayacağı özel yerlerin olduğu öğretilmelidir. Ayrıca çocuğa yakalambaç, saklambaç, ebelemece gibi oyunlarla fiziksel güç kazandırılmalı, bu oyunlarda arada bir yetişkini yenmesi sağlanarak "sen güçlüsün" mesajı verilmelidir. Böylece, çocuğun bir yetişkinle mücadele etmesi gerektiğinde kurtulmak için çabalaması öğretilmiş olur.

SOSYAL DAVRANIŞ BECERİSİ KAZANIMI
BİLİNÇLİ ŞÜPHECİLİK
TACİZ NEDİR?
DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

Editör: Firdevs AÇAR

Mahremiyet Eğitimi Soruları ve Cevapları

Mahremiyet Eğitimi kimin eseri?

Adem Güneş

Mahremiyet Eğitimi türü nedir?

Çocuk Kitapları, Kişisel Gelişim

Mahremiyet Eğitimi kaç sayfa?

192

Mahremiyet Eğitimi Yorumları

çok kötü bir kitap verdiğim paraya acıdım

01-11-2018 14:43

verdiğiniz paraya değmiyor

03-12-2018 21:18

yorum yazanlar beğenmemiş ama benim hoşuma gitti bazı bilgiler işe yarıyor faydalı deneyeceğim

26-05-2019 21:58

nezaket ve zarafet için mahremiyet eğitimi diye demiş yazar ama bu fiyata bu kitap pek nazik olmadı tam bir hayal kırıklığı aynı lafları tekrar edip durmuş çocuğu var mı merak ediyorum

29-03-2022 20:54

çocuklarım için okumak istiyorum ama pdf bulamadım

08-01-2023 20:46