Şair, baharın gelmesiyle yaşadığı duygusal izlenimlerini dile getirir. “Böyle havalar” dediği bahar mevsimidir. Şair, bahar mevsiminde aşık olmuş, işten ayrılmış ve onu bu havalar mahvetmiştir. 2-Anlatamıyorum
Şair, kelimelerin kifayetsizliğinden yakınır. Kendisinin hissettiği ama aktaramadığı duygusundan bahseder.
3-Sakal
Şair, şiirde günlük hayattaki sıradan olaylardan bahsederek şiir bitimine kadar okura sorular yöneltir. Serbest nazım kullanılarak yazılmış ve halk deyişlerinden faydalanılmıştır.
4-Tren Sesi
Şair, bu kısa şiirinde tren sesinin verdiği özlemi anlatır. Şehirde yalnız hissetmekte ve bir kulağı tren sesindedir. Tren sesi onun için hem özlem hem de umuttur.
5-Yolculuk
Yolculuğun ve yolda olmanın verdiği lezzet anlatılır. Şair, şiiri Rıfkı Melül Meriç’e ithaf etmiştir. 6-Giderayak
Şiirde baştan sona yakınma duygusu kendini ele verir. İnsanın bir yanı daima hüzne gebedir. Sürekli mutluluk insana fazla gelir bazen. Hemen orada insan kendine türlü hüzünler inşa eder. Şair, bu duyguyu şiirde baştan sona çok iyi yansıtmıştır. Şiir, serbest nazımla yazılmıştır.
7-İstanbul Türküsü
Orhan Veli, İstanbul denilince akla gelen ilk şairlerden birisidir. Şair bu şiirinde İstanbul’u hem betimler hem de tarif edemediği hüznüyle baş başa kalır. İstanbul’un sineması, Urumeli Hisarı ve Boğaziçi şiirde adı geçen mekânlardır.
8-Denizi Özleyenler İçin
Denize hasreti dile getirdiği bu şiirde insanlar için denizin özlemi anlatılır. Mavi renk insanlara huzur verir. Buradan hareketle gökyüzü ve deniz insanları rahatlatır. Onların sonsuzluğa inanmalarını, ölüme ikna olmalarını ve huzurlu olmalarını sağlar.
9-Cımbızlı Şiir
Şiir beş dizeden meydana gelmektedir. Şiirde, umursamama duygusu işlenmiştir. Orhan Veli’nin bu beş dizelik şiiri şarkılarda geçmektedir.
10-Dalgacı Mahmut
Şiirde, Dalgacı Mahmut adında bir karakter oluşturulmuştur. Bu adam insanlara seslenerek işinin gökyüzü boyamak ve gökyüzü yırtıldığında dikmek olduğunu söyler. Yaptığı işleri önemsizmiş gibi göstererek “bu” diye anlatması günlük yapılan önemsiz bir iş gibi göstermek istemesi olmuştur. Son dizelerde dalga geçtiğini söyler.
11-Vatan İçin
Şairin üç dizelik bu şiiri vatanı anlatır. Ona göre vatanın kurtulması için ölenler vardır. Bir de nutuk atanlar, eleştirenler vardır.
12-Pireli Şiir
Şair, şiirde bozuk dünya düzenini anlatır. İnsanlardan kimisi aç kimisi toktur. İnsanların derdini dinleyecek kimse yoktur.
13-Illusıon
Şair, ayrılıktan sonra kendine gelmiş ve hayata olumlu bir şekilde bakmaktadır.
14-Tahattur
Şiir, şairin aşkını ve hasretini anlatır. Şiir dört dizeden oluşmaktadır.
15-Söz
Toplumda erkek ve kadının buluşması o zamanlar daha sıkıntılıdır. Şair de bunun üzerine bu şiiri yazmıştır.
16-Sere Serpe
Şair, bu şiiri bir türlü açılamadığı Bella Ezkenazi’ye yazmıştır. Birgün onu izlerken cebinden çıkardığı kağıda duygularını döker.
17-Galata Köprüsü
Şair, şiirde Galata Köprüsü’nden İstanbul’un panoramasını gözler önüne serer.
18-Hürriyete Doğru
Şair, şiirde denizi özgürlük meydanı olarak görmüştür. Gün hürriyet günüdür, insan denize açılarak hürriyete kürek, yetken, rota olmalıdır.
19-Karşı
Şiirde bozuk düzen ve bu düzene ayak uyduran insanlar işlenmiştir.
20-Kuyruklu Şiir
Şair kediler üzerinden insanlar arasındaki sınıfsal farkları ortaya koyar. Bu farklılıklar zenginlik ve fakirliktir. Fakirin rüyası ile zenginin rüyası bile denk değildir.
21-Cevap
Şairin bu şiirinde zengin fakire cevap verir. Açlıktan bahseden yoksul kediye komünist olduğunu ve binaları yakanın da kendisi olduğunu söyler.
22-Kitabe-i Seng-i Mezar
Şair bu şiirinde küçük insanların hayatını anlatır. Süleyman Efendi adında bir bireyi ele alan şair çaresizlik duygusunu şiirine katmıştır.
DEĞERLENDİRME
Orhan Veli Kanık, Garip akımının öncülerindendir. Elimizdeki bu şiir kitabı onun kendi sesinden şiirlerini barındırmaktadır. Kitabın yanında gelen CD ekiyle şairin sesinden şiirler dinleme imkânı buluyoruz. Şair şiirlerinde toplumun bozuk yanlarını dile getirmekte ve gündelik olayları anlatmada araç olarak kullanmıştır. Sade bir dil kullanmanın yanı sıra halk söylemlerinden de faydalanmıştır. Şiirlerinde ironi ve yer yer mizah hâkimdir.
Yazan: B. Öğretmen
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti Konusu
Türk Edebiyatının ve Şiir dünyasının usta isimlerinden olan Orhan Veli'nin en beğenilen 22 şiirinden oluşan Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti kitabı şiir severlere aynı zamanda şiirleri yazarın kendi sesinden dinleme imkanı sunuyor.
Orhan Veli'nin kız kardeşinin ortaya çıkardığı bu şiirleri hem okumak hem de O’nun kendi sesinden dinlemek ayrı bir zevk.
Kitapta aynı zamanda Orhan Veli'nin Karagöz oyunlarına olan ilgisi ve sevgisini gösteren bir Karagöz muhaveresi buluyor.
Şiir severlerin mutlaka okuması gereken mükemmel bir şiir kitabı. Yazarın kendi sesinden şiir dilemek ise kitabın en güzel tarafı.
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti Soruları ve Cevapları
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti kimin eseri?
Orhan Veli Kanık
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti türü nedir?
Şiir
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti kaç sayfa?
80
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti Yorumları
bu kitabın özeti değil direk adamın hayatı özeti yerine direk vikipedia`ya koysanız tıklanma rekoru kırar
13-01-2013 13:40
şiir seviyorsanız okumanız gereken bir kitap
07-01-2016 23:15
çok güzel bir kitap beni bu havalar mahvetti bir kerede okudum içinden şiirleri not ettim fırsat buldukça paylaşacağım
05-08-2019 14:36
günümüzde şiir sevdirmek bir romandan öyküden daha zor olmalı.
her ne kadar bazı şiir yorumlarınızda farklı düşünüyor olsamda genel olarak özetinizi başarılı buldum.
bunun için teşekkür ediyorum.