Çinli bir filozof olan Sun Zi (Sun Tzu) hakkında pek fazla bir şey bilinmemektedir. Çin'in savaşan beylikler döneminde yaşadığı düşünülmektedir. Yaklaşık olarak doğumu M.Ö 6. yüzyılın ortasına denk gelmektedir. Gerçek adının Sun Wu olduğu bilinmektedir. Ayrıca elde edilebilen kısıtlı bilgiye göre güçlü beyliklerden biri olan Qi beyliğinde dünyaya gelmiştir. Adı ünlü Çinli tarihçi Si Ma Qian'ın eserinde de geçmiştir. Burada Savaş Sanatı kitabının ön kısmında yer aldığı üzere- Sun Zi (Sun Tzu) hakkında bir olay nakledilmiştir.
Olayı özetlemek gerekir ise, Sun Zi (Sun Tzu) Wu hükümdarı ile görüşür. Buna yazdığı "Savaş Sanatı" adlı eser vesile olmuştur. Wu hükümdarı Sun Zi'den bir kadın birliğini eğitmesini ister. Birliğin başına hükümdarın en sevdiği iki cariyesi getirilir. Sun Zi (Sun Tzu) kadınlara ne yapları gerektiğini öğretir. Ancak emir için davullar çalındığında kadınlar emre uymak yerine gülerler. Burada Sun Zi (Sun Tzu) "Talimatlar açık değilse, komutlar anlaşılmıyorsa, bu komutanın suçudur" der.
Tekrar emir için davullar çalınır ve kadınlar gülerler. Bu sefer Sun Zi (Sun Tzu) "Talimatlar açık değilse, komutlar anlaşılmıyorsa, bu komutanın suçudur; fakat talimatlar ve emirler açık ve net olduğu halde kurala uyulmuyorsa bu takım komutanlarının suçudur. Öyleyse sağ ve sol takım komutanlarının kellelerini istiyorum"
Hükümdar buna karşı çıkar ancak Sun Zi de hükümdarın karşı çıkmasına karşı çıkar. Böylelikle iki cariye idam edilir. Yeni takım komutanları atanır. O andan sonra kadınlar kurallara uyarlar. Sonuçta Sun Zi (Sun Tzu) ona verilen görevi eksiksiz yerine getirmiş olur.
Sun Zi'nin Savaş Sanatı isimli eseri tarihler boyunca en çok üzerinde tartışılan eserdir. Eser 41 sayfa, 13 bölümden oluşur.
Eseri Çince aslından çevirenler ise Prof. Dr. Pulat Otkan ve Doç. Dr. Giray Fidan'dır.
1945 yılı İstanbul doğumlu olan Prof.Dr. Pulat Otkan Sinoloji anabilim dalı mezunu. Çince, Japonca ve İngilizce bilmekteydi. Japonya ve Çinde bir çok üniversite çalıştı.
Doç. Dr. Giray Fidan ise Çin tarihiyle ilgilen bir başka akademisyenimiz. Lisans eğitimini Çinde yapmıştır. Çince, İngilizce ve Tibetçe bilmektedir. "Çinden Görülen Osmanlı" gibi eserleri mevcuttur.
Sun Zi (Sun Tzu)'nun eserine dönecek olursak, eser her bölümde "Sun Zi der ki:" diye başlıyor ve başlıkla bağlantılı olarak, düşüncelerinden, stratejilerinden bahsediyor.
"Savaş bir ülkenin baş sorunu, ölüm kalım yeri, var olma ya da yok olma yoludur; muhasebesiz olmaz" (Sun Zi(Sun Tzu) - Savaş Sanatı - 1. sayfa)
Savaşta hesaplanması gereken beş unsurdan bahseder. Bunlar yol, gök, yer, komutan, kuraldır. Sun Zi'ye göre bunları bilen kazanır, bilmeyen ise kaybeder. Bu hesaplamalara bakarak bir savaşın kazanılıp, kaybedileceğini görebileceğini öne sürmektedir.
"Bu nedenle savaşın getireceği bilmiyen kişiler, savaşın getireceği yararı da bilemezler" (Sun Zi(Sun Tzu) - Savaş Sanatı - 5.sayfa)
Savaşın iyice tanınması, kavranması ve hazmedilmesi gerektiğini savunur. Yani savaşı sadece kral değil halk ve asker de istemelidir. Ayrıca Sun Zi'ye göre esas olan oylama değil, galibiyettir.
Sun Zi (Sun Tzu)'nun görüşüne göre yanında fazla yemek götüren değil, yemeğini düşmandan sağlayan, savunan değil saldıran, bölünen değil bölünmeye mecbur bırakan kazanır. Eğer bir savaş uzun sürerse, asker yorulur ve huysuzlaşır, halk fakirleşir ve huysuzlaşır. Bu da kralın aleyhinedir. Akıllı bir kral ve komutan savaşı en kısa sürede sonlandırır.
Aynı zamanda Sun Zi (Sun Tzu)'ya göre, kral komutanına güvenmeli ve çok karışmamalıdır. Komutan savaş anında kraldan gelen bazı emirleri dinlemeyebilir.
"Notalar beşi geçmez, * ama beş notanın birleşimi hiç duyulmadık melodiler yaratır. Renkler beşi geçmez ama beş rengin birleşimi hiç görülmedik renkler yaratır. Tatlar beşi geçmez ama beş tadın birleşimi tadılmadık tatlad yaratır." (Sun Zi (Sun Tzu) - Savaş Sanatı - 13. sayfa)
*Çin müziği do-sol-re-la-mi notalarında oluşur*
Bu şekilde, komutanın aynı stratejileri farklı şekilde uygulayabileceğini vurgular. Bunu zannımca şu şekilde yorumladım. Türklerin hilal taktiği birçok milletçe bilinmektedir. Eğer ki eskiden olduğu gibi bir meydan savaşı yapılacak olsaydı, hilal taktiği -bilindiği için- ne kadar etkili olabilirdi? Ancak akıllı bir komutan, bu taktiği hiç bilinmedik şekilde uygulayabilir. Bahsedilmek istenen zannımca budur.
Peki, savaş stratejilerini içerin bir kitap gerçek hayatta ne işimize yarayabilir? Yaşamamıza. Hayat denilen bu savaşta hepimiz kendimizin komutanıyız. Kitabın içerisinde gerçek hayatla alakalı bir çok şey bulunmakta. Bunları yakalayabilmek için dikkatli okumak yeterli.
Savaş Sanatı Soruları ve Cevapları
Savaş Sanatı kimin eseri?
Sun Tzu
Savaş Sanatı türü nedir?
Kişisel Gelişim, Politika, Tarihi
Savaş Sanatı kaç sayfa?
80
Savaş Sanatı Yorumları
merakı olan için mükemmel bir eser çok eğitici
15-07-2017 19:21
inanılmaz bilgilendirici ve çok farklı bir kitap mutlaka okunmalı
19-11-2018 21:54
kitap, milattan önce yazılmıştır ve o dönemki savaş taktikleri hakkında bilgi vermektedir. dolayısıyla, bu kitap günümüz için geçerliliğini yitirmiştir. yine de, doğu düşüncesiyle ilgilenenler için, bu teknik kitap, hala okuma listelerinin başında gelmektedir. bu kitabın içeriğine ve üslubuna benzer bir diğer kitap da "beş çember kitabı"dır. "savaş sanatı"nı sevenlere "beş çember kitabı" tavsiye olunur.
elinde pdf olan var mı okumak istediğim bir eser ama kitapçılarda bulamadım
27-03-2022 16:14
çok teknik bir kitapmış daha felsefik ve kişisel gelişim tarzı bekliyordum bildiğin savaş tekniklerini anlatıyor devamı da öylemi bilmiyorum ama ben yarım bıraktım
28-11-2022 21:38
kitap özeti için teşekkür ederim ödevimi yaptım
25-07-2023 20:08
içinde savaş stratejileri var mı yoksa genelleme mi yapıyor