Damızlık Kızın Öyküsü

Damızlık Kızın Öyküsü
Kitabın Yazarı:Margaret Atwood Kitap Türü:Yabancı Romanlar Yayınevi:Doğan Kitapçılık Yayınlandığı Yıl:1985 Sayfa Sayısı:384 ISBN:9786050940596 Kitap Puanı:7.7 / 10 | Yorum: 11

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:152,05 TL Pandora:195,50 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood

Kitap Türü:Yabancı Romanlar Orjinal Adı:The Handmaid's TaleÇeviren:Özcan Kabakçıoğlu

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Damızlık Kızın Öyküsü Özet

DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ ÖZET

Geçmişte özgürlüklerle dolu olan Amerika’da devlete yönelik birtakım terör saldırıları olmuş ve tüm toplum bu durumdan etkilenmiştir. Gilead Cumhuriyeti kurulmuş ve ülke askeri diktatörlükle yönetilmeye başlanmış. Diktatörlüğün yanında koyu Hristiyanlık ve teokrasi de ülkeye hâkimdir. Yaşanan olayların en büyük etkisi de toplumdaki kadınlara olmuştur. Yönetim kadınların elinden neredeyse tüm özgürlüklerini almış ve bağlı yaşadıkları kuralları koyu dinsel temellere göre oluşturmuştur. Birtakım kimyasallar ve hastalıklar yüzünden doğurganlık azalmıştır. Doğurganlığa sahip çok az kadın kalmıştır. İşte bu durum ortaya “damızlık” kavramını çıkarmıştır. Hikâyemizin başkahramanı ve anlatıcısı da bu damızlık kızlardan biridir. Asıl adı Offred’dir. Türkçe’ye Fred’inki olarak çevrilmiştir. Fred’inki isminin sebebi de tayin edildikleri komutanın bir nevi onun sahibi olmasından kaynaklanmaktadır. Offred, bir sabah işe giderken her zaman sigara almak için uğradığı dükkândan kendi kartıyla sigara alamamış ve işyerine ulaştığında işinden kadın olduğu için mecburu bir kovulma yaşamıştır. Kadınlar artık yasalar gereği; servet edinememekte, çalışamamakta ve paralarını eşleri olmadan kullanamamaktadır. Tüm bu yaşananlardan sonra gidişatı fark eden Offred, kocası Luke ve kızlarıyla ülkeden kaçmayı denemiştir fakat başarılı olamamakla birlikte Offred, hem kızını hem de kocasını kaybetmiştir.

Damızlık kızlar, Teyze isimli kadınlardan aldıkları sıkı eğitim sonunda üremeyi sağlamak amacıyla komutanlara tayin edilmektedir. Görevde kaldıkları süre boyunca birtakım kurallar vardır. Okumak, konuşmak, yazmak, özel eşyalar edinmek yok. Çiftleşme süresince öpüşmek, dokunmak, tamamen soyunmak, duygu belirtisi göstermek yok. Hatta bu çiftleşme törenlerine komutanların eşleri de dâhil olmaktadır. Yatakta yatmak ve damızlık kızı kasıklarında yatırmakla görevlidir. Offred’in tayin edildiği evde komutan Fred, karısı Serena Joy, evin gündelik işlerinde görevli Martha olarak adlandırılan Cora ve Rita adında iki Martha ve Nick adında bir şoför yaşamaktadır. Offred, bu evde kendine yer edilmekten çok bir iş gibi görülmektedir. Güzel yemeklerle sürekli beslenmekte ve komutanla çiftleşme görevini yerine getirmektedir. Hayatındaki tek hareketlilik eşlendiği başka bir damızlık kız ile alışverişe gitmektir. Eşlendiği damızlık kızın adı Gilead rejimine göre Glen’inkidir. Ev için gerekli alışverişi karnelere göre yapıp eve dönmektedirler. Oyalanmaları ya da uygun olmayan konuşmalar yapmaları mümkün gözükmemektedir; çünkü devlete bağlı çalışan yüzlerce göz bulunmaktadır. Gözlerin görevi rejim aleyhine durumları tespit etmektir. Tespit edilen bu kişiler idam edilmektedir. Bir gün komutan Offred’i odasına çağırmıştır. Offred, odaya giderken sapıkça cinsel istekler beklese de durum oldukça farklıdır. Komutan onunla Scrabble oynamak istemektedir. Kibar ve sıcak geçen bu geceler sıklaşmıştır. Komutan oldukça kibardır hatta Offred’in birtakım isteklerini yerine getirmektedir. Aralarındaki mesafe azalmıştır hatta Offred ondan etkilenmeye başladığını bile düşünmüştür. Bir gün Serena Joy onu yanına çağırmıştır. Bir bebeği çok isteyen Serena Joy, Offred’e bir teklifle gelmiştir. Zamanının bu evde dolmak üzere olduğunu ve komutanın belki de bu işi beceremediğini ve şansını Nick ile denemesi gerektiğini, bunun çok güvenli olduğunu söylemiştir. Offred, bu teklifi kaybettiğini sandığı kızının fotoğrafını görmek karşılığında kabul etmiştir. Komutan, Nick aracılığıyla gönderdiği haberle onu yine odasına çağırmıştır. Bu sefer onun için bir kostüm ve makyaj malzemeleri ayarlamıştır. Onu, gizlice dışarı çıkaracağını söylemiştir. Offred, aylar sonra gece dışarı çıkacağı için ve damızlık kız elbiseleri dışında bir elbise giyeceği için çok heyecanlanmış fakat kendini kötü de hissetmiştir. Birtakım kontrolleri atlattıktan sonra “Jezebel’in Yeri” adında bir yere gelmişlerdir. Bu garip yer Offred’i çok şaşırtmıştır. Bir sürü süslü, garip giysili, makyajlı kadının ve toplumun üst kademelerinden oldukları anlaşılan bu adamların böyle bir yerde olmasına oldukça şaşırmıştır. Onu şaşırtan başka bir olayda teyzelerin elinden kaçmayı başaran eski dostu Moira’yı görmüş olmasıdır. Tuvalette buluşup sohbet etme fırsatı edinirler. Moira ona bu garip yere geliş hikâyesini anlatır. Daha sonra komutan Offred’i bir odaya götürür ve onunla sevişmek ister. Bu isteği Offred geri çeviremez.

Serena Joy’un isteği ile başka bir gece Nick ile yaşadıkları cinsel deneyim, gizli ve yakın bir ilişkiye dönüşür. Sık sık Nick’in odasında buluşup sevişen ikili adını koymadıkları bir ilişki yaşarlar.

Bir gün Serena Joy, Offred’i yanına çağırır ve ona komutan tarafından dolabından çalınıp, giydirilen elbisenin yakasındaki ruju gösterir. Cezasını çekeceğini söyler.

Offred, ihbar edileceğini düşünür ve odasında kendini öldürmenin yollarını ararken infaz otobüsüne benzer bir otobüsün geldiğini görür. Odasına görevlileri beklerken, Nick girer ve onların yeraltı direniş örgütlerinden Mayday’den geldiklerini, her şeyin düzmece olduğunu ve ses çıkarmadan onlarla gitmesini söyler. Nick’e güvenmekten başka şansı olmayan Offred, kendini gelen kişilere teslim eder.

DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ DEĞERLENDİRME

Damızlık Kızın Öyküsü, Margaret Atwood tarafından kaleme alınan feminist bir distopyadır. Yazarımız kitabı korkunç denilebilecek bir kurgu ile işlemiştir. Korkunç olan şey kitapta yaşanan olaylardır. Kitabın işleniş biçimini ve olay örgüsünü beğendiğimi belirtmek isterim. Zaman zaman kahramanın yaptığı flashbacklerde bu duruma katkı sağlamıştır. Bende eksik nokta bırakmadan öyküsünü gayet güzel tamamladı yazarımız.

Olaylar askeri bir darbe sonucu kurulan Gilead Cumhuriyet’inde geçmektedir. Tabii ki her gerici zihniyet gibi bu rejiminde ilk düzenlemesi kadınlar üzerinde olmuştur. Kadınların haklarını elinden almak, kadın bedeni üzerinde hak iddia etmek gibi icraatlar da bulunmuşlardır. Koyu dini kurallara göre yeniden düzenlenen ataerkil toplumda; kadınlar söz sahibi olamamakta, maddi güç edinememekte, çalışamamakta, okuyamamakta, özel isim yerine atandığı komutanın adını almakta ve hatta üremek için bir obje olarak kullanılmaktadır. Kahramanımız Offred de bu kadınlardan sadece biridir.

Offred’in odasını tanımaya çalışırken keşfettiği yazıdan bahsetmek isterim. “Nolite te bastardes carborundorum, bitches.” Offred, bu yazıyı bulduğunda anlamı üzerinde oldukça düşünmüştür. İlk başta dua olabileceğini düşünse de bu cümlede sezdiği şey bambaşka bir duygudur. Bilmediği bir dilde olduğu için bunu öğrenmenin tek yolunu gece kaçamaklarının birinde komutana sormakta buldu. Komutan ona lise kitaplarından birini çıkararak bu yazıyı gösterdi. Anlamının “Kendini bu sürtüklere ezdirme!” demek olduğunu söyledi, komutan. Öğrendiği diğer şey ise bu odaya gelen ilk kişinin kendisi olmadığıydı. Kendinden önceki damızlık kızın akıbetini araştırdığında onun kendini astığını öğrendi. İşte Offred’in sezdiği şey buydu; kendi hayatı pahasına bile olsa bu düzene bir başkaldırı, bir direniş…

Kitaptaki her karakter belirli bir derinlikle işlenmiştir. Örneğin, komutan karakteri kendi içinde gizleri olan bir karakterdir. Geçmiş yaşantısından kopamamış aksine eski renkli yaşamı sürdürmenin yollarını aramaktadır. Aslında bu durum neredeyse kuralların koyuluşunda etkisi olan ve yeni toplumun üst tabakalarında yer alan çoğu kişi için geçerlidir. Buna örnek olarak Jezebel’in Yeri gösterilebilir. Eski tür eğlence hayatının devam ettirildiği bu yerde kadınlar ve üst tabakadan erkekler bulunmaktadır. İşler burada, kurulan yeni toplum düzeninin ve alt tabakadan insanlara dayatılan kuralların aksine işlemektedir. Yani anlayacağınız her zaman olduğu gibi kurallar, kuralları koyanlar için geçerli değildir.

Kitap, anlattığı konu gereği ağır dram içermektedir. Hatta ne kadar yazar üzerinde çok durmasa da komutan, karısı Serena Joy ve Offred’in başkahramanı olduğu deyim yerindeyse çiftleşme sahnesi midemi kaldırdı diyebilirim. Kitap, zaman zaman okuyanı melankolik bir ruh haline sürükleyebilmektedir. Hatta kitap hakkında okuduğum birkaç yorumda bu konu yönünden çok eleştirildiğini gördüm. Kendi fikrimce bu eleştirilere hak vermiyorum. Kitapta anlatılanların, burun kıvırıp geçilecek uzaklıkta olduğunu düşünmüyorum. Maalesef ki yaşadığımız dünyada, kadınlar kitapta anlatılanlara benzer muamelelere maruz kalmaktadır. Seçme hakkı olmayan, okutulmayan, ekonomik özgürlüğü olmayan ve cinsel obje olarak kullanılan kadınlar ne yazık ki hem bizim toplumumuzda hem de dünyada mevcuttur. Umarım gelecekte biz kadınlar, yazarımızın kurduğu distopyanın aksine özgür ve cinsiyet ayrımının olmadığı bir dünyada yaşamımızı sürdürürüz.

Editör: Ceren Kozalıoğlu

Damızlık Kızın Öyküsü Konusu

Günümüz edebiyatının saygın isimlerinden bir tanesi olan Margaret Atwood Damızlık Kızın Öyküsü ile mükemmel bir dünya kurgulamış ve kadına olan bakışı çok farklı bir yöne çevirmeyi başarmıştır.

Atwood’un yeni dünyası gelecek zamanda Amerika’nın dönüştüğü Gilead Cumhuriyet’idir ve bu dünyada kadınların hiçbir hakkı yoktur. Dahası kadınlar sadece damızlık olarak kullanılır ve tek amaçları üremektir. Bu yüzden damızlık kızlar komutanlara tayin edilir ve onlar için üremeleri temel görevlerini oluşturur.

Damızlık Kızın Öyküsü konusu da böyle bir damızlık kız olan Offred’in hikayesini ele alır. Normal bir damızlık kız olarak bir komutana tayin edilen Offred, komutanın ondan farklı isteklerde bulunması ile hayatı değişir ama acı gerçek ile de yüzleşmek zorundadır.

Damızlık Kızın Öyküsü Soruları ve Cevapları

Damızlık Kızın Öyküsü kimin eseri?

Margaret Atwood

Damızlık Kızın Öyküsü türü nedir?

Yabancı Romanlar

Damızlık Kızın Öyküsü kaç sayfa?

384

Damızlık Kızın Öyküsü Yorumları

fazla katı bir kitap sadece belli başlı kadınlara hitap ediyor bazı görüşlerine katılıyorum ama bazı konularda çok katı

16-07-2017 23:23

merakla siparişimin gelmesini bekliyorum :)

semihabüşra • 17-07-2017 12:50

zamanında afa baskısını her yerde fellik fellik aramıştım. dizisi de çok güzeldir.

bastianikalesindekipisi • 26-10-2017 02:38

yeni baskı çıkmadan önce çok uzun süre bu kitabı arayıp sonunda bir arkadaşımın yardımı ile istanbul'dan getirtmiştim. güzel kitap.

19-11-2017 12:12

distopya tabii ki katı olacak katilanacak bir görüş yok ortada kurgu o kurgu

21-01-2018 23:50

kitabın konusu çok etkileyici okurken tüylerim diken diken oldu çok farklı bir dünya kadının ele alınışı hem de bir kadın tarafından böyle ele alınışı çok garibime gitti

20-12-2019 19:45

the handmaid's tale kitap sonunda ne oluyor?

11-03-2022 16:30

biri sonu nasıl bitiyor diye sormuş öğrencilerin durumu içler acısı kitap okumayı bırakın buraya yazılan özetleri bile okumaya üşeniyorlar

11-07-2022 10:53

kitabın karakterleri çok itici hiç sevmedim

14-12-2022 21:13

bana göre konuyu çok ağır bir şekilde işlemiş ama ilginç bir kitap

09-06-2023 21:54

nolite te bastardes carborundorum çevirisi bu mu

09-12-2023 20:29

Cadı Tohumu Damızlık Kızın Öyküsü en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Çocuk Kitapları Romantik Aşk Kitapları Erotik Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Yabancı Romanlar Tarihi Kitaplar Yerli Romanlar Macera Kitapları Fantastik Kitaplar Polisiye Kitaplar Korku Kitapları Gizem Kitapları Komik Kitaplar Bilim Kurgu Kitapları Gerilim Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Psikoloji Kitapları Felsefe Kitapları Din / Tasavvuf Kitapları Şiir Kitapları Kadın Erkek İlişkisi Politik Kitaplar Tiyatro & Oyun Kitapları Günlük Anı Kitapları Biyografi Kitapları Deneme Kitapları Beslenme Diyet Kitapları