Yaz Geçer

Yaz Geçer
Kitabın Yazarı:Murathan Mungan Kitap Türü:Şiir Yayınevi:Metis Yayıncılık Yayınlandığı Yıl:1992 Sayfa Sayısı:96 ISBN:9789753420037 Kitap Puanı:7.4 / 10 | Yorum: 6

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:73,59 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Yaz Geçer - Murathan Mungan

Kitap Türü:Şiir

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Yaz Geçer Özet

Radyo oyunları, film senaryosu, şarkı sözü, hikâyeleri, romanları, oyunlarıyla tanınan yazar Murathan Mungan, en çokta şiirleri ile gönüllere taht kurmuş olsa gerek!

1986-1992 yılları arasında hayat verdiği şiirlerini topladığı Yaz Geçer adlı kitabı yirmi birinci basım olarak şiir severler için tekrar raflarda yerini almıştır.

Yaz geçer yine gelir… Yaz geçer iyi gelir sözcükler, diyerek başladığı kitabında şiirlerini üç bölüme ayırmıştır.

İlk bölümde daha çok terk edilme temalarını işlerken Yalnız bir Opera adlı anı-şiirini kaleme alarak başlar: ‘’Yaz başıydı gittiğinde. Sersemletici bir rüzgâr gibi geçmişti Mayıs. Seni bir şiire düşündükçe kanat gibi, tüy gibi, dokunmak gibi uçucu ve yumuşak şeyler geliyordu aklıma. Önceki şiirlerimde hiç kullanmadığım bu sözcük usulca düşüyordu bir kâğıt aklığına, belki de ilk kez giriyordu yazdıklarıma, hayatıma…’’

Gitmişti ve aralarına koca bir yaz girmişti. O üç aylık süreçte birbirlerini görmemişlerdi ve eksik kalmıştı her şey. Geri döndüklerinde ise her şey değişmişti. Tekrar gittiklerinde birbirlerinden artık bir mevsim değil koca bir hayat girmişti aralarına ve kapı kapanmıştı hiç açılmamacasına… Kış başlamıştı artık; hoşnutsuzluğun kışı, ayrılığın kışı…

Her ayrılık sonunda olduğu gibi yapılacakları yapıyordu artık şair. ‘’Kitaplara sarılmak, dostlarla konuşmak, yazıya oturup sonu gelmeyen cümleler kurmak, camdan dışarı bakıp puslu şarkılar mırıldanmak…’’ sözleri ile anlatıyordu. Ve teselli edilişlerinden:

‘’Bana zamandan söz ediyorlar, gelip size zamandan söz ederler. Yaraları nasıl sardığından ya da her şeye nasıl iyi geldiğinden… Hepsini bilirsiniz zaten, bir işe yaramadığını bildiğiniz gibi… Her şeye iyi gelen zaman sizi kanatır…’’ diye devam eder.

İkinci olarak Bilardo Topları şiirini yine anı tarzında dile getirir:

‘’Ayrıldığımız gündü. Mutfaktaydık, buzdolabının yanında, kapısı açıktı, her şey bambaşka görünüyordu yüzüne vuran o soğuk ışıkta.
- Biliyor musun, sen neye benziyorsun? dedin. Korkuyla, ‘’neye?’’ dedim.
- Bilardo toplarına.’’
- Neden? dedim.
- Yazgını hep başkalarının ıstakalarının insafına bırakıyorsun da ondan…

Terk edilişten önce son konuşmasıydı bu sevgilinin ve artık şair şimdi ne zaman birinden ayrılsa, ıstakaların sesi patlıyordu kulaklarında…
Birinci bölümün son şiiri ise, Terastaki Havlu’ydu. ‘’Yalnızca terasta unuttuğun havlu çırpınıyordu rüzgârda,’’ diyerek bir yaz rastladığı ve bir daha hiçbir yazda rastlayamadığı sevgiliyeydi sözleri.

İkinci bölüm içeriğinde beş şiir içerir ve ana tema denizdir. ‘’Denizim ben batık aşklarla dolu,’’ diyerek dile getirir kaybedişlerini. Alabalık ve Siyambalığı, Kadırga, Yedi Dalga, Kalyon ve Köpükler, Kamçılar adlı şiirleri yer alır.

‘’…Buluşurdu sessizliğimiz okuduğumuz sayfaların derinliğinde,
Ne zaman sussak aramızdan geçerdi hayalet gemileri karşılıklı kıyılarda,
Aynı denize bakan iki koltuk, iki lamba, iki ay,
Aynı pencerenin derinleştirdiği gecede,
Gemilerin ıslığını dinlerdik, tek bir söz bile etmeden konuşurduk saatlerce…’’
Kadırga adlı şiirinden bir bölüm olarak yer alır.

Üçüncü ve son bölüm olarak Yaz Sonu Şiirleri ve Yaz Bitti adıyla son bulur.

Geçiyordum Uğradım şiiri ile şair, doğduğu eve kadar uzanıp zamanı sorgular. Belki bir gömüde birkaç eski eşyanın ışıltısı yahut aynada eski yüzüyle karşılaşmayı diler. Ancak öyle uzak gelir ki anılar, ‘’doğduğum ev artık yavrusunu tanımayan bir hayvan gibi bakıyor uzaklara,’’ diyerek şikayette bulunur. Ve sorgular: ‘’Neden dönüşler loş zamanlara saklanır? Neden kimse yola çıktığı gibi dönmez geriye? Zaman nerde adılın...’’
Bir avuntu, umma şiiri olan Sandık Odası şiirini ise:

‘’… Ne zaman, nerede bir şey yitirsek, burada bulacağımızı sanırdık.

Bu sandık odasında. Mümkünmüş gibi, balkonda unuttuğumuz nice yazlardan sonra…’’ dizeleri ile sonlandırır.

Öğle Saati, Vazoda Tozlu Güller, ‘’Bir ben söylerdim kuytu akşamlarda, dalgın çalgıların unuttuğu şarkıları,’’ diye seslendiği Dalgın Çalgılar, Yaz Sonu ve Yaz Bitti şiirleri ile bu anlam dolu, duygu yüklü kitabı sonlandırır.

Yaz bitti, bitmeyen şeyler kaldı geride…

Kaleminin kıyılarında yaşayan ve şiir seven tüm dostlara bol şiirli saatler…

Yazan: Pınar Çağlayan

Yaz Geçer Soruları ve Cevapları

Yaz Geçer kimin eseri?

Murathan Mungan

Yaz Geçer türü nedir?

Şiir

Yaz Geçer kaç sayfa?

96

Yaz Geçer Yorumları

çok güzel bir şiir kitabı alıp sevgilinize hediye edebilirsiniz

19-10-2016 17:09

erkek arkadaşım hediye etti çok hoşuma gitti kitabın içinde bazı sayfalara kalp çizmiş romantik sevgilim benim

10-11-2016 20:08

şiirlerin bazıları çok güzel çoğunluğu pek tat vermiyor

24-11-2016 00:57

"her şeye iyi gelen zaman sizi kanatır" bu söz çok hoşuma gitti teşekkürler murathan mungan güzel kitaptı

01-11-2019 15:20

kitaptaki sözleri çok beğendim başarılı bir şiir kitabı olmuş

31-07-2022 17:08

çok güzel bir kitap

27-07-2023 20:28

Mahmud ile Yezida Paranın Cinleri Aşkın Cep Defteri Yüksek Topuklar Kadından Kentler Aşk İçin Ne Yazdıysam Yaz Geçer en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli