Kitabımızın türü öykü ’dür. İçerisinde on beş adet öykü vardır.
Şeker Kutusu
Ali Yılmaz isminde 20 yaşlarında bir genç, nişanlısının ailesine bayram ziyaretine gideceği için şekerciye gidip aynalı bir kutu şeklinde şekerciden şeker alır. Şekeri nişanlısı Sevgi’ye takdim eder. Büyüklerin ellerini öpüp, biraz oturduktan sonra oradan ayrılır. Sevgi bu şeker kutusunu bayramlaşma sebebiyle öğretmeni Melahat’a götürür. Melahat Hanım’da her sene bayramda memleketine gelen Müfettiş Cemal Bey’lere bayram ziyaretine Sevgi’nin getirdiği şeker kutusunu götürür. Cemal Bey’in annesi Hadiye Hanım da üvey kardeşi Naciye Ablasına bayramlaşma niyetiyle Melahat Hanım’ın getirdiği şekeri götürür. Ali’nin Sevgi’ye getirdiği bu şeker kutusu öyle bir döngü içinde herkesin eline geçer ki eninde sonunda Ali’nin annesinin eline ulaşır.
Babafingo
Senai Efendi isminde bir adam kasabanın babası diye anılırmış. Böyle adlandırılmasının sebebi de kasaba halkının her işine yardımcı olmasından dolayıdır. Bir gün kasabanın öğretmeninin çocuklar için yaptığı etkinliklerin biri kasaba halkının eşrafından birinin işine gelmez. Bu durumu Senai Efendi’ye şikâyet eder, öğretmeni köyden göndermek ister. Adam Senai Efendi’yi öyle bir dolduruşa getirir ki Maarif memurları gelince bu öğretmeni bir bahaneyle köylerinden başka bir köye tayinini çıkartır.
İnsan Sarrafları
Ragıp isminde umum müdürlüğünde çalışmış bir bey işi bırakıp otel açmaya karar verir. Arkadaşı da sen bu işten anlamazsın başını ağrıtma diye söylenir. Ama ne çare Ragıp Bey dinlemez oteli açar. Oteli açar açmasına ama gelen müşteriler kendini bir şekilde kandırıp nakit param yok bankaya gidip çekeyim diye kaç lirasını alıp onu dolandırırlar.
Gazoz Kapakları
Boyacı Bekir’in küçük oğlu Şaban, gazoz kapaklarını toplayıp satıyordur. Nuri isimli çocukla anlaşıp Beyoğlu’na pasta yemeye giderler. Pastayı yiyince ikisinde de mide bulantısı, baş dönmesi olur. Cankurtaran çağırırlar. Pastadan zehirlenmişlerdir. Bu durum gazetelerde pasta yiyen iki çocuk zehirlendi diye yayınlanır.
Patron İçerde Mi?
Bir iş yerinde patronun sekreteri olan adamın iş yerine gelen müşteri vs. herkesin kendisine yönelttiği sorulardan gına geldiğini anlatan bir öykü. Öykünün genel hattı bu sekreterin patronun yanına gelen insanların sürekli onu boğacak derecede sorular sorması, sekreterin artık dile gelmesi aktarılmış.
Parti Adına
Kafaoğlu isimli parti başkanı eğitim müfettişine öğretmen Yılmaz’ı poker oynuyor diye şikayet eder. Hiç susmadan şikâyetlerini sıralar. Bu sırada müfettiş de adama poker oynuyor bu okuldan başka okula alınsın diye ben nasıl söyleyeyim diye söylenir. Parti başkanı da partimizin politikasına uymayan hareketleri var, biz partice buradan gönderilmesini istiyoruz der. Bunun üzerine müfettiş öğretmen Yılmaz’ı yanına çağırır. Bu durumlardan bahseder. Ama ona Ankara’dan misafirler geleceğini onlarla poker oynamasını rica eder. Öğretmen de kabul eder.
Morfin İğnesi
Hapishane köşelerinde mahkûmların nasıl bir yaşam alanları olduğuna dair izlenimler elde ediyoruz. Kazım isimli mahkûma Şakir Efendi isimli birinin iğne yapması üzerine Kazım fenalaşır hastaneye kaldırılır.
İş
Elli yaşlarında işsiz kalan bir adam vardır. İş ararken iş bulma servisinde güzel bir bayanla karşılaşır. Bu bayan adama adresini falan sorar üzerine de beş lirasını alır. Bu bayanla karşılaştıktan sonra aklına bir fikir gelir. Evinin bir odasına büro açmayı planlar. İş bulma servisinde ki bayan gibi kızını da bu büronun sekreteri yapar. Gazeteye gidip İtalya’ya oyuncu artist aranıyor diye ilan verir. İnsanlar da bu yalana inanıp kayıt yaptırıp para öderler. Ama sonuç olarak kimse İtalya’ya artist olarak gidemez.
Atlet Komple
İlkokul öğretmeni bir adamın yolculuğu esnasında Karabük’e yola çıkmasının üzerine eskiden yaşadığı bir anısı aklına gelir. Çankırı’ya yolculuğunu trenle yapmak ister. Fakat olumsuz hava koşulları buna izin vermez. Kahvehaneye sığınır. Orada bir adam sohbet açar. Yollar açılana kadar bu adam sohbet esnasında aklına hangi spor dalı geldiyse hepsinde başarılı olduğunu anlatır. Çok iyi koştuğunu söylemesine rağmen trene yetişmek için diğer yolcularla beraber koşar ama nafile arka sıralarda kalır.
Dalga Kâtibi
Uzun zamandır iş arayan Niyazi isimli gencin memur olarak tayini Kastamonu’na çıkar. Bir sevinçle tayin yerine gider. Şansına iş bölümünde karışıklık olur Niyazi’nin görev yapacağı yere başkası gönderilmiştir. Bunun üzerine Niyazi’yi iş ve işçi bulma görevine verilir. Niyazi’nin işi her gün otobüs yazıhanesinden alınan bilgiye göre kaç yolcu varsa ona göre isim bulup kâğıda yazar. Bu iş önce garibine gider ama sonrasında pratiğe bağlayınca kolayına gider. Niyazi’nin bu görevi belli süre yapacağından dolayı süresi bitince yeni görevi için Azdavay’a İş ve İşçi Bulma memuru olarak tayin olur. Niyazi burada işini çok iyi yerine getirdiği için on beş gün izin verilir.
Siz Kim Yılbaşı Kim?
Hacı Bey isminde biri yılbaşı gününde evine arkadaşlarını davet eder, onlarla kâğıt oyunu oynayacağı için hile yapma amacıyla birtakım kâğıtları kahvehaneciye verir. Kağıtları Bekçi Ali’yi gönderdiği zaman eve göndermesini söyler. Hacı Bey’in arkadaşları kağıt oyunu oynarken kağıda ihtiyacı olur. Bekçi Ali’yi çağırır, kahvehaneye gitmesini söyler. Bekçi Ali kâğıtları kahvehaneden alıp Hacı Bey’e teslim eder. Bekçi Ali gezinirken Kahveci Kel Bekir’in kahvesinin kapalı olmadığını görür. Kahvehanede kumar oynadıklarını görüp onlara kızar. Onlarda yılbaşı olduğu için oynadıklarını söylerler. Bunu duyan Ali siz kim yılbaşı kim diyerek onları karakola götürmeye çalışır.
Taksim’deki Ev
Üç kafadar arkadaş İstanbul’un farklı semtlerinde yaşamalarına rağmen her zaman bir araya gelirlermiş. Bu durum üzerine üçü bir araya gelip Taksim’de ev tutarlar. Meyhane’de eğlence arkadaşlarına da ev tuttuklarını söyleyince hepsi kendilerine hayırlı olsun dileklerinde bulunmuşlar. Bu eğlencede tanıştıkları arkadaşlarından birkaçı her gün eğlence sonrası evlerine uyumaya gelmişler. Ev tuttuk dediklerine pişman olmuşlar.
Bonodan Battım
Nizami Efendi isimli adam okuma yazma seferberliği başlayınca deftere çok ihtiyaç olur düşüncesiyle yüksek miktarda defteri bono karşılığında alır. Nizami Efendi’nin beklentisinin altında bu defterlere talep olur, adamcağız da batar.
Kapat Çeneni
Diş Hekimi Sabri Çeker’in hastası Hüsnü Bey ile arasında geçen konuşmalar aktarılmış Hüsnü Bey’in oğlu üniversitede okurken doktorların fultaym olarak çalışması konusunda görüşleri savunan kişilerle toplantılar yaptığını öğrenir. Tabi konu sadece doktorlar değildir. Oğlunun siyasi görüşlerle alakalı yanlış işlerde olduğundan yana doktoruna dert yanar. Tabi bu sohbet esnasında da Sabri Çeker hastasının dişine birkaç işlem yapar. Kapa çeneni bekle der.
Selami Bey’in Şatosu
Selami Bey’in devamlı evlenmek ve ev sahibi olmak gibi özelliği üzerinden başından geçenler mizahi bir dille aktarılmış.
DEĞERLENDİRME
Rıfat Ilgaz’ın yazar olarak özelliği mizah eşliğinde toplumsal konularda hiciv yapmaktır. Bu kitabında da toplumsal konular üzerinden güldürürken düşündüren hikâyeleri var. Tabi her öyküsünde de eleştiri yapılmamış, mizah yapılarak bizleri güldüren bir kalemi var.
Yazan: Fatma Özdemir
Şeker Kutusu Soruları ve Cevapları
Şeker Kutusu kimin eseri?
Rıfat Ilgaz
Şeker Kutusu türü nedir?
Komik, Öykü/Hikaye
Şeker Kutusu kaç sayfa?
152
Şeker Kutusu Yorumları
çok komik bir kitaptı iğnelemeler çok hoşuma gitti