Kitabımızın türü öyküdür. İçerisinde on tane öykü bulunmaktadır. Öykülerde özellikle dikkatimi çeken nokta olay örgüsü ağırlıklı olmamasıdır. Öykülerin içeriği durum öyküsünün özelliklerini yansıtıyor. Olay örgüsü ağırlıklı olmadığı için sizlere öykülerin içeriğinden bahsederken belli bir akış içinde anlatmak yerine öykülerden ne anladığımı, ne anlatmak istediğini, vermek istediği mesajları aktarmaya çalışacağım.
Anlat Bana
Her şeyin rutine bindiği hayat düzeninde, evli olan bir çiftin evine misafir geldiği, kalabalık bir ortamın olduğu bir günde ev sahipleri boğucu sessizliği bozmak adına birbirlerine bakıp bir konu açmaya çalışırlar. Anlamsız bir konudan giriş yapıp anlatsana diye söze başlar. Bu konuşma üzerinden yazar bizlere günlük hayattan kesitleri gözlemler, duygular eşliğinde yansıtmaya çalışmıştır. Bana göre bu öyküde yazarın ağırlık verdiği ana nokta insana dair duyguların iç monolog tarzında aktarılmasıdır.
Güneşli Bir Gün
Günlerden bir gün zamanın tam olarak belirgin olmadığı bir vakite dair yazarın doğaya ve insanlara dair düşünceleri betimleyerek kaleme dökülmüştür. Sokaklarda satıcıların olduğu, çocukların resimlerde çizdiği kocaman renkli dünya, kadınların rengârenk giyindiği bir dünya resmedilmiş. Ülkenin zor zamanlarında yaşanan bir günde jandarmanın tutukluyu arabaya bindirip götürdüğü o ana şahitlik eden insanoğlunun, tutuklunun suçuna dair pat diye yargılayıp suçu üzerinden bir konuşma yaftaladığı bir an bizlere resmedilmiş.
Süt Payı
Kazım Efendi isimli bir adamın binbir güçlükle aldığı Şavruli isimli arabası vardır. Bu arabanın taksitlerinin ödemek için arabasında öğrenci servisliği yapar. Her gün öğrencileri taşırken yaşadığı, gözlemlediği durumlar aktarılmıştır. Sultan isminde bir kadının kocasının tembelliğinden yana serzenişleri konu edinilmiş.
Ayşe, Haklı
Ayşe isimli bir kadının eski kocasının gözünden özellikleri aktarılmıştır. Ailesi için fedakâr bir kadın, her gün uyurken yirmi beş kere saçlarını fırçalar, yatağa girmeden yakınındaki tahtaya üç kere vurur. Eski kocası Ayşe’yi uzaktan uzağa hep eleştirip onu yalnız bırakmayı tercih eden biri olmuştur bu durum da onu yıllar sonra pişmanlığa götürmüştür.
Akan Sularla
Yağmurlu bir günde bir karı kocanın arasındaki muhabbetten yola çıkarak öykü oluşturulmuş. Yağmurlu havanın tasviri eşliğinde kadının kızının geç kalması üzerine merakı anlatılır. Kocasından yana dert yanan bir kadının serzenişlerini okuyoruz.
Düş Satmak
Genç bir kızın bir dükkâna girip ışıklı küpeleri görüp beğenmesiyle satıcı arasındaki muhabbet konu edilmiş. Bu dükkân öyle gizemlidir ki kızı içerisine çeker. Satıcı, kızı oğlunun yanına küpeyle ilgili bilgi almak amacıyla götürür. Satıcının oğlu kızı normal hayatın dışında farklı bir dünyada yaşamaya davet eder. Bu davet ışığında yazarın düş dünyası aktarılmış.
Ilık, Yumuşak, Kahverengi Şeyler…
Bir dede ile torununun bir gününden bir kesit aktarılmış. Dede ile torunun bizim günümüz dedikleri Pazar gününde Bahriye Hanım isminde bir kadını ziyaret etmek için yola çıkarlar. Bahriye Hanım zengin, varlıklı biridir. Ama son zamanlarında eşyalarını satıp farklı bir semte taşınır. Dede’yi gören hanım mutlu olur. Burada Dede’nin hanımla ilgili geçmiş zamanlara dair düşünceleri dile getirilmiştir.
Dikkat! Kırılacak Eşya
Serbest meslek görevinde bulunan bir adamın yanına eski bir arkadaşı gelir. Bu eski arkadaşın gelmesini hiç beklemiyordur. Hayatlarında değişen şeyleri konuşurlar. Geçmişte yaşadıkları anılarından bahsedip gülerler.
Uzun Ölüm
Enis Bey kırklı yaşlarda biridir. Bir iş yerine müdür olarak gönderilir. Bu iş yerinde çalışan diğer çalışanların Enis Bey’in ölümü üzerine onun karakteri, nasıl biri olduğu hakkında fikirleri konu edilmiş.
Yürekte Bukağı
Kitabımızda yer alan Uzun Ölüm isimli hikâye ile bağlantılı bir öyküdür. İç içe geçmiş bir öyküdür. Bir adamın roman yazması üzerine eseri ilgi görmez ve yeterince satılmaz bunun üzerine yayıncı onun basılan eserini geri dönüşüm haline getirip başka şeylerde kullanılmak üzere satacağını söyler. Yazar olan adam için bu bir hayal kırıklığıdır. Bu konudan bahsedildikten sonra Enis Bey’in ölümü üzerine uzun konuşmalar yapılır.
DEĞERLENDİRME
Tomris Uyar öykü, eleştiri, deneme türlerinde eserler kaleme almıştır. Bu kitabının türü de öyküdür. Öykülerde olay örgüsü çok çok azdı daha çok durum öyküsünün özelliklerini içerisinde barındırıyor. Ben Tomris Uyar’ın kalemi ile bu kitabı okuyarak tanıştım. Açıkçası ben bu kitabını pek beğenemedim neden derseniz öykülerinde ne anlatmak istediğini anlayamadım, okurken sıkıldığım bir eser oldu. Durum öyküsü sevenlere tavsiye ederim.
Yazan: Fatma Özdemir
Yürekte Bukağı Soruları ve Cevapları
Yürekte Bukağı kimin eseri?
Tomris Uyar
Yürekte Bukağı türü nedir?
Öykü/Hikaye
Yürekte Bukağı kaç sayfa?
96
Yürekte Bukağı Yorumları
ben kitabı beğenmedim yarıda bıraktım
11-11-2022 14:57
bukağı nedir diye baktım arka kapakta yazmış onu okuyunca zaten alıp okudum harika bir eser