“Lavinia” Özdemir Asaf’ın seçme aşk şiirlerinin bulunduğu bir kitaptır. Kitapta 68 adet aşk şiirine yer verilmiştir. Kitaba adını veren “Lavinia” şiiri Özdemir Asaf’ın en iyi bilinen ve en sevilen aşk şiiridir. Kitaba bu yüzden bu şiirin adının verildiğini düşünüyorum.
Şiir denilince akla ilk gelen isimlerden biri “R” harflerini söyleyememesi ile bilinen Özdemir Asaf olmuştur. Bir şairin ölümsüz olabilmesi için yazdığı şiirlerin derinlerde bir yere dokunması gerektiğine inanırım. Bence bunu en iyi başaran şairlerden biridir Özdemir Asaf. Türk Edebiyatının en kısa şiirlerine sahiptir ancak o kısacık şiirler öyle şeyler anlatır, öyle şeyler hissettirir ki insana bu şiirlerin şairini ölümsüz yapmaması pek mümkün değildir benim açımdan.
Hissedilmeyen şiir okunulur ve geçilir. Sonrasında kimsede en ufak bir izi bile kalmaz. Bu şiirler kaybolmaya, şairleri de yok olmaya mahkum olurlar. Ancak hissedilen şiir sonsuzluğu getirir. Ne zaman bir yerde şiir konusu açılsa dile getirilir. Yılları aşar dillerde çünkü insan yüreğinde bıraktığı izler yıllarca kalır orada. İşte Özdemir Asaf’ın şiirleri bu şiirlerdendir. Okunduğunda öyle bir tat bırakır ki yok edemezsiniz kolay kolay.
Özdemir Asaf’ın en sevilen aşk şiirlerinden biri şüphesiz “Aşk” şiiridir. Bu şiirde aşkın zıtlıklarını dile getirir Asaf.
“Sen kocaman çöllerde bir kalabalık gibisin,
Kocaman denizlerde ender bir balık gibisin.
Bir ısıtır, bir üşütür, bir ağlatır, bir güldürür;
Sen hem bir hastalık hem de sağlık gibisin.”
Asaf bu şiirinde ıssızlığı ile bilinen çöllerde sevgilisini kalabalık olarak niteler. Yapayalnız kalabileceği ıssız bir çölde onu yalnız bırakmayan koca bir kalabalık olarak görmektedir sevdiğini. Binlerce balık çeşidinin bulunduğu denizlerde hemen göze çarpan ender bir türdür Asaf’ın sevdiği kadın. Binlerce insan içinde bir ışık gibi parlayan yıldız misali... Bir yandan ısıtırken bir yandan üşüten, bir yandan ağlatırken bir yandan güldürendir. Hem hastalığının sebebi hem de sağlığının tek ilacıdır. Çoğu insan için böyle değil midir aşk? Hem en dipte hem de en zirvede hissettirebilir insana kendini aşk. Asaf bunu epey açık anlatmıştır aslında şiirinin son satırıyla. Bu şiir hem derinlere dokunur hem de insana kendini buldurur satırlarında. Bu yüzdendir Asaf’ın ve şiirlerinin ölümsüzlüğü...
Kitaba adını veren Lavinia şiiri karşılıksız bir aşkın hikayesidir. “Lavinia” sözcüğü aslında bir çiçek ismidir ve bu çiçek ölüm çiçeği olarak da bilinmektedir. “Lavinia” sözcüğünün bir diğer anlamı ise “hayalimdeki muhteşem kadın” dır. Şiir sözcüğün anlamları düşünülerek okununca daha anlamlı hale gelmektedir. Özdemir Asaf’ın eğitim aldığı yıllarda aşık olduğu bir kadına yazılmıştır bu şiir. Asaf bu şiiri yazdıktan sonra bir şiir yarışmasına göndermeye karar verir. Yarışmayı birincilikle kazanan Asaf’tan, sonuçların açıklandığı salonda kürsüye çıkarak şiirini okuması istenir. Salondaki seyircilerin arasında sevdiği kadın da bulunmaktadır. Ancak Asaf şiirini okumaya başladıktan sonra kadının salonu terk ettiği söylenir. Bunun üzerine Asaf hiçbir zaman duygularını sevdiği kadına açmamıştır. Aşkını kalbine gömmüş ve sevdiği kadını şiirlerinde yaşatmıştır. İşte bu karşılıksız aşkın ilham olduğu ve Türk Edebiyatının en iyi aşk şiirleri arasında sayılan o şiir;
“Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.”
Lavinia - Aşk Şiirleri Soruları ve Cevapları
Lavinia - Aşk Şiirleri kimin eseri?
Özdemir Asaf
Lavinia - Aşk Şiirleri türü nedir?
Şiir
Lavinia - Aşk Şiirleri kaç sayfa?
80
Lavinia - Aşk Şiirleri Yorumları
sosyalmedyadaki ismin özdemir asaf hayranıyım adımı da ondan esinlendim çok harika
14-10-2021 20:06
içindeki şiirler harika özdemir asafın neden bu kadar çok beğenildiğini daha iyi anladım