Kitap Türü:Yabancı RomanlarOrjinal Adı:JoseitoÇeviren:İrem Akçay
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Öğrenci Kız Özet
Eser, ismi belli olmayan kahramanımızın sabah gözünü açmasıyla başlayıp akşam uykuya dalması ile son buluyor. Eser içerinde olaylardan ziyade bir genç kızın bir gün boyunca yaptıkları ve bu yaptıkları sırasında aklından geçmekte olan düşüncelerine odaklanıyoruz. Genç kız hakkında kitap boyunca çeşitli bilgiler öğreniyoruz. Muhtemelen bir sanat okulunda öğrenci olduğu, okuluna tren ile gidip geldiği, babasını kısa bir süre önce hastalıktan kaybettiği ve annesi ile yaşadığı, ablasının evlenip başka bir yere taşındığı ve adları Capi ile Sefil olan iki adet köpeği mevcuttur.
Kahramanımız büyüme sancısı, ergenlik sıkıntıları, kayıp duygusu, kültürel beklentilerinin boğucu ağırlığı, yetişkinlerin güvenilmezliği, bireyselliğin otantik dışavurumunun zorluğu gibi problemlerle mücadele etmektedir. Büyüyor olmayı kabullenemeyişini ilk kez okula giderken kullandığı tren yolculuğundaki düşüncelerinde görüyoruz. Artık diğer yolcular tarafından çocuk olarak değerlendirilmediğini, diğer yolcuların onu standart bir yolcu şeklinde değerlendirip yer kapmak için onunla yarıştığını belirtiyor. Babasını kaybetmiş olduğunu hala idrak edemediğini söylese de derin bir üzüntü ve özlem duygusu içinde olduğunu görüyoruz. Ablasını da çok sevdiği fakat evlenip gittiği çocuk da doğurduğu için ilişkilerinin eskisi gibi olamayacağını bildiği için acı çektiğine şahit oluyoruz. Annesiyle sevgi dolu bir ilişkileri olsa da babasının kaybından sonra annesinin eskisi gibi olamayacağının da farkında öğrenci kız. Önceden herkes tarafından şımartılırken büyümenin ve kayıpların bir etkisi olarak şimdi şımartılmadığını ve bu durumun canını oldukça sıktığını, eski günleri çok özlediğini belirtiyor. Evlerine gelen misafir ve öğretmenlerine yönelik düşüncelerine bakılırsa çevresindeki insanların yapmacık tavır ve davranışlarından rahatsız olduğu da açıkça görülmektedir. Kendisi gibi davranamadığı ve pek de hoşuna gitmeyen toplumsal normlara ayak uydurmak zorunda kaldığı için de sık sık içsel sıkıntı yaşıyor karakterimiz. Aykırı bir karakter olarak önplana çıkmasına rağmen aslında çevresindeki kişilerle uysal bir şekilde ilişki kurduğu görülmektedir. Çatışmaların diğer bireylerle değil de öğrenci kızın kendi içerisinde meydana geldiği görülmektedir. Öğrenci kız kendisini sevmediğini sık sık dile getirmektedir. Duygu ve düşüncelerinde daha “normal” olmak istediğini, “iyi bir insan” olmak istediğini sık sık dile getirmektedir. Karakterin öznefretinin eserin yazarı Dazai’nin biyografisini okuduğumuzda nereden kaynaklandığını daha iyi anlıyoruz. Dazai, çok kez kendini öldürme girişiminde bulunmuştur ve son denemesinde başarılı olarak hayatına son vermiştir. Kitapta yer alan ifadelerin yazarın zihninin karanlık taraflarından döküldüğünü fark etmek hiç de zor olmayacaktır.
Zamanının ötesinde olarak nitelendirilen bu eser gerçekten de günümüz dünyasında sokakta gördüğümüz herhangi birinin düşünce akışları olabilecek güncelliğe sahip. Hatta hepimiz belki her gün belki zaman zaman öğrenci kız gibi sorgulama, yargılama ve analizlerde bulunuyoruzdur.
Okuması oldukça keyifli, kısa ve akıcı bir eser olduğu söylenebilir. Japon edebiyatının naifliği de her satırında hissediliyor. Herkese tavsiye edilebilecek şahane bir eser.