Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma
Kitabın Yazarı:Adem Güneş Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Timaş Basım Yayınlandığı Yıl:2014 Sayfa Sayısı:176 ISBN:9786050815061 Kitap Puanı:8.3 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:140,57 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.3
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Güvenli Bağlanma - Adem Güneş

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Güvenli Bağlanma Özet

Adem GÜNEŞ'in "Güvenli Bağlanma" adlı kitabı sekiz ana bölümden oluşuyor. Her bölüm farklı farklı konulara değinen alt başlıklar içeriyor. Konular hem kısa hem de açık bir şekilde anlatılıyor. Kitap özellikle, bebek bekleyen ve 0-2 yaş döneminde bebeği olan ebeveynlere ve bu dönemdeki bebeklere bakanlara (bakıcı, anneanne-babaanne vs.) hitap ediyor. Buna rağmen kitapta, çocuklarla ilgisi olan her bireyin faydalanabileceği önemli bilgiler bulunuyor.

Hayat Bağlanmalardan İbarettir

İlk bölümde bağlanmayla ilgili bilgiler bulunuyor. Bağlanmanın, irade ve güven duygusuyla ilişkilerine değiniliyor. Anne ile bebek arasındaki ten, göz ve ses ile temasın bağlanmadaki önemi anlatılıyor. Bebeğin anne ile yatmasının anneye ve bebeğe etkilerine, bu konu hakkında anneleri yanlış yönlendiren yaygın düşüncelere dikkat çekiliyor. Ebeveynleri en çok endişelendiren sütten kesme, tuvalet alışkanlığı edindirme ve yataktan ayırma konuları hakkında kolay anlaşılır, işe yarar bilgiler veriliyor. Ayrıca toplumda yanlış düşüncelerin çok yaygın olduğu emzik ve biberon konularında bilgiler verilerek ebeveynlerin bilinçlenmesi sağlanıyor.

"Vaktinde ve Yeterince"

Bu bölümde doğal ihtiyaçların zamanında ve yeterli bir şekilde giderilmesi gerektiği anlatılıyor. Doğal ihtiyaçların eğitim aracı olarak kullanılmasının yanlışlığı üzerinde duruluyor. İhtiyaçların zamanında ve yeterli bir şekilde giderilmemesinin ihmal olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca annelerin çocuklarına şiddet uygulama nedenleri kısa kısa açıklanarak maddeler halinde ele alınıyor.

"Sığınacak Bir Liman" Arayışı

Bu bölümde çocukların kendilerini güvende hissetmelerinin önemine dikkat çekiliyor. Çocukların, ebeveynleri tarafından olduğu gibi kabul edildiklerinde kendilerini güvende hissettikleri, aksi takdirde ise kaygılı ve gergin oldukları anlatılıyor.

Mizacı-Fıtratı Bozmak

Fıtrat "bir varlığın kendine ait türünün özelliğini barındırmasına" denir. Mizaç ise; bireyin kendine has özellikleridir.

Bu bölümde öncelikle mizaç ve fıtratın tanımları veriliyor. Daha sonra örnekler verilerek bu kavramların daha iyi anlaşılması sağlanıyor. Ayrıca mizaç ve fıtratın şiddet, ihmal ve suistimal ile bozulabileceğine dikkat çekiliyor. Mizacın farklı farklı ihtiyaçlara neden olabileceği, ebeveynin de bunları karşılamakla yükümlü olduğu belirtiliyor. Zamanla oluşan suni ihtiyaçlarla mizacın veya fıtratın gerektirdiği ihtiyaçların karıştırılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Dengeli Yaşam İçin Feraset ve Basiret

Bu bölümde de feraset ve basiretin ne denli birbiriyle ilişkili olduğu anlatılıyor. Feraset "öngörü", basiret "görebilme yeteneği" olarak tanımlanıyor. Ferasetin uyum ve empati yetenekleriyle ilişkilerine değiniliyor. Ferasetin sabır için gerekliliği vurgulanıyor. Ayrıca ebeveynin yanlış tutumlarının çocuğun ferasetini nasıl kapattığı gözler önüne seriliyor.

Karşıdakini Duymak

Bu bölümde empati kurmanın önündeki en büyük engellerden birinin kaygılı benlik olduğu vurgulanıyor. His dünyasının, yoğunluğu dönem dönem azalarak altı-yedi yaşlarına doğru tamamlandığı anlatılıyor. İlk dönem olan bir-iki yaş döneminde güven hissinin, daha sonra ise yeterlilik-yetersizlik hislerinin kazanıldığı belirtiliyor. Kişiliğin fiziksel, duygusal ve zihinsel auraların birleşiminden oluştuğu ve kişilik sınırlarına dikkat edilmemesinin zararları anlatılıyor.

"Atmosfer"

Bu bölümde ebeveynlerin çoğu zaman farkında olmadan yaptıkları yanlış davranışların çocuklar üzerinde çok derin izler bırakabileceği anlatılıyor. Ebeveynlerin çocuklarının fikirlerine saygı duyup bu fikirleri önemsemesi gerektiği belirtiliyor. Çocukların, ebeveynlerinin de hata yaptıklarını bilmelerinin önemi üzerinde duruluyor. Her koşulda sevildiklerini bilmelerinin çocuklarda güven oluşturduğu gözler önüne seriliyor. Ayrıca çok önemli bir konu olan aidiyet hissine genişçe yer veriliyor. Aidiyet hissinin fıtri bir ihtiyaç olduğu, aileyle karşılanamadığı takdirde başkalarıyla karşılanmaya çalışıldığı yahut daha da tehlikeli olarak tamamen yok edilip kimseyle karşılanmadığı anlatılıyor.

"Kaybetmek"

Bu bölümde aidiyet ilişkisinin bağlanmayla ilişkisine değiniliyor. Kazanılmış güven duygusun kaybedilebileceğine dikkat çekiliyor. Güven duygusu kaybedildiğinde oluşabilecek durumlar ele alınıyor. Ayrıca, var olan olumsuzlukların anneyle bağlanma sağlanarak ortadan kaldırılabileceğinin mümkün olduğu anlatılıyor.

Editör: Firdevs AÇAR

Güvenli Bağlanma Soruları ve Cevapları

Güvenli Bağlanma kimin eseri?

Adem Güneş

Güvenli Bağlanma türü nedir?

Çocuk Kitapları, Kişisel Gelişim

Güvenli Bağlanma kaç sayfa?

176

Güvenli Bağlanma Yorumları

kitabın kalitesi oldukça düşük pek faydalı bilgi sunmuyor

01-11-2018 14:42

benim hoşuma gitti yazara teşekkür ederim

26-11-2018 01:06

adem güneş güzel yazmış ben çok beğendim işime yaradı

27-05-2019 16:59

okumak istediğim bir kitap pdf halini bulamadım yardımcı olur musunuz

31-03-2022 15:26

bağlanma sorunu yaşayan biriyim yetişkinim tavsiye eder misiniz?

04-01-2023 15:29