Masal Terapi

Masal Terapi
Kitabın Yazarı:Judith Malika Liberman Kitap Türü:Kişisel Gelişim Yayınevi:Doğan Novus Yayınlandığı Yıl:2015 Sayfa Sayısı:288 ISBN:9786050925357 Kitap Puanı:7.4 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:118,90 TL KitapYurdu:123,17 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Masal Terapi - Judith Malika Liberman

Kitap Türü:Kişisel Gelişim Çeviren:İstem Erdener

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Masal Terapi Özet

Masalların çocuklar için yazıldığı söylenir. Halbuki araştırmalardaki iddialar bilinenden epey farklı. Literatürde masalları ilk kez sistemli bir şekilde incelediği belirtilen Grimm Kardeşler aracılığıyla, aslında sıradan halkın inanç ve sözleri olan masalların, aristokratların köylülerin hayatına ilgi duymasıyla birlikte eğitimli sınıfa hitap etmeye başladığı görülür. Okuma yazma bilmeyen insanların sözlü kültürüyle büyüyen bu anlatılar, aristokrasi ile birlikte erkek egemen dünyanın boyunduruğu altına girer ve eril bir dille yazıya geçirilir. Zamanla daha kaba ve müstehcen olan içerik değiştirilerek, erdemli olma adına aile yaşantısına ve çocuklara yönelik şekillenir.

Liberman da, kurduğu medeniyete ve bir arayış hikayesine hapsolmuş modern insan için anlattığı bu masallarla, okurlarını bir oyuna davet ediyor. Bu oyun; önce sorunumuzu düşünmemizi, sonra kitapta yer alan elli dört farklı bölümden birini rastgele seçmemizi istiyor. Her bölümde bir masal, bu masalın verdiği mesaj, sonra yazmaya yönlendiren bir seyir defteri, akan güne eklemlenebilecek bir alıştırma ve en son da konuya ilişkin Rabindranath Tagore, Hafız, Mevlâna gibi bilgelerden alıntılar bulunuyor. Tüm masallar, farklı geleneklerden gelen hikmetten esinlenmiş izlenimini uyandırıyor. Doğu’nun mistisizmi de, Batı’nın heterodoks inançları da bu masallarda bir şekilde yerini buluyor. İnancı esas alan, yaşamı mucize olarak gören ve tüm cevapların zaten içimizde olduğunu söyleyen yazar, masallarıyla çözüm değil deneyim vadediyor.

Aşramlarda hayatının sözünü arayan şakirtler, kalbiyle bakmayı gösteren köylüler, sabretmeyi anlatan çiftçiler, sıkıntılarla baş etmeyi öğreten ustalar, geçmişin pişmanlığı ile geleceğin endişesi arasına sıkışmadan anda kalmayı başaranlar, azizlere yol gösteren münzeviler, yolcuya ayna olan çobanlar, incinmekten korktuğu için mutluluklarını erteleyenler, birikimini doğanın kendisinden alan bilgeler, varlığının anlamsızlığını hissederken dünyayı değiştirebilecek gücü keşfeden işçiler; bu masalların kahramanları oluyor.

Peki bu kitap bize neler söylüyor? Tek bir düşe ihtiyaç vardır belki. Belki de bir yerlerde gerçekleştirilmeyi bekliyordur. Erteleme, iste, vazgeçme, peşinden git. Değişim evvela kendimizle başlar. İlkin geride bıraktıklarından vazgeç. Karşına çıkan sıkıntılardan ise kaçma, öğrenmek için devam et. Korkunu ağırla. İncinmekten korkma. Kalkanlarını indir. Bu yolda acılar öğretmenin olsun. İniş ve çıkışlar muhakkak. Önce yavaşla. Bazen sadece dur, hiçbir şey yapmadan doğru zamanı bekle. Zıtlıklarla dolu bu dünyaya ötekinin gözleriyle bak. Bu evrenin binbir çeşit renginden biri olarak dünyaya sağlayabileceğin katkıyı unutma. Seni sen yapanın eksiklerin olduğunu hatırlayarak mükemmelin ardında koşma. Bulunduğun anı kaçırmadan, ölçülü olmak için değil sadece tecrübe etmek için yaşa. Ama basit yaşa. Daha az şeye ihtiyaç duyarak her yeni günle tekrar ve tekrar şaşır.

Evet, kitap bunları söylüyor. Söylemekle kalmıyor, doğrudan işaret ediyor. Peki hayat, bu hap bilgilerle yaşanabilecek kadar tekdüze bir çizgiden mi ibaret? Savaştan kaçan birine “sana saldıranlar yapabileceğinin en iyisini yapıyor” diyebilir misin? Ya da ekmek parası dahi kazanamayan bir insana “azla yetin” diye akıl verebilir misin? Ya da eve hapsedilmiş bir kadına “önceliklerini kendin belirle” diyerek nasihat edebilir misin?

Murathan Mungan, Şairin Romanı’da der ya: “Çarenin olmadığı yerde, yol çaredir.” diye. Bu kitap bazıları için beylik sözlerle dolu bir anlatı, bazıları için hatırlama vesilesi, bazıları için yeni bir başlangıç umudu olabilir; ancak her halükârda, deva bulmak için çıkılacak bir yolculuğun çağrısına karşılık gelir.

Yazan: Ceren GÖL

Masal Terapi Konusu

Judith Malika Liberman'ın Doğan Novus yayınlarından çıkan, rehber niteliğinde bir kitapla baş başayız. Masal denilince aklımıza gelen klişe masallarla dolu bir kitap tasavvur etmemenizi tavsiye ederim. Zira öyle bildiğiniz tekerlemeler, cicili bicili sözlerle başlamıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden derlenmiş, toplam 54 adet masaldan ibaret kılavuz niteliğinde bir kitap. Geçmişten, çocukluğumuzdan beri dinlediğimiz masalları bilinçli bir şekilde seçme imkanımız pek olmadı. Kimi zaman ninemizden kimi zaman annemizden dinledik, belki de en katışıksız olanlar onların anlattıklarıydı. Sonra büyüdükçe başkalarından, kendimiz için seçilmemiş yahut yanlış seçilmiş masalların aslında ruhumuzda nasıl da büyük hasarlar bıraktığını bu tarz masallarla tanışınca fark edebildik. Çıktığımız dünya yolculuğunda masallardan dinlediğimiz sembolleri bazen yol yaptık kendimize bazen de dünyadaki cadılarla uğraştık. Belki prens -prenses değildik ama kendi dünyamızda prens-prenses olmak için bir çaba sarf etmeye gerek olmadığını böyle güzel masallar okuyarak anladık. Masallar bize kimi zaman umut verdi, kimi zaman yol gösterdi. Onlarla heyecanlandık. Uçan halılarla bilmediğimiz diyarlara uçarken dünyanın tüm derdi, kederi de biz halıya binmeden uçup gitmişti. Sadece çocuklara değil yetişkinlere de okunması gereken gündelik hayatın kaosundan kurtulmak için sığınabileceğiniz sakin bir liman arıyorsanız doğru tercih yaptınız demektir. Hayal kurmanın çocuklukla sınırlı olmadığı, biz yetişkinlerin de esasında unutmaya yüz tuttuğumuz ama bir o kadar ihtiyaç duyduğumuz hayal kavramını terapi gibi tekrar edeceğiniz güzel bir kılavuz.

Kitabımızdaki mevcut masallar yıllarca duyduğumuz gökten üç elma düşürülerek bitmiyor ve her birinin sonunda "mesaj, seyir defteri, alıştırmalar ve alıntılar" mevcut. Masalların sonundaki bu alıştırmalar ve cevapları düşünülen sorular oldukça heyecan verici. Ortaokul düzeyindeki öğrencilerden itibaren bütün çocuklara rahatlıkla okutulabilecek ancak aynı zamanda masalların sadece çocuklar için değil yetişkinler için de yazıldığının ispatı niteliğinde bir kitap. Tam da bunu demişken "Masallar çocuklara uyumaları için değil uyanmaları için okutulmalıdır." şeklinde bir söz geldi bilmediğim bir yerden aklıma.

Soyut düşünme yeteneği tam olarak tamamlanmamış 0-6 yaş grubu çocuklara da okunabilir ancak ilettiği mesajlar çok da algılanması muhtemel olmaktan çıkıyor bu grupta. Zira kendi çocuğuma da okuyarak bunu bizzat tecrübe ettim. Kitabın içinde çocukları cezbedecek öyle rengarenk görseller olmadığı için dikkat becerileri eksik bu yaş grubuna okunup okunmaması tamamen ebeveyn tercihine kalıyor yahut çocuk tabi.

Kitabın okur yaşını tasniflendirmek sanıyorum bu kitaba yapılmış büyük haksızlık olur. İster 7 yaşında olsun ister 77 yaşında olsun herkesin bu kitaptan öğreneceği bazı şeyler var. Okurken bu masal benim için yazılmış olmalı diye düşündüğüm, içinde kendimden çok şey bulduğum birkaç masal elbette oldu. O masalların sonundaki mesajları tebessümle okurken kafamı kurcalayan birçok sorunun cevabını, çoğu zaman da öz farkındalık sağlayan alıştırmaları keyifle ilerlettim diyebilirim. Hayal kurmayı unuttuğumuz bu günlerde çevremizden, en çok da kendimizden hızla uzaklaştığımızı, at gözlüklerimizi takıp dünyanın renklerini görmeyi nasıl da reddettiğimizi anımsatan çarpıcı bir kitap. Yazarımız gerek masal anlatıcılığı yapmış olmasından kaynaklı gerek anlattığı masalların yaratıcı olması dolayısıyla her masalını samimi, içten, sıcacık kelimelerle ifade etmiş. Onun bilgeliğine masallarında da rastlamak pek mümkün. Eğer bir solukta okunan çerez kitaplar tarzı bir kitap arıyorsanız adresiniz asla bu kitap olmamalı. "Masal Terapi" hayatınıza eşlik edecek bir harita, bir pusula niteliğinde. Kitabın arka kapağında sevgili 'Judith' bunu kendi cümleleriyle çok güzel bir şekilde ifade etmiş zaten.

Sevgili Yolcu,
Bu kitap senin için bir pusula olsun diye hayal edildi. Onu çantanda taşı. Kendini bir yol ayrımında bulduğunda, kararsızlık yaşadığında, ruhun yolunu kaybettiğinde kitabı çantandan çıkar.
Rastgele bir sayfasını aç.
Ve okumaya başla...
Karşına çıkan masal sana yolunu bulmanda yardım edecek.
Seni masallarla bir oyun oynamaya davet ediyorum. İçindeki yıldız gözlü oyunbaz çocukla yeniden bağ kurmanın vakti geldi. Bu bir iyileşme oyunudur. Bırak masallar sana rehberlik etsin, seni iyileştirsin ve dönüştürsün..."

Masal Terapi ismiyle müsemma bir kitap. Çünkü her masal kendince okuruna en güzel terapiyi sunuyor. Nerede okuduğumu pek hatırlamasam da " Çocuklarınıza hormonlu gıdalar vermediğiniz gibi hormonlu masallar da okumayın." gibi bir ifade yer alıyordu. Ruhunuzu besleyen masallar bulmak zor günümüzde. Farklı tatlar arıyorsanız her gün ruhunuzu tamir edecek, iyileştirecek bir yahut iki masalı ilaç niyetine yutun gitsin. Nasıl iyileştiğinize siz bile inanamayacaksınız. Keyifli okumalar herkese.

Masal Terapi Soruları ve Cevapları

Masal Terapi kimin eseri?

Judith Malika Liberman

Masal Terapi türü nedir?

Kişisel Gelişim

Masal Terapi kaç sayfa?

288

Masal Terapi Yorumları

kitaptaki masal özetlerini görmeyi dilerdim. ne yazıkki yardımcı olmadı. özet kitabın arka kapak yazısı gibi olmuş. editörlere rica ediyorum. dikkat edilmeli. özet olarak en kapsamlı site burası, siteye çok teşekkür ederim 🙏

03-06-2021 13:17

kitabın özeti değil karışık bir değerlendirme tarzında olmuş özet çıkarırken daha özenli olmanızı rica ediyorum

03-06-2021 15:23

kitabın özeti nerede acaba

15-03-2022 16:22

ben masal dolu anadolu kitabının özetini arıyorum bulamadım yardımcı olun lütfen

08-10-2022 17:17

pdf hali nerde

22-06-2023 22:44