Hadi Gidelim

Hadi Gidelim
Kitabın Yazarı:Adalet Ağaoğlu Kitap Türü:Öykü/Hikaye Yayınevi:Everest Yayınları Yayınlandığı Yıl:2016 Sayfa Sayısı:145 ISBN:9786051850474 Kitap Puanı:8.9 / 10 | Yorum: 2

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:57,80 TL KitapYurdu:66,30 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Hadi Gidelim - Adalet Ağaoğlu

Kitap Türü:Öykü/Hikaye

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Hadi Gidelim Özet

Kitap sekiz adet öyküden meydana gelmektedir.

Dar Odanın Karanlığı

Hikâye kişisi Sultan, bir akşam elektriklerin gitmesiyle yaşantısını sorgulamaya başlar. Sultan, bir dikiş atölyesinde çalışmaktadır. Sabah saat sekizde iş başı yapıp akşam sekizde işini bitirmektedir. Sultan, Ankara’yı gün yüzü ile görebilmiş değildir. Ayten adında Sultan’ı kendisinden daha iyi düşünen bir kadın vardır. Bu kadın Sultan’ın sağlığını, rahatını düşünen ince bir insandır. Ayten, Sultan’ın reddettiği Salih ile aşk yaşayınca araları bozulur. Ayten’in yerine Emine, gelir. Emine de düşünceli ama dedikoduyu seven bir tarafı vardır. Sultan, Ayten’in yerini dolduramaz. Ayten ile karşılaştığında ise çok değiştiğini fark eder. Sultan, dar boğazlı ailelerin yaşadığı dar sokaklı gecekondunun birinde oturmaktadır. Dışarda her akşam periyodik olarak havlayan köpekler ve Mamak çayının sesi hayatını sorgulamasına bir kez daha sebep olur. Çünkü tüm bunlar periyodik olarak gerçekleştiği için farklı bir şey yaşamadığı hissine kapılır. Sultan, işinin yanı sıra evde yatalak babasına da bakmaktadır. Bir gün alışveriş yapmaya çıkar. Sokakta tanımadığı kişiler tarafından saldırıya uğrar. Gözünü açtığında karakoldadır. Niçin dövüldüğünü anlamaz. Eve döndüğünde kendisini döven kız ile oğlan gelir. Çok pişman olduklarını, onu Ayten ile karıştırdıklarını söylerler. Sultan, bu olaydan sonra her karanlıkta üstüne birilerinin saldırabileceği korkusuyla yaşar. Ziya adında iş arkadaşı, Sultan ile evlenmek ister. Fakat Sultan hem babasının hastalığından hem de borçlarından dolayı evlenmek istemez. Hikâye bilinmezlik içinde karanlıkta biten mum gibi son bulur.

Karanfilsiz

Kahramanın ismi verilmemiş, mekân üzerinde fazla durulmamıştır. Kaporta Boyamacılığı yapan babadan kalma mesleğini icra etmeye çalışan bir adam vardır. Bu meslek de babasına dedesinden kalmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle mesleği değersizleşen usta, tüm bu olumsuzluklara rağmen mesleğini sürdürür. Hikâyenin ismine bakacak olursak; karanfil elden ele gezen bir çiçektir. Buradaki karanfil sembolik olarak baba mesleğinin yerine geçer. Babasından kalan bu mesleği usta, gelecek nesile aktaramama kaygısı yaşamaktadır.

Çok Özel Küçük Şeyler

Yazar, bu hikâyeye kendisini katmıştır. Kitabı yeni biten yazar, arkadaşına kitabını götürmek üzere evden çıkar. Yolda tanımadığı bir kişi arabayı durdurur. Yazara silah doğrultur. Silahı çalışmayınca ortadan kaybolur. Yazar, bu olay üzerine ölümü hatırlar. Arkadaşının evine geldiğinde başına gelenleri yansıtmaz. Hikâyede sürekli verilen “çıt” sesi bir leitmotif örneğidir. Yazar, bu sesi aklından çıkaramaz. Ayağıyla bastığı yaprakların sesini de tetik sesine benzetir. Çaycı olan bir çocuğun bomba patlaması esnasında, kolunun kopması ona yaşamı hatırlatır. Yaşam ve ölüm zıt kavramlardır. Hikâye kahramanımız bu zıtlıklar üzerine kurulu dünyanın, gündelik yaşantısına tekrar ayak uydurur.

Ooof! Ohhh!

Hüsrev adında yaşlı bir adam vardır. Bu adam oğlu ve geliniyle beraber yaşamaktadır. Çöpçülük yaptığı için aile bireyleri kendisinden hoşnut değildir. Gelini şehrin yaşantısına özenen kendini beğenmiş birisidir. Hüsrev’i de evinde istememektedir. Hüsrev, yaprakları süpürürken evde sığıntı gibi oluşunu sorgular. Yaprakları hem süpürür hem de bu duruma çözümler arar. İstemese de köyüne gitmeyi düşünür. Bir türlü karar veremez. Bu kararsızlık içinde kendi kendine bir “Oh” çeker.

Savun Sevdam Sen Savun

Anlatıcı, evinin camından genç çiftlerin buluşmalarını izlemektedir. Gençler hep evinin yakınlarında buluşur ve anlatıcı da bunu keyifle izler. Anlatıcının eşi ile arası yoktur. Bu izlediği sevdalı gençler ile evliliğinin boşluğunu kapamaya çalışır. Bir süre sonra gençler gelmez. Bir zaman sonra çiftlerden erkek olan duvara bir yazı yazar ve gider. Daha sonra da kız gelip o yazıya ters bir şey yazar. Pencereden sürekli izleyen anlatıcı ayrıldıklarına kanaat getirir. Çifti siyasi görüşler ayırmıştır.

Kimi Zaman da Yapayalnız / Gitmek Uzun ve Çok Dönemeçli Yolları

Bir mühendis iş için farklı bir şehre gidecektir. Arkadaşı müfrit, mühendisi arar. Osman Hasat adında bir yazarı da yolu düşmüşken gideceği yere bırakmasını ister. Mühendis çok heyecanlanır. Çünkü kültürlü biriyle vakit geçirecektir. Osman Hasat’ın kitabını daha önce okumamıştır. Alır ve okumaya başlar. Fakat sıkılıp bırakır. Osman Hasat ile buluştuğunda kitabını bitiremediğini söyler. Osman Hasat da ona kültürsüz olduğunu ve kitabının ona hitap etmediğini söyler. Mühendis bu duruma üzülür. Kendisini aşağı görür. Araba bozulunca bir tamirciye giderler. Osman Hasat, orada da tamirciyi azarlar. Mühendis bunun üzerine yazarın suçlu olduğunu anlar. Kendisini suçlamaktan vazgeçer. Aslında Osman Hasat, mühendisin hayali hikâyesinin bir kahramanıdır. Hikâyeyi de uzun yolda sıkılmamak için kendisi uydurmuştur

Şiir ve Sinek

Şükrüye Hanım’ın Güler adında bir kızı vardır. Çok uzaklarda okumaktadır. Bir gün Şükrüye Hanım’a kızından mektup gelir. Mektupta kızı eve geleceğini yazmaktadır. Güler annesine hediye olarak yazdığı şiiri okuyacaktır. Eve geldiğinde bir türlü ev işleri bitmez. Güler tam şiirini okuyacakken Şükrüye Hanım, sinek öldürmeye çalışır. Güler’in hevesi kaçar ve şiiri okumaktan vazgeçer.

Hadi Gidelim

Hikâyede kahramanın ismi verilmez. Hikâyeyi anlatan birinci tekil şahıs vardır. Anlatıcının kardeşi amansız bir hastalığa yakalanır. Doktora gitmek için Londra’ya giderler. Görüşme için telefon kuyruğunda beklerler. Burada tek bir durum farklı insanlarda farklı tepkilere yol açmıştır. Anlatıcı, kardeşinin bu hastalığına üzülmektedir. Aynı zamanda bu ölüm kendisine kendi ölümünü de hatırlatır. Kardeşi ise sevgi dolu hayattan çalabildiği kadar an çalma peşindedir. Geçmişe döndüğünde bir kadını hatırlar. Bu kadınla konuştuğunda da ölümü hatırlamıştır. Daha sonra o kadının öldüğünü de kardeşinden duyar. Ölüm bir türlü aklından çıkmaz. Bir yolunu bulup kendini hatırlatır.

Değerlendirme

“Hadi Gidelim” adlı öykü kitabı, Adalet Ağaoğlu tarafından 1982’de yayımlanır. Kitapta sekiz adet öykü vardır. Her öykü kendi içinde bir ironiyi barındırmaktadır. Bu küçük öykülerde çoğu zaman iç monolog teknikleri, bilinç akışı teknikleri ve geriye dönüş teknikleri kullanılmıştır. Şahsına münhasır bir anlatımı olan Adalet Ağaoğlu’nun içinizi ısıtacak sekiz öyküsüne de kitaplığınızda mutlaka yer vermelisiniz. Kitapla kalın.

Yazan: B. Öğretmen

Hadi Gidelim Soruları ve Cevapları

Hadi Gidelim kimin eseri?

Adalet Ağaoğlu

Hadi Gidelim türü nedir?

Öykü/Hikaye

Hadi Gidelim kaç sayfa?

145

Hadi Gidelim Yorumları

iyiki okumuşum dediğim kitaplardan bir tanesi herkese öneririm

21-10-2021 21:29

karanfilsiz özeti için teşekür ederim çok kısa olmuş ama başka yerdede bulamadım

23-11-2022 23:51