Halime Kaptan

Halime Kaptan
Kitabın Yazarı:Rıfat Ilgaz Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları Yayınlandığı Yıl:2016 Sayfa Sayısı:197 ISBN:9786053600626 Kitap Puanı:7.6 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:11,11 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Halime Kaptan - Rıfat Ilgaz

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Halime Kaptan Özet

Temel Reis, yıllarını denizlere vermiş, çok iyi bir kaptandı. Ancak yaşı artık çok ilerlemiş, romatizması da iyice azmıştı. Oğlu Sabri askerdeydi. Ülke savaş içindeydi ve eli silah tutabilen herkes genç yaşlı demeden askere alınmıştı. Temel Reis de gelini Halime ve torunu Memiş ile birlikte Cide'deki evlerindeydi. Hastalığı epey ilerlemişti ve denizlere gidemiyordu. Halime ise bütün gün ev işleri ve köy işleri ile uğraşmaktaydı. Tuz, şeker, çay, kahve ortalıktan çekilmişti. Ekmek bile vesikayla veriliyordu. Bu duruma daha fazla dayanamayan Temel Reis ayaklanır. Yanına aldığı birkaç gençle birlikte denize açılır. Yolda bir taka önlerini keser. Bunlar Kara Niko'nun adamlarıdır. Bir şekilde onlardan kurtulsalar da bu defa da yağmura tutulurlar. Temel Reis ateşlenir ve hastaneye yetiştirseler de oradan çıkamaz. Ne yazık ki bu onun son yolculuğu olur ve hayatını kaybeder. Bir gece askerdeki Sabri kapıya dayanır. Ancak Halime askerden kaçmasını kabullenemez ve onu eve almaz. Teslim olmasını ister. Sabri tekrar askere gider ve iyi bir asker olur.

Temel Reis ölmüştür ancak geride teknesini bırakmıştır. Halime işin ona düştüğünü anlar ve tekneyle açılır. O artık Halime değil Halim Kaptan’dır. Erkek rolü yapmaya başlar. Oğlu Memiş’i de sıkı sıkı tembihler. O yıllarda Karadeniz’de bir uçtan bir uca haydutlar ve korsanlar bulunuyordu. Bu haydutlar tarafından zorla Rusya’ya götürülürler. Halime Kaptan, kadın olduğunu belli etmemeye çalışır. Bu haydutlar Rusya’dan tuz getirmelerini isterler. Tuz getirip satmak yasak değildi ancak vergisi verilmeden satmak yasaktı. Çünkü tuz devletin tekelindeydi. Halime bunu kabul etmek zorunda kalır. Burada Temel Reis’in yakın arkadaşı Mehmet Efendi ile karşılaşırlar. Mehmet Efendi olanları anlasa da elinden bir şey gelmez. Göz göre göre zorla götürülür Halime Kaptan. Haydutların başı Harun Reis kayığa ve tayfaya el koymuştur. İki üç sefer tuz getirir Halime Kaptan. Sivastopol taraflarında küçük bir limanda iken karakola götürülürler. Bu sırada Harun Reis yakalanır. Halime Kaptan da kaçmayı başarır ve olan biteni muhtar Ali Efendi’ye anlatır. Getirdiği tuzların vergisini de ödemiştir Halime. Yani en başında yaptığı her iş namusludur.Tayfadaki Zeynel’in artık askere gitme zamanı geldiğinden onu köye getirir. Eğer Zeynel, Mustafa Kemal’e daha yararlı olacaksa vereyim gitsin diye düşünür. Ancak Zeynel denizde de çok işler başarmıştır. Yalnız tuz alıp satmamış, Kastamonu üzerinden Ankara’ya sandık sandık cephane taşımıştır. Bir zamanlar odun götürüp karşılığında tuz alırken şimdi cephane yüklenmeye başlamıştır. Zeynel yakalanır ve askere alınır. Ailesi Halime Kaptan’dan yardım ister. Ancak Halime Kaptan Zeynel’i anlı şanlı asker yapacaktır. Hem de deniz askeri.

Halime kaptan artık denizlere hükmetmeyi öğrenmiştir. Rüzgarın esintisine göre yelken doldurup boşaltan usta bir denizci olmuştur. Bu defa Milli Mücadele’yi desteklemek için cephane taşımaya başlar. O artık bir kahramandır. Binbaşı Haşim, Halime Kaptan’ı ayakta karşılar. O, Karadeniz’i her mevsim uçtan uca dolaşabilen, cephane, mavzer taşıyan kahraman Halime’dir artık. Onu uzaktan gören bunları yaptığına inanmakta zorlanırdı. Zira pazara giden kadınlardan görünüşte bir farkı yok gibiydi. Üstelik herkesin dikkatini çekecek bir güzelliğe sahipti. Binbaşı, Halime’yi tebrik eder. Kocasının onun sayesinde iyi bir asker olmak zorunda kaldığını da ekler. Kaptanlık artık Halime’nin siciline de geçirilir.

Rıfat Ilgaz, bu romanı Kurtuluş Savaşı zamanında Cide'ye erzak, İnebolu'ya cephane taşıyan Rahime Kaptan’dan esinlenerek yazmıştır. Dillere destan güzelliği ile bu zor işi üstlenen Rahime Kaptan adına Cide’de bir anıt mezar da yapılmıştır. Denizcilik terimlerine detaylıca yer verilmiş. Bu terimlere aşina değilseniz de alt satırlarda açıklamalar mevcut. 100 Temel Eser arasına girmiş olan Halime Kaptan, savaş yıllarındaki Anadolu’nun halini, halkın düşüncelerini, askerlikten kaçanları, mücadeleyi bırakmayanları ve kadın kahramanlarımızı ele alan önemli bir eserdir. Her bir sayfayı gururlanarak çevireceksiniz.

Editör: İnci Ege

Halime Kaptan Soruları ve Cevapları

Halime Kaptan kimin eseri?

Rıfat Ilgaz

Halime Kaptan türü nedir?

Yerli Romanlar

Halime Kaptan kaç sayfa?

197

Halime Kaptan Yorumları