Kitabımızın türü öyküdür. İçerisinde dört adet öykü bulunmaktadır.
Çok Sesli Bir Ölüm
M köyüne bağlı, kentten uzakta kalan, etrafı dağlarla çevrili, altı yedi tane evden oluşan küçük bir mezrada Şehmuz isimli bir adam yaşarmış. Şehmuz, kırk beş yaşında, iri yapılı bir adamdır. Çiftçilikle hayatını idame ettirirmiş. İki adet beygiri vardır. Bu beygirleri de arada yakınlarında bulunan jandarmaya yük taşıması için kiraya verir. Bir gün tarlada çalışırken kendini o kadar zorlar ki aniden bir kıvranma iLe bayılır. Bunu gören Oğlu Kamber annesini bağırarak çağırır. Bayıldığını gören anne, oğul panik yaparlar. Şehmuz’un karısı daha öncesinde de kocasının böyle bir durum yaşadığını bildiği için korkar. Bakaç Ali isminde bir adam ikinci defa böyle olursa kalbi dayanmayabilir der. Bunu aklına getiren kadıncağız çok korkar. Oğluna, Arap Baba isminde bir adamı çağırmasını söyler. Arap Baba, gelir Şehmuz’un durumunu iyi görmez. Bakaç Ali’ye ulaşmaları gerektiğini söyler. Kamber beygirlerine babasını yükleyip Bakaç Ali’nin yanına gitmek için yola çıkarlar. Yolda öyle zorluklarla gitmeye çalışırlar ki Kamber ve babası perişan olurlar. Yolda aniden sağanak yağmur başlar. Bu durumla beraber Şehmuz daha da kötüleşir. Kamber öyle çaresizce çırpınır ama babası daha fazla dayanamayıp ölür.
Sabah Aralığı
Halil isminde bir adam bir hışımla evine koşarak gelir. Bunu gören karısı endişelenir. Neden böyle geldiğini sorar. Hali de sabah bir durumdan dolayı jandarma arasında çatışma çıkmış bir asker vurulmuş onu vuranın ben olduğumu sanıyorlar o yüzden ne hallerde eve gelmek için uğraşlar verdim der. Karısına hazırlanmasını söyler. Beraber kardeşine gideceklerini başka çareleri olmadığını der. Bir koşuşturma ile yola çıkarlar. Yolda kendi aralarında konuşmaya başlarlar. Çocuklarının onları terk edip gittiklerine çok üzüldüğünü kadın söyler. Keşke gitmeselerdi diye serzenişte bulunur. Bu konuşmalar eşliğinde sabaha doğru kardeşinin yaşadığı köye ulaşırlar. Jandarma onlardan önce köye gelmiştir. Köyün her tarafında onları soruşturup dururlar. Sokağın birinde Halil ve karısı ile karşılaşırlar. Halil’i vururlar. Kadın çığlığı basar ama iş işten geçmiştir.
Kan
Zeynel isminde çiftçilikle uğraşan, bağ bekçiliği yapan bir adam vardır. Bu adam ömrü boyunca bu işi yapmış. Karısı da başka geçim kaynağı olmadığı için yine bağ bekçiliği yapması için baskı yapar. Adam da biraz silik bir tip olduğu için gitmek istemez, bunun için de bahaneler üretir. Bu konuşmalar aralarında geçerken bir anda oğullarının çıkıp geldiğini görürler. Çok şaşırırlar. Yanında da bir kız vardır. Bu kız da onların gelinidir. Bu durumu şaşkınlıkla karşılarlar. Gelinlerini güzelce ağırlarlar. Oğulları bir süre onlarla vakit geçirip başka bir yere gider. Gelinleri onlarla kalır. Zaman geçer gelinin gebe kaldığını öğrenirler. Bu haberden sonra Zeynel bağ bekçiliği için yola çıkar.
Çatışma
Sadık isminde biri yazıhanede çalışıyordur. Onun yazıhanesinin karşısında da Şermin isminde konfeksiyoncuda çalışan bir kız vardır. Bunlar her gün birbirleri ile göz göze gelip bakışırlar. Bu bakışmaların sonucunda Sadık kıza çay içme teklifinde bulunur. Kız da kabul eder. Sevgileri buluşmaları sayesinde güçlenir. Şermin’in annesi öldüğü için halası onlarla beraber kalıyordur. Şermin’e çok müdahale eden biridir. Şermin, Sadık ile buluşmalara başladığı sıralarda eve biraz geç gelir. Halasının bu dikkatini çeker. Onu sert bir dille uyarır. Bunun üzerine Şermin halasının zıddına gider. Bu durum babasının kulağına gidince evde şiddete kadar giden bir çatışma yaşanır. Tüm bu yaşananlara inat Şermin babası ile Sadık’ı tanıştırır. Bir gün kimse evde yokken Sadık’ı eve getirir. Uygunsuz vaziyette iken bu durumu gören babası bu çıldırıp Sadık’ı vurur. Sonra da kendini…
DEĞERLENDİRME
Rasim Özdenören, deneme ve öykü yazarıdır. Türk öykücülüğünün sayılı isimlerindendir. Anadolu’da gözlemlediği izlenimleri öyle derin bir şekilde betimleyerek eserlerinin içine yerleştirmiş ki etkilenmemek mümkün değil. Benim yazarın kalemiyle tanışma eserim bu eser. Kitabı okuyunca doğru bir seçim yaptığımın farkına vardım. Anadolu köylerine dair izlenimleri, insanın varoluşsal sorgulamaları kişisel özellikleriyle hayata bakış açısını zengin bir anlatımla bizlere aktarmış.
Yazan: Fatma Özdemir
Çok Sesli Bir Ölüm Soruları ve Cevapları
Çok Sesli Bir Ölüm kimin eseri?
Rasim Özdenören
Çok Sesli Bir Ölüm türü nedir?
Öykü/Hikaye, Deneme
Çok Sesli Bir Ölüm kaç sayfa?
143
Çok Sesli Bir Ölüm Yorumları
çok güzel hikayaler var sevdim
22-07-2022 00:19
bulmacalarda kimin eseridir diye çıkıyor bir kaç keçe karşılaşınca meraktan alıp okudum güzel bir eser yazarı daha önce tanımıyordum