Elsa'nın Gözleri

Elsa'nın Gözleri
Kitabın Yazarı:Louis Aragon Kitap Türü:Şiir Yayınevi:Islık Yayınları Yayınlandığı Yıl:1942 Sayfa Sayısı:160 ISBN:9786056469961 Kitap Puanı:6.7 / 10 | Yorum: 11

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

6.7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

Elsa'nın Gözleri - Louis Aragon

Kitap Türü:Şiir Orjinal Adı:Les Yeux d'ElsaÇeviren:Hüseyin Demirhan

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Elsa'nın Gözleri Özet

Fransız yazar Louis Aragon’un ilk baskısı 1942’de yapılan ve aynı adı taşıyan kitabının tamamı ilk kez Hüseyin Demirhan tarafından dilimize çevrilmiştir. Demirhan, Elsa'nın Gözleri çevirisine yıllarını vermiş. Bir türlü bittiğine kendini ikna edememiş. Yıllar süren bu çabanın sonu bir türlü gelmemiş çünkü Hüseyin Demirhan yaptığı çeviri ile mükemmeli arıyormuş. Ne yazık ki Elsa’nın Gözleri’nin yayımlandığını görememiş.

Ölümünden sonra Ülkü Uluırmak, Metin Demirtaş aracılığı ile çevirinin el yazısı metinlerine ulaşmış. Sayfalar karışmış, yazılar çok iyi okunmuyormuş ama titiz bir çalışma sonucu, bu kitabın Türkçesini okurlar için hazır hale getirmiş.

Geceler, Yakınmalar ve Elsa’ya Ağıt şeklinde bölümlenen kitapta yirmiden fazla şiir bulunmaktadır ve Elsa’nın gözleri ile başlar eser.

Ne derinmiş içmeye eğildim gözlerin
Gördüm ki güneşlerin yansır oraya tümü
Her umutsuz onlara dalıp bulur ölümü
Ben kendimi yitirdim ta dibinde o yerin
Kuşlar gölge düşürür bu duru okyanusa
Sonra bir açar hava ışır gözbebeklerin
Yaz kırpar önlüğüne bulutu meleklerin
Gök bunca mavi vurur ekine vursa vursa…

Yazar Louis Aragon, 1897 de Paris’te evlilik dışı bir ilişki sonucu doğar. Annesini uzun süre ablası olarak tanır. Nüfus kayıt gerekleri için Aragon soyadını alır. Hüzünlü, yaralı ve yalnız bir çocukluk dönemi geçirir. Okuma ve yazmayı öğrendikten sonra sayısız metinler yazar. Bunlardan bazılarını yayımlayarak eleştirmenleri şaşırtır. Anlatımı yer yer açık ifadelerle olsa da insanlığın en derin acılarını, umutlarını, umutsuzluklarını ve aşkı bize tamamı ile hissettirecek şiirsel dili mevcuttur.

Bir perdeli kemanlar korosu olabilse
Olabilse hiç m hiç kocamayan bir yürek
Ülkenin acısını aşkını söyleyecek
Gökyüzüne silmece yıldızlar dolabilse
Dolabilse ah birden…

1916’da Tıp Fakültesi’ne kayıt olan yazar, 1917’de Birinci Dünya Savaşı’na katılır. Bir yıl sonra Anicet adlı romanı yayımlanır ve Dada grubunda yer alır. İlk şiir kitabı da yayımlanırken Dada grubundan ayrılır ve üstgerçekçi akımın kurucuları arasına girer. Bu yıllarda anarşist eğilimindedir.

1926’da orjinali Le Paysan de Paris olan, Paris Köylüsü kitabı büyük yankı uyandırır. Bir yıl sonra Fransız Komünist Partisi’ne kayıt olur. Önemli düşünsel ve duygusal bunalımlar yaşarken, 600 sayfalık Sonsuzluğun Savunması adlı romanını yakar.

Elsa’dan başka aynı zamanda vatan aşığı olan yazar 1940 savaşına katılıp Dunkerque faciasını bizzat yaşar. O dönemleri en iyi yansıttığı şiirleri ise; Mayıs Gecesi ve Dünkerk Gecesi’dir.
Mayıs Gecesi’nin en etkileyici mısraları şöyle yer alır:

Ölülerle diriler benzeşir çırpınınca
Diriler ölülerdir evde uyuyakalan
Bu gece dirilerdir gömütünden sıyrılan
Titrer onlara benzer ölüler uyanınca.
Hiç gece olmuş mudur tümden koyu karanlık
Ey Musset şimdi Müz’ün saplantıların nerde
Sarısalkım kokusu dalgalanır bir yerde
Gece Mayıs gecesi yıl bin dokuz yüz kırk…

1928’de yazar Elsa Triolet ile tanışır. Rus kökenli bir Musevi olan Elsa ile birlikte yaşamaya başlarlar. Komünist yaklaşımını bırakmaz ve zamanla tartışmalardan dolayı üstgerçekçi gruptan da kopar. Kültür, sanat ve siyaset dergisi olan Ce Soir adlı derginin, direktörü olur ve militan bir gazetecilik dönemi başlar.

Yazarın Dunkerque faciasını yaşadığı dönemler, askeri madalyalarla ödüllendirilir. Almanlara esir düşer ama hemen kaçmayı başarır. Alman işgalinde Ulusal Yazarlar Komünitesi’ni kurar. Les Yeux d’Elsa gibi direniş şiirlerini içeren kitaplarını yayımlar ve faşizmle mücadelesini yeraltında sürdürür.

1949-1950 tarihleri arasında şiirleri birçok ünlü şair-şarkıcı tarafından bestelenir ve dönemin en popüler şairi olur. Kendisine Lenin Barış Ödülü verilir. 1970’de Elsa vefat eder…

Dokunduğum tenindir dinlediğim soluğun
Geçmiş günlerde kaldı atık ayrı yaşamak
Sensiz ortada dönen ben olmuşum uyruğun
Kara günde olsun ak günde olsun
Yine olmamıştın sen gönlüme bunca uzak…

Elsa’nın ölümünden sonra önemli bir trafik kazası geçiren ve tedavisi aylarca süren yazar, son romanı olarak Tiyatro/Roman eserini yayımlar. Ancak bunda önceki yıllardan farklı bir imaj yaratır. Tüm şiirlerini hazırlamaya başlar.

Kendi özel arşivinde bulunan tüm yapıtlarını, el yazmalarını, yazar-sanatçı dostlarıyla olan yazışmalarını, dünyanın dört bir yanındaki ünlü yazar-sanatçı dostlarının kendisine sunduğu belgeleri Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi’ne bağışlar. Aynı yıl, Elsa Triolet’nin de tüm yapıtları ve el yazmaları bu merkeze bağışlanır.

24 Aralık Noel günü Paris’te vefat eder ve Elsa ile birlikte uzun yıllar yaşadıkları malikânelerinin yakınında Elsa’nın yanına defnedilir. Kendi içinde de dört bölüme ayırdığı Elsa’ya Ağıtlar bölümünde Elsa ve Vals şiiri ile eserimiz sonlanır.

…Açık tenli genci kız tozardığında gece
Hani bize şarkılar söylemişti anımsa
Biraz hava alırdık dönerken tandan önce
Kaç gecemiz uçup gitti böylece
Hey gidi öfkesiz çağ döner dönecek Elsa
Taksitle aldığımız şu yazı makinası
Her aybaşı olurdu başımıza bir tasa
Meteliğimiz yoktu sevmek ateş pahası
Benim kaygım sende çocuk şarkısı
Çünkü diyebilirdim döner dönecek Elsa…

Yazan: Pınar Çağlayan

Elsa'nın Gözleri Soruları ve Cevapları

Elsa'nın Gözleri kimin eseri?

Louis Aragon

Elsa'nın Gözleri türü nedir?

Şiir

Elsa'nın Gözleri kaç sayfa?

160

Elsa'nın Gözleri Yorumları

şiirler oldukça güzel bazılarını anlaması zor sanırım kültür farkından

15-03-2016 11:25

şiir seviyorsanız çok hoşunuza gidecek yeni ise yavaş yavaş okuyun mısralarda çok fazla anlam yüklü

20-03-2016 00:04

çok beğendim ders çıkarabilinir

31-07-2016 14:29

aynenn çokk güzel

13-11-2017 14:46

bu kitabı bir arkadaşım önerdi ama henüz almadım. burdaki kitap ozetine ve yorumlara bakınca okuma listemden cikarttim. okumayı düşünmüyorum. yorumlayan ve ozetleyenlere çok teşekkür ederim.

Belkibirgun • 24-02-2019 14:53

bana elsa'nın gözleri şiiri incelemesi lazım elinde olan var mı?

24-09-2019 14:32

süpersiniz elsa'nın gözleri şiiri inceleme için teşekkür ederim hiç bir yerde bulamadım bir tek burada buldum her zamanki gibi yardımıma yetiştiniz

28-11-2019 16:52

elsa kitabı çok güzeldi louis aragonun başka kitapları var mı merak ediyorum okuduğum en güzel şiir kitaplarından bir tanesiydi

10-02-2020 23:51

yine sadece sizin sitenizde buldum şiir kitaplarının incelemelerini de eklemişisiniz helal olsun

24-03-2022 17:51

şiirin tamamı bu kadarmı?

27-11-2022 19:13

çok güzeldi ben içindeki şiirleri beğendim

23-07-2023 22:12

en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Çocuk Kitapları Romantik Aşk Kitapları Erotik Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Yabancı Romanlar Tarihi Kitaplar Yerli Romanlar Macera Kitapları Fantastik Kitaplar Polisiye Kitaplar Korku Kitapları Gizem Kitapları Komik Kitaplar Bilim Kurgu Kitapları Gerilim Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Psikoloji Kitapları Felsefe Kitapları Din / Tasavvuf Kitapları Şiir Kitapları Kadın Erkek İlişkisi Politik Kitaplar Tiyatro & Oyun Kitapları Günlük Anı Kitapları Biyografi Kitapları Deneme Kitapları Beslenme Diyet Kitapları