Hasretinden Prangalar Eskittim

Hasretinden Prangalar Eskittim
Kitabın Yazarı:Ahmed Arif Kitap Türü:Şiir Yayınevi:Metis Yayıncılık Yayınlandığı Yıl:2008 Sayfa Sayısı:184 ISBN:9789753426527 Kitap Puanı:8.9 / 10 | Yorum: 3

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:101,02 TL D&R:109,45 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Hasretinden Prangalar Eskittim - Ahmed Arif

Kitap Türü:Şiir

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Hasretinden Prangalar Eskittim Özet

KİTAPTA YER ALAN ŞİİRLER

SEVDAN BENİ

Cem Karaca, Fikret Kızılok tarafından şarkı olarak seslendirilmiştir. Toplumcu gerçekçi yazar olan Arif, bu şiirinde toplumun sorunlarına değinir. Kendi inandıklarını bu kadar zorluklar görmesine rağmen savunmaktan vazgeçmemiştir.

İÇERDE

Arif, 1951-1952 yılları arası mahkûm hayatı yaşar. Dışarı çıksa bile gözetimde olan şair zindan gibi bir hayat yaşar. Bu şiir böyle bir atmosferin ürünüdür. Arif , demir mahzenlerin ardından zamandan, dışarıdan habersizdir. İlk cümlesinde taşa, duvara, yastığa, zulasındaki resme seslenir. Aynı zamanda yalnızlık da şiirde baskındır. Hapishanede kendisini görmek isteyen görüşmeci yeşil soğan getirdiği için baharın geldiğini anlamaktadır.

KARANFİL SOKAĞI

Şiirde bir kadın tasvir edilir. Bu kadın Leyla Erbil olarak düşünülmektedir.

YALNIZ DEĞİLİZ

Şair bu şiirinde halkın çeşitli kesimlerinden insanlara yer verir. İşçiler, mahkûmlar, aşiret kızları ve onların yoksulluklarından bahseder. Şiirde birlik ve beraberlik hâkimdir.

MERHABA

Serbest nazımla yazılmıştır. İncesu’nun güzellikleri anlatılır. Bu güzellikleri anlatırken toplumsal yaraları da belirtmeyi göz ardı etmez. İncesu, yıllar önce temizlenerek kenarlarına beton duvar örülmüş bir deredir. Bu beton dere yüzünden çoğu insan bu saklı güzelliğin varlığından habersizdir. Devamında bu civarlarda yaşayan serçe ve kartalların heyecanına, askerlerin şafak saymasına şahit oluruz.


HANİ KURŞUN SIKSAN GEÇMEZ GECEDEN

Ahmet Arif’in yoğun anlam taşıyan büyülü şiirlerinden biridir. Ölüm, vuslat, ayrılık, yoksulluk, karanlık şiirindeki temlerinden bazılarıdır. Serbest nazım ile yazılmıştır.

AKŞAM ERKEN İNER MAPUSÂNEYE

Ahmet Arif, uzun bir süre hapishanede yatmıştır. Bu şiirini de yaşadıklarından hareketle yazmıştır. Hapishane ve mahkûm hayatını anlattığı bu şiirinde hissiyatlı bir gerçeklik yatmaktadır.

SUSKUN

Ahmet Arif, Leyla Erbil’e aşk mektupları yazar. Fakat Leyla Erbil’den mektubuna karşılık bulamaz. Tüm bunlardan sonra Arif, bu güzel şiiri yazmıştır. Arif bu şiirinde o kadar ileri gider ki yalnızlığın sesini bize dinletir. Yeşil, imgesiyle şiir aralarına umut serpiştirir.

AY KARANLIK

Şiirde baştan sona yalnızlık, gerçekçilik, karamsarlık, özlem ağır basmaktadır. Yazar, şiirde sevgiliyi betimlemiştir. Sevgilinin gözlerini “yangın mavisine” benzetir. Bu mavi; gökyüzü ve deniz mavisine benzememektedir. Aşkın şiddetini vurgulamaktadır. Sevgili ile arası bozuk olan şair onu kavuşmaya davet eder. El âlemi boş vermesini ne yaptıysa kendine yaptığını söyler.

VAY KURBAN

Toplumun alt tabaka insanlarının çaresizliğini anlatır. Onların ölümü bile farklıdır. Fukara ölümü derler buna. Zenginlerin ölümüne benzemez. Beklenmedik anda dayanır kapıya. Ölümün gözlerini mavi iki korku çiçeğine benzetir. Çaresizlik ile kolkola yürüyen ölüm buranın insanlarını korkutur.

UNUTAMADIĞIM

Şair, şiirinde baştan başa aşkı işlemiştir. Yalnızlıkta, aydınlıkta, karanlıkta sevdiğini düşünerek onu sevmektedir.

KARA

Bestelenerek “Gurup Ekin” tarafından seslendirilmiştir. Dostluk üzerine yazılmış bir şiiridir.

BU ZİNDAN, BU KIRGIN, BU CAN PAZARI

Yaşadığı mahkûm hayatının karamsar izlerini bu şiirinde işlemiştir.

UY HAVAR!

“Eyvah” anlamına gelmektedir. Kahramanlık konusunu işlediği bir şiiridir. Serbest nazım ile yazılmıştır.

ANADOLU

Anadolu’muzun geçmişine atıflarda bulunulmuştur. Bu atıflar; Havva, Nuh ile yapılmıştır. Atıflar yapılırken benzetme ve kişileştirmelerden de yararlanılmıştır. Şiirde yakınılan durum Anadolu’nun acı ile yoğrulması, yalnız kalması, değerinin anlaşılmamasıdır. Gerçekten de öyledir ki; Anadolu çileli yollardan geçmiş, bu güne kolay gelmemiştir.

LEYLIM - LEYLIM

Leyla Erbil’e yazdığı bir şiiridir. Aşk temalıdır.

HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM

Şairin dünyayı kendine yok edip yeniden inşa ettiği bir şiiridir. En ünlü şiirleri arasındadır. Şarkı olarak da bestelenmiştir. Suavi, şarkı olarak seslendirmiştir. Arif’in kişiliği ve şiirleri arasında şeffaf bir bağlantı vardır. Onda hayal aramak yanlış olur. Sert gerçekleri tokat gibi yüzümüze çarpar. Gerçekten ve yaşadıklarından beslenen yazar bu şiirinde de mahkûm hayatının izleri vardır. Şiirde yalnızlık, karanlık, umut kavramları göze çarpmaktadır.

DİYARBEKİR KALESİNDEN NOTLAR VE ADİLOŞ BEBENİN NİNNİSİ

Yoksulluk, cahillik dile getirilmiştir. Adiloş yeni doğmuş bir bebektir. Törelere uyularak bu bebeğe üç gün süt verilmez. Aç bir insanın ne yapabileceği anlatılır. Ekmek kavramının önemi üzerine durulan bir şiiridir.

OTUZ ÜÇ KURŞUN

Şair, Muğlalı olayında otuz üç insanın sorgusuz öldürülmesini anlatır.

ÜÇ YÜREKTEN

Bu bölümde şairin ölümünden sonra ortaya çıkan şiirleri vardır;

KALBİM DİNAMİT KUYUSU

Şair bu şiirinde aşkla hareketle sosyal bağdaştırmalar kullanmıştır. Serbest nazım ile yazılmıştır.

ONUR DA AĞLAR

Mahkûm hayatın getirdiği toplumdan dışlanışı anlatır. Serbest nazım ile yazılmıştır.

YURDUM BENİM ŞAHDAMARIM

Yurt sevgisini anlatır. Serbest nazım ile yazılmıştır.


TUTUKLU

Şairin doğruları söylemekten çekinmediği ve bunun getirdiği mahkûmiyet anlatılır.

BASÜBADELMEVT

Şair bu şiirinde alışılmışın dışına çıkar. Din ile toplum kavramlarını işler.

RÜSTEMO

Anadolu’nun güzelliklerini anlatır.

KARA SEVDA

Hapishanedeki sessizlik, mahkûmluk anlatılır.

DEĞERLENDİRME

Ahmet Arif, Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Arif’in yaşadığı sürgün, memleket ve insan sevgisini dokuduğu şiir iklimine çıkmıştır. Birçok şiiri bestelenmiştir. Tek eseri “Hasretinden prangalar eskittim” adlı şiir kitabıdır. En ünlü şiir kitapları arasındadır. Toplumcu gerçekçi bir şairdir. Şiirlerini toplum meselelerine yaslamayı seven Arif, serbest nazım ile şiirlerini yazmıştır.

Şiirle kalın…

Yazan: B. Öğretmen

Hasretinden Prangalar Eskittim Soruları ve Cevapları

Hasretinden Prangalar Eskittim kimin eseri?

Ahmed Arif

Hasretinden Prangalar Eskittim türü nedir?

Şiir

Hasretinden Prangalar Eskittim kaç sayfa?

184

Hasretinden Prangalar Eskittim Yorumları

bana sevgilim hediye etmişti ama keşke okuyup da hediye etseymiş sanırım gitmiş kitapçıda bulduğunu almış yine de güzel bir hediye

21-01-2022 13:07

böyle güzel böyle iyi bir dedemize sağolsun allah mekanını cennet eylesin annem çok severmiş ve hep takip edermiş

16-02-2022 20:31

hiç duymadım yorum da yok şiirler güzel mi

23-12-2022 23:16