İngiliz fizikçi ve yazar Stephen William Hawking zorlu yaşamına rağmen Nereden geldik? Evren neden bu biçimde? Gibi sorulardan yola çıkarak araştırdığı çalışmalarını toplayarak Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabını oluşturmuştur. Kitabın bazı bölümlerini anlayabilmekte zorluk çekilse de birçok soruya cevap bularak evrene dair birçok konuya değinmiştir.
Evrenin ya ezelden beri hiç değişmeyen bir durumda var olduğu ya da geçmişte sonlu bir zaman içerisinde hemen hemen bugün gözlemlediğimiz biçimiyle yaratılmış olduğu genel kabul görmüştür. Bunun nedeni, kısmen insanların ezeli ve ebedi doğrulara inanma eğiliminde olması, kısmen de kendiler yaşlanıp ölecek olsalar bile evrenin sonsuz ve değişmez kalacağı düşüncesinde buldukları rahatlama hissine bağlanmıştır.
Evren daima var olmuş olsun ya da olmasın, zaman önceden beri daima vardır. Evrenin başlangıcından önce zaman kavramının bir anlamı yoktur. Bunu ilk olarak Aziz Augustinus vurgulamıştır. Ona sorulur : ‘’Tanrı evreni yaratmadan önce ne yapıyordu?’’ Augustinus şu yanıtı vermez: ‘’Bu tip sorular soran insanlar için cehennemi hazırlıyordu.’’ Bunun yerine zamanın Tanrı’nın yarattığı evreni bir mülkü olduğunu ve evrenin başlangıcından önce zamanında var olmadığını söyler. Bu sorunun gerçek cevabının metafiziğin ve din biliminin alanına girdiği ifade edilir.
Günümüzde bilim insanlarının evreni iki temel kısmi kuramla açıkladığı anlatılır. Genel görelilik kuramı ve kuantum mekaniği. Her ikisinin de 20. yy.’ın ilk yarısının büyük entelektüel başarıları arasında yer aldığı belirlenmiştir. Ancak yine de yazar, bu iki kuramın birbirleri ile tutarsız olduğu, başka bir ifade ile her ikisinin birden doğru olmadığının bilindiğini söyler.
Bugün fizikteki en hummalı faaliyetlerden biri ve bu kitabın da ana konusu, iki kuramı birleştiren yeni bir kuram, bir kuantum kütle çekim kuramı bulma yönündeki arayıştır. Çünkü evrenin gelişigüzel olmadığına ve ona belli yasaların hükmettiğine inanıyor, eninde sonunda kısmi kuramları birleştirerek evrendeki her şeyi açıklayacak tam birleşik bir kurama ulaşmak durumunda kalacakları anlamına geliyordur.
Zamanın Kısa Tarihi kitabının Uzay ve Zaman bölümünde; Aristoteles ile Galileo ve Newton’ın fikirleri arasındaki farklılık, Aristoteles’in cisimlerin belli bir kuvvet veya itki tarafından hareket ettirilmedikçe eylemsizlik durumunda kalmayı tercih ettiklerine inanmasıydı. Bu bakışla dünyanın da hareketsiz olduğu düşüncesindeydi. Ancak Newton’ın yasalarından çıkan sonuç, özel bir eylemsizlik standardının var olmamasıydı. Mutlak eylemsizlik, mutlak zaman ve Aristo ile Newton arasındaki konulara bu bölümde yer verilmektedir. Aynı zamanda Nobel fizik ödülüne layık görülen ilk Amerikalı Albert Michelson’ın ve Edward Morley’in gerçekleştirdiği deneye de değinilir. Dünyanın hareket yönündeki ışık hızı ile dünyanın hareketine dik açılardaki ışık hızını karşılaştırırlar. Büyük bir şaşkınlıkla her ikisinin de aynı olduğu sonucuna ulaşırlar.
Zamanın uzaydan tamamıyla ayrı ve bağımsız olmadığını, onunla birleşerek uzayzaman denilen bir nesneyi biçimlendirdiğini kabul eden Hawking çoğu açıklamasını şekillerle de anlatmıştır.
Einstein’ın uzayzamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Büyük Patlama ile başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösteren yine Stephen Hawking’dir.
Büyük Patlama ile ilgili teorem sırasında Hawking kendi hayatına da değinmiştir. O dönem doktora tezini tamamlamak için konu arayışında olan bir araştırma görevlisi idi. İki yıl öncesinde kendisine ALS teşhisi konmuş ve sadece bir ya da iki yıl yaşayabileceği söylenmişti. Bu koşullar altında doktora derecesi peşinde koşmak ona anlamsız gelirken aslında öleceğini de kabul etmişti. Ancak iki yıl geçmesine rağmen durumu çokta kötüleşmemişti hatta Jane Wilde’la nişanlanmıştı. Sadece evlenebilmesi için bir işe ve bunun içinde doktora derecesine ihtiyacı vardı.
Penrose’un Büyük Patlama ile ilgili teoremini okumuş ve kendi bulduklarını kanıtlamak için kullanmıştı. Sonucunda birlikte gerçekleştirdikleri çalışmanın devamına birçok itiraz gelse de çalışmaları genel kabul gördü.
Hawking bugün sesini yitirmiş, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürülebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabilse de bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan bu kitabı ile bilim dünyasında da rekor kırmıştır.
Özellikle fizik sevenler için anlamlı hatta eğlenceli bir kitap olan Zamanın Kısa Tarihi’nde; evren betimlemeleri, uzay ve zaman, genişleyen evren, belirsizlik ilkesi, kara delikler, evrenin kökeni ve kaderi, zaman oku, solucan delikleri ve zaman yolculuğu, fiziğin birleştirilmesi gibi başlıklarla akıcı ve eğlenceli üslupta etkileyici konularla karşılaşmak mümkündür.
Yazan: Pınar Çağlayan
Zamanın Kısa Tarihi Konusu
Stephen Hawking. Bilim dünyasının Einstein’dan sonraki dâhisi olarak kabul edilen ve bilimsel alanda yaptığı keşifler dışında içinde bu keşifleri içinde bulunduğu hastalığa rağmen yapması ile herkesin büyük beğenisini kazanan bir bilim adamı.
Stephen Hawking Zamanın Kısa Tarihi romanını ilk olarak 1988 yılında yayınlandı. Bilim dünyasında saygın biri olmasına rağmen tüm dünyada tanınmasını sağlayan da bu kitap oldu. Dönemin bilimsel bilgileri dahilinde uzay bilimi, evrenin oluşumu sayılan büyük patlama, zaman yolculuğu, kara delikler, kuantum fiziği gibi birçok bilimsel alanda yepyeni teoriler sunan Stephen Hawking bunların herkesin anlayabileceği bir dil ile de anlatması ile bir anda en çok okunan yazarlardan biri haline geldi.
Fakat kitabı eşsiz yapan üzerinden zaman geçmesi oldu. Zamanla bilimsel çalışmalar ve yeni keşifler sonrası Stephen Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi kitabında anlattıkları ile eşleşmesi onu bir anda Albert Einstein ile eş tutulmasına neden oldu.
Zamanın Kısa Tarihi, Uzay, zaman ve galaksiler üzerine merakı olan ya da öğrenmek isteyenler için başucu kitabı olabilecek mükemmel bir bilimsel kitap sunuyor.
Zamanın Kısa Tarihi Soruları ve Cevapları
Zamanın Kısa Tarihi kimin eseri?
Stephen Hawking
Zamanın Kısa Tarihi türü nedir?
Yabancı Romanlar, Bilim Kurgu, Gizem
Zamanın Kısa Tarihi kaç sayfa?
255
Zamanın Kısa Tarihi Yorumları
bilime kafası basmayanlar için güzel kitap anlamanızı sağlıyor
15-09-2015 21:42
okurken aydınlandım mükemmel yazmış
14-12-2015 23:48
son zamanlarda uzay bilimine merak sardım bu adamın adını duyunca kitabını okudum çok aydınlatıcı olmuş adam herşeyi çok güzel özetlemiş çok beğendim
26-12-2015 01:33
güzel bir kitap insanlrı bir çok konuda aydınlatıyor ve bilinçlendiriyor
18-04-2017 22:39
zamanın kısa tarihi: büyük patlamadan karadeliklere bu kitap mı yoksa farklı bir kitap mı bana zamanın kısa tarihi: büyük patlamadan karadeliklere kitabı özeti lazım
22-12-2019 21:11
tam adı zamanın kısa tarihi büyük patlamadan karadeliklere big bang ve karadeliklere daha fazla yer vermiş o yüzden kitabın tam adı daha açıklayıcı oluyor bunun dışında harika bir kitap bilime ilgisi olan herkesin okuması gerek hatta ders kitabı olarak daokutulabilir
11-03-2022 17:42
meraklısına mükemmel bir bilgi kaynağı büyük patlama bana her zaman fazla fantastik gelmiştir ama kara delikler ile ilgili teorileri harika
04-07-2022 21:29
keşke fizik öğretmenleri de dersleri böyle anlatsa adam sevdirerek anlatmış merak uyandırmış bizde okuyarak anlatıyorlar
03-12-2022 23:17
karadeliklere merakım var ama kitaptaki bilgilere katılmıyorum mantıksız geliyor ışığın bile kaçamadığı yerden o zaman öyle olmalı diyerek parçacıkların kaçtığını iddia etmek mantıklı değil
31-05-2023 22:09
bu kitabı okuyupta anlamayan bir benim sanırım allahtan pdf bulup okumuştum
02-12-2023 19:53
basit dediler ama o kadar da basit değil bildiğin fizik kitabı gibi yazmış