Fatih KALKINÇ'ın "Okul Evde Başlar" adlı kitabı on beş bölümden oluşuyor. Bölüm başlarında o bölümlerde anlatılan konularla ilgili resimler bulunuyor. Ayrıca her bölümün başında o bölüme ait kaydı izlemek için karekod bulunuyor, bu karekodlarla veya internet sitesinden kitaba ait kayıtlar izlenebiliyor. Kitapta karikatürlere, özlü sözlere, şiirlere ve hikayelere de yer veriliyor.
1. BÖLÜM: ZEKÂ
İlk bölümde zekânın oluşumu, gelişimi ve türleri anlatılıyor. Duygusal zekâ olan EQ'nun öneminden bahsediliyor.
2. BÖLÜM: EMPATİK YAKLAŞIM
Bu bölümde empatinin sadece kişinin kendisini karşısındakinin yerine koymasıyla gerçekleşmediği, empatinin tamamlanması için kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyduktan sonra onu anladığını belirtmesi gerektiği anlatılıyor. Empati ile sempati arasındaki farka değiniliyor. Empatide beden dilinin öneminden bahsediliyor.
3. BÖLÜM: DAVRANIŞLAR
Bu bölümde çocukların isimlerinin ve anne-babaların çocuklara hitap şekillerinin çocukların davranışlarına etkileri anlatılıyor. Ayrıca ait olma isteğinin de davranışları etkileyebileceği örnekle açıklanıyor. İlgisizlik, güç çatışması, intikam duygusu ve yetersizlik duygusunun da çocukların olumsuz davranışlar sergilemesine neden olabileceği gözler önüne seriliyor. Olumsuz davranışların nasıl olumluya çevrileceği maddeler halinde sıralanıyor.
4. BÖLÜM: SORUMLULUK DUYGUSU
Bu bölümde farklı anne-baba tutumlarına ve bu tutumların çocuklar üzerindeki etkilerine değiniliyor. Hata yapmanın da bir öğrenme yolu olduğu, bu yüzden çocukların hata yapmaktan korkmalarını engellemek ve yaptıkları hataları olgunlukla karşılamak gerektiği anlatılıyor.
5.BÖLÜM: ÖZGÜVEN
Bu bölümde çok yüksek beklentilerin, olumsuz beklentilerin ve çifte standartların çocukların özgüven gelişimine olumsuz etkileri anlatılıyor. Özgüven gelişimi için nasıl davranılması gerektiği maddeler halinde açıklanıyor.
6. BÖLÜM: SEN ÇOK ÖZELSİN!
Bu bölümde tahtadan varlıkların hikayesi anlatılarak, çocuklara özel olduklarını hissettirmenin önemi vurgulanıyor.
7. BÖLÜM: DİNLEME
Bu bölümde çocukların, anne-babayı dinlemesine engel olan farklı anne-baba tutumları anlatılıyor. Çocuklar dahil insanların anlaşılmaktan kastettiklerinin dinlenmek olduğu örneklenerek gözler önüne seriliyor. Çocuklarla iletişim kurarken göz teması kurulmasının, bunun için de aynı boy hizasına gelinmesinin gerekliliği vurgulanıyor. Dinlemek için çok fazla konuşulmaması ve sorularla çocukların bunaltılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca kapalı tepkinin iletişimi kestiği, açık tepkinin ise iletişimin devamını sağladığı örneklerle açıklanıyor.
8. BÖLÜM: PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZERİZ?
Bu bölümde problemlerin çözümü için "alternatifleri araştırma" yani sorunun çözümü üzerine düşünüp farklı öneriler sunma, "problemi sahiplenme" yani sorunun kime ait olduğunun bulunmasıyla sorunu ortadan kaldırma, "ben mesajları" yani 'sen' ile başlayan suçlayıcı cümleler yerine 'ben' ile başlayan, sorunu ve kişinin duygularını açıklayan cümleler kullanma olmak üzere üç yöntem anlatılıyor.
9. BÖLÜM: KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER
Bu bölümde anne-babaların büyük çocuk, ortanca çocuk, küçük çocuk ve tek çocuğa karşı genel tutumlarından bahsediliyor. Kardeş kıskançlığıyla mücadele etmede fayda sağlayacak öneriler maddeler halinde anlatılıyor.
10. BÖLÜM: CİNSİYET EĞİTİMİ
Bu bölümde çocukların kıyafet ve oyuncak seçimlerinin çocuğun cinsiyetine uygunluğuna dikkat edilmesinin gerekliliği vurgulanıyor. Ayrıca kız çocukların anneyi, erkek çocukların babayı örnek aldığı ve farklı cinsiyetlerdeki çocukların yedi yaşına gelmeden odalarının ayrılması gerektiği hatırlatılıyor.
11. BÖLÜM: SORUMLULUK GELİŞTİREN DİSİPLİN YÖNTEMİ
Bu bölümde, çocukların yanlış davranışları karşısında verilen ceza ile yanlış davranışın sonucuna katlanmak arasındaki fark açıklanıyor. Çocukların yanlış davranış yüzünden karşı karşıya kalacağı yaptırımın yanlış davranışla ilgili olması ve mantıklı bir açıklamasının bulunması gerektiği anlatılıyor.
12. BÖLÜM: AİLE TOPLANTISI
Bu bölümde aile toplantısının faydaları ve nasıl olması gerektiği örnek verilerek anlatılıyor.
13. BÖLÜM: TELEVİZYON
Bu bölümde televizyonun aile hayatı ve aile içi iletişim üzerindeki zararları, çocukların kişilik gelişimi ve zihinsel gelişimi açısından etkileri, verdiği zararların nasıl önlenebileceği ve yarara çevrilebileceği anlatılıyor.
14. BÖLÜM: VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Bu bölümde, çocuğun ders çalışması için öncelikle neden ders çalışması gerektiğini bilmesinin gerekliliği üzerinde duruluyor. Etkin dinleme için gereken koşullar açıklanıyor. Verimli çalışma için gerekenler anlatılıyor. Çoğu çocuğun söylediğinin aksine beynin yorulmadığı vurgulanıyor. Hedef koymanın faydaları hatırlatılıyor. Beyni etkin kullanma için yazarak tekrar etme yöntemi özellikle tavsiye ediliyor. Çalışmayı engelleyen faktörlere değiniliyor.
15. BÖLÜM: SON PAYLAŞIM
Bu bölümde yazarın anne-babaları motive edici sözleri, güzel dilekleri ve fayda sağlayacak küçük önerileri yer alıyor.