Zavallı Necdet

Zavallı Necdet
Kitabın Yazarı:Safvet Nezihi Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Sis Yayınları Yayınlandığı Yıl:1939 Sayfa Sayısı:184 ISBN:9786055768782 Kitap Puanı:7.1 / 10 | Yorum: 6

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:5,93 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.1
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Zavallı Necdet - Safvet Nezihi

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Zavallı Necdet Özet

Saffet Nezihi 1871 yılında İstanbul'da doğdu. Gerçek adı Ömer Lütfi'dir. Eğitiminden sonra baba mesleği olan kuyumculuk ile ilgilenmeye başladı. İkdam gazetesinde roman ve öyküleri yayımlanmaya başladı. Servet-i Fünun ve Malumat dergilerinde de yazmıştır. Nezihi, Servet-i Fünun edebiyatının pek tanınmayan yazarlarından birisidir. Nezihi eserlerinde genellikle romantikliği ve duygusallığı ele almıştır. 1902 yılında İkdam gazetesinde Zavallı Necdet romanı yayımlanmıştır. Bu roman halk tarafından çok sevilmiş ve Nezihi' nin tanınmasını sağlamıştır. 1961 yılında Nevzat Pesen tarafından filme alınan eserin başrollerinde: Suna Pekuysal ve Belgin Doruk yer alır. Birçok kaynağa göre yazarın eğlenceye düşkünlüğü yüzünden ruh sağlığı bozulmuştur. 1939 yılında, yattığı sinir hastalıkları hastanesinde vefat etmiştir.

Necdet Feridun, zevkine ve eğlencesine düşkün bir gençtir. Sarı saçları ve büyük mavi gözleri ile dikkat çekici bir güzelliğe sahiptir. Hayatı gezmekten ve eğlenmekten ibarettir. Necdet Feridun karşı köşkün kızı Meliha'ya gönlünü kaptırır. Ondan başka bir şey düşünemez hale gelir. Meliha'nın çaldığı o muazzam piyanonun sesi her defasında Necdet'i derinden etkilemiştir. Meliha'nın ağabeyi Ferit Saffet ile Necdet'in kız kardeşi evlenme kararı alırlar. Aileler tarafından onay verilince evlenme tarihi belirlenir. Bu durumdan ister istemez etkilenen Necdet, Ferit Saffet Bey ile yakından ilgilenmeye başlar. Artık her şeyi kafasına koymuştur. Ailesinden onay alacak ve Meliha'yı kendisine isteyecektir. Meliha'nın da onu kabul edeceğinden emindir. Sürekli Meliha'yı hayal ederek yaşamaya başlar.

Bir gün Meliha'nın babası Necdet Feridun'u kendi köşklerine çağırır. Necdet Feridun' a, İbrahim Şemsi Bey'i tanıyıp tanımadığını sorar. Necdet, İbrahim Şemsi Bey'i çok yakından tanıyordur. Kendisinin sınıf arkadaşı olduğunu söyler. Aynı zamanda çok iyi birisi olduğuna değinir. Söyledikleri bitince neden böyle bir soru sorduğunu merak eder. Meliha'nın babası ise İbrahim Şemsi Bey'in Meliha'ya talip olduğunu ve ailede herkesin onay verdiğini söyler. Necdet'in bu adamı tanıdığını öğrenince son bir kez de ona sormak istemiştir. Bu duydukları karşısında yıkılan Necdet büyük bir üzüntü yaşar. Artık karar alınmıştır. Kız kardeşinin düğünü ile Meliha'nın düğünü aynı gün yapılacaktır. Düğün günü İbrahim Şemsi'nin nikah şahitliğini yapması üzerine iyice üzüntüsü artar. Artık aşkını kalbine gömecek ve kimseye bahsetmeyecektir. Kardeşinin Meliha'nın ağabeyi ile evlenmesi üzerine aralarında bir akrabalık oluşur. İster istemez Meliha'yı görecektir. Hem İbrahim Şemsi onun en yakın dostudur. Ona nasıl ihanet eder? Onun eşine nasıl dokunabilir? En iyisi bu gereksiz aşkı unutmaktır.

İbrahim Şemsi Bey görevine aşık olan bir askerdir. Sürekli Meliha'yı bırakarak görevi icabı başka yerlere gitmek zorunda kalır. Meliha ise aşka düşkün bir kadındır. O hep sevdiği ile birlikte olmak ister. Eşinin sürekli olarak gitmesinden mutsuz olur. Meliha gün geçtikçe Necdet Feridun'a aşık olmaya başlar. Bunu Necdet Feridun'a söylediğinde ise Necdet bu durumdan pek hoşlanmaz. Çünkü o arkadaşına asla ihanet edemez. Meliha kafasına koymuştur. İbrahim Şemsi' den ayrılıp Necdet ile evlenecektir. Bir gün İbrahim Şemsi Bey yine görevi nedeniyle başka bir şehre gider. Meliha'nın yalnız kalmaması için Ferit Saffet ve eşi Meliha'nın yanına giderler. Necdet'in de gelmesi için ricada bulunurlar. Zor durumda kalan Necdet kabul eder. O günün gecesi uyuyamayacağını düşünen Necdet çantasından bir şırınga çıkarıp koluna enjekte eder. Bu şırınga sayesinde Necdet Feridun sarhoş olur.

Meliha ise Necdet'i kandırır ve Necdet ile birlikte olurlar. Ertesi gün İbrahim Şemsi Bey'den bir telgraf gelir. İbrahim Şemsi Bey dönüyordur. Necdet Feridun tüm bu yaşadıkları karşısında büyük bir şok geçirir. Hastalanır ve yataklara düşer. Daha sonra Necdet'in İstanbul'da olan halasının öldüğü haberi gelir. Necdet'in annesi ölen halanın kızı olan Müzehher'i yanına aldırır. Müzehher geldiği günden beri Necdet'e bakar. Necdet iyileştiğinde ise annesi Necdet'i Müzehher ile evlendirecektir. Bu durumdan hoşnut olmayan Meliha ise Müzehher'i kıskanmaya başlar. Sürekli olarak onu küçük görücü bakışlar atar. Müzehher kalp hastasıdır ve asla üzülmemesi gerekmektedir. Müzehher'in kendisine aşık olduğunu anlayan Necdet annesinin de ısrarı üzerine Müzehher ile evlenme kararı alır. Meliha bu karara karşı çıkmaya çalışır. Necdet'e ondan hamile olduğunu söyler. Duydukları karşısında şok geçiren zavallı Necdet Müzehher ile olan evliliğini iptal eder. Daha sonra kalbinden fenalaşan Müzehher hayatını kaybeder. Bu ölüme çok üzülen Necdet kendisini suçlu tutmaya başlar. İbrahim Şemsi Bey ise bir çocuğunun olacağı haberini aldığından beri çok mutludur. Necdet'e bu mutluluğundan bahseder. Necdet Feridun artık bu yaşananlara daha fazla dayanamayarak intahar eder. Necdet'i Müzehher'in yanına gömerler. Doğumu çok zor gerçekleşen Meliha ise çocuğu doğar doğmaz hayatını kaybeder. Onu da Necdet'in yanına gömerler. Üçünün mezarı yan yanadır. Doğan çocuğun yaşı ilerledikçe Necdet'e benzer. Sanki onun tıpatıp aynısıdır. İbrahim, Necdet'in çocuğuna Fikret ismini vermiştir. İbrahim Şemsi, Fikret ve Necdet'in annesi aynı evde yaşamaya başlar Fikret'i Necdet'in annesi büyütmüştür. İbrahim Şemsi ile Fikret ara sıra o üç mezarın yanına gider ve güller serpiştirirler. Evet Zavallı Necdet'in hikayesi böylelikle son bulur. Bu çarpıcı aşk hikayesinin sonunda üçü de ölmüştür.

Öç alma tutkusunun en üst düzeyde hissedildiği bu eser çarpıcı bir şekilde üçlü aşk hikayesini konu alır. Meliha bizlere kötü bir karakter olarak çizilmiştir. Gerçekten de kötüdür. Yaptıkları karşısında okuyucuların çoğunda nefret uyandırır. Servet-i Fünun edebiyatının pek çok eserinde görüldüğü gibi birçoğu eser içerik olarak ''Zavallı Necdet'' romanı ile benzerlik gösterir. Birçok kişi bu eserin sıradan aşk romanlarından farkı olmadığını düşünebilir. Ancak her aşk romanında olduğu gibi bu romanda bizlerin birer ders çıkarması için müsait bir içerik taşımakta. Duygusallığı seven okuyucular için şiddetle önerebileceğim bir roman. Romanda her şey akıcı bir dil ile Necdet Feridun'un ağzından anlatılmıştır. Gerçekten de kitabın adından anlaşıldığı üzere bu adam zavallının birisidir. Kitap boyunca hayatının üzüntülü ve zor kısımları okuyucuya aktarılmıştır. Eserin yazıldığı döneme bakarak yorum yapacak olursak yazılması bayağı cesaret istemiş olabilir. Romanda Necdet'in ölümü beni en çok etkileyen nokta oldu. Necdet'in ölmesinde Meliha'nın büyük bir payı vardı. Meliha'yı ise roman boyunca sevmeyerek okudum. İçerik bakımından biraz zayıf kalmasına rağmen yine de etkilenebildiğim nadir romanlardan birisidir.

Yazan: Elif POYRAZ

Zavallı Necdet Soruları ve Cevapları

Zavallı Necdet kimin eseri?

Safvet Nezihi

Zavallı Necdet türü nedir?

Yerli Romanlar

Zavallı Necdet kaç sayfa?

184

Zavallı Necdet Yorumları

zoraki okuduğum okurken sıkıldığım kitaplardan bir tanesi

14-05-2017 22:33

kitabın ana fikri ne?

31-05-2017 20:56

zavallı necdet kimin eseri acaba? yazar hakkında bilgi yok bana biyografisi gerekiyor

26-05-2019 16:53

zavallı necdet romanının tahlili ile özeti aynı mı tahlilini istedi hoca

27-03-2022 16:08

tahlil ile özet aynı olmaz

26-11-2022 19:50

güzel bir kitap okusanız pişman olmazsınız bu kadar tembel olmayın

01-08-2023 23:14