Aşk İşaretleri

Aşk İşaretleri
Kitabın Yazarı:Latife Tekin Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Can Yayınları Yayınlandığı Yıl:2019 Sayfa Sayısı:120 ISBN:9789750740251 Kitap Puanı:6.3 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:77,50 TL KitapYurdu:103,73 TL e-kitap,pdf,epub: *

6.3
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

Aşk İşaretleri - Latife Tekin

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Aşk İşaretleri Özet

Cihan, Yener, Saim ve Gülhan. Metropolün kıyısında yaşayan bir grup yoksul gençti onlar. Nezir'i kendilerine lider bellemişlerdi. Hatta adeta ona tapıyorlardı. Nezir ne derse desin ne yaparsa yapsın doğruydu. Sadece doğru değil büyüleyici de buluyorlardı onu. Ağzından çıkan her kelimeye ayrı anlamlar yüklüyorlar, onu gereğinden fazla ciddiye alıyorlardı. Ayrıca Nezir onlar için benzersizdi. Kimseye benzemiyordu o. Kurduğu absürd cümleler karşısında büyüleniyorlardı. Onlara göre Nezir'in dünyada bilmediği şey yoktu. Nereye gittiğini sorgulamadan peşine takılıyorlardı. Nezir'in yön vermesiyle sokak sokak geziyorlar, en basit şeylere bile yorum yapması için ağzının içine bakıyorlardı. Nezir bir mahzende kalıyordu. Bazı geceler Gülhan ve Saim, Nezir'le birlikte sabahlamaya başlamıştı. Ancak Yener ve Cihan karanlık çöktüğünde evlerine dönmek zorunda kalıyordu. Gülhan ile Saim mahzende sabahlasa da bu Nezirle yakınlaşmaya yetmiyordu. Çünkü birlikte geçirdikleri zamanın Nezir için hiçbir kıymeti yoktu.

Cihan'ın Nezir'e olan hayranlığı ise diğerlerinden daha farklıydı. Cihan, Nezir'e aşık oluyordu. Onunla vakit geçirdikçe, hissettiklerinin aşk işaretleri olduğunun farkına varıyordu. Cihan'a göre Nezir, dünyaya öylesine gelmemişti. Onların arzularını eğitecek, akıllarını kurtaracaktı. Onun yaşındaki herkes evliydi. Hatta çoluk çocuğa karışmıştı. Ama Nezir evli bile değildi. Hatta akşam lisesine gidiyordu. Nezir'in iki abisi ve annesi yaşadıkları evde yanarak ölmüşlerdi. Geriye yalnızca babası ve Nezir kalmıştı. Babası da bu olaydan sonra çok iyi değildi. En azından dışarıdan böyle görünüyordu.

Grup bir kahvede Nezir'in arkasından konuşmaya başladılar. Nezir’i çözmeye çalışıyorlar ancak kendi aralarında ortak bir noktaya varamıyorlardı. Nezir birkaç hafta kimsenin gelmemesini istemişti. Türlü sebepler sıralasa da aslında söylemediği bir şey vardı. Saim, Nezir’e arkasından konuştuklarını anlatmıştı. Daha sonra Nezir hastalanıp yataklara düşmüştü. Yener ise aniden ortadan kaybolmuştu. Grubun kalanı ise Nezir’in yanına gitmişti. Nezir yine eskisi gibi konuşuyordu.

Nezir’le bir daha görüşmeyeceklerdi. Bir daha kimseyi onu dinledikleri gibi dinleyemezlerdi. Çünkü her şeylerini ona vermişler ve bitmişlerdi. Ancak Nezir’in hayali solmadan içlerindeki o kopukluk duygusu onları terk etmeyecek gibi duruyordu. Cihan ve Yener birbirine sığınmıştı.
Cihan bir gün Yener’i bulmaya çıkmıştı. Grubun diğer üyeleri tekrar Nezir’le bir olmuş gibi hissediyordu. Yener ise bunu inkar ediyordu. Mahzene hiç gitmediğini söylüyordu. Ama Gülhan ve Nezir’in arası düzelmişti.

Eser büyülü gerçekçilik akımıyla yazıldığı için her parçanın yerine oturduğu bir olay örgüsü bulmak pek mümkün değil. Mantık dışı birçok cümleyle karşılaşacağınız ve sebep sonuç ilişkisi kuramayacağınız bir akım bu. Dolayısıyla da her okurun kafasında farklı canlanabilecek bir romandan bahsediyoruz. Ancak buna rağmen romanın üzerinde durduğu temalar hakkında hemfikir olabiliriz. Aşk ve iktidar romanın merkezinde yer alıyor. Cihan, Nezir’e aşık olduğunu, ona hayranlık duyduğunu anlasa da Nezir’e boyun eğebilmek için her şeyi içine hapsediyor aslında. Çünkü eğer Nezir’e boyun eğmezse, Nezir’i Nezir yapan iktidarı sarsılır. Nezir’i yaşatan şey bu iktidar. Öte yandan Nezir’in egosu, kendini konumlandırdığı yer gereği de Cihan’ı sürekli reddediyor. Nezir’in gençliğinde yaşadığı travmalar detaylı bir şekilde işlenmese de aslında bunların onun karakterini şekillendirdiği de görülüyor. Romanda karşılaştığımız iki ayrı da fantastik karakter var. Bunlar Şalvar Baba ve Havuç Hanım. Yine bu karakterlerin temsil ettikleri de her okuyucunun penceresinden farklı yorumlanabilir.

Latife Tekin’in kalemi her okuyucuya hitap etmiyor fikrimce. Bazı okuyucular daha net ve olağan olay örgülerini okumaktan zevk alıyor. Gabriel Garcia Marquez, büyülü gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden birisi. Onun kitaplarını daha rahat okuyorum ve anlamlandırabiliyorum. Ama Latife Tekin en azından şu an için bana o okuma keyfini veremiyor malesef. Eğer daha önce yazarın hiçbir kitabını okumadıysanız Aşk İşaretleri ile başlamamalısınız. Sevgili Arsız Ölüm daha iyi bir tercih olabilir.

Editör: İnci Ege

Aşk İşaretleri Soruları ve Cevapları

Aşk İşaretleri kimin eseri?

Latife Tekin

Aşk İşaretleri türü nedir?

Yerli Romanlar

Aşk İşaretleri kaç sayfa?

120

Aşk İşaretleri Yorumları