Sınıf Arkadaşım Atatürk

Sınıf Arkadaşım Atatürk
Kitabın Yazarı:Ali Fuat Cebesoy Kitap Türü:Günlük / Anı Yayınevi:İnkılap Kitapevi Yayınlandığı Yıl:1967 Sayfa Sayısı:203 ISBN:9789751010500 Kitap Puanı:8.6 / 10 | Yorum: 7

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

8.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Sınıf Arkadaşım Atatürk - Ali Fuat Cebesoy

Kitap Türü:Günlük / Anı, Tarihi

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Sınıf Arkadaşım Atatürk Özet

Ali Fuat Cebesoy 1882 yılında İstanbul'da doğmuştur. Atatürk'ün yakın arkadaşlarından biri olarak bilinen Cebesoy, Sınıf Arkadaşım Atatürk eserinde Atatürk ile ilgili anılarını kaleme almıştır.

Sınıf Arkadaşım Atatürk kitabı toplam altı bölümden oluşmaktadır.

Ali Fuat Cebesoy, ilk bölümde Mustafa Kemal'in kimliğinden kısaca bahsetmiştir.

Anılarına Mustafa Kemal ile nasıl tanıştıklarını yazarak başlamıştır.

Ali Fuat Cebesoy'un babası ailede ki bütün erkeklerin asker olmasından dolayı Ali Fuat'ın asker olmasını istememiştir. Ancak Ali Fuat Cebesoy içindeki askerlik duygusunu yenememiştir. Sınavlara girerek adı " Mekteb-i Harbiye-i Şahane" olan Harp okuluna girmeyi başarır. Okulun dahiliye müdürü Albay İbrahim Bey nöbetçi subaylardan birini çağırarak Ali Fuat'ı sınıfına götürmesini ister. Nöbetçi subay, hizmetlilerden birinin Mustafa Kemal'i çağırmasını ister. Daha sonra Ali Fuat'a dönerek; Mustafa Kemal'in çok zeki ve çalışkan bir öğrenci olduğunu bildirerek onunla iyi anlaşmasını ister. Bu sayede bir cuma günü harp okulunda tanışmış olurlar.

Tanışma anısının ardından birinci bölümde Mustafa Kemal'in hayatı ile ilgili bilgilere de yer verilmiştir.

İkinci bölümde ise harp okulundaki ilk günün anısından bahsedilmiştir. Cebesoy diğer sayfada ise yoklama sırasında hazır ol kumandasını işitemediği için ensesinden tokat yediğini anlatmıştır. Mustafa Kemal Dahiliye Kolağasının bu yaptığını yanlış bulmuş, ilk gün olduğu için uyarması gerektiğini düşünmüştür. Daha sonra Ali Fuat'a Mülkiye Rüştiyesi'nde hocasından nasıl dayak yediğini anlatmıştır. Mustafa Kemal Kurmay Yüzbaşı olarak okuldan mezun olduktan sonra Kabasakal Mehmet Paşa tarafından tutuklanıp kısa süre sonra bırakılmıştır. Daha sonra Ali Fuat ile Mustafa Kemal Şam'da ki 5.orduya staj görmek için atanmışlardır. Mustafa Kemal " Vatan ve Hürriyet Cemiyeti" adındaki gizli örgütü Şam'da kurmuştur. Mustafa Kemal daha sonra Makedonya'ya gitmiş Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'nin burada daha fazla ilerleme göstereceğini düşünmüştür. Mustafa Kemal 5. Orduda iken Arap ırkından olan askerlerin Anadolu Çocuklarından daha üstün tutulduğunu gördükçe üzülmüştür. Mustafa Kemal topçu stajını Şam'da yaparken Ali Fuat Selanik'te yapmıştır. Atatürk ile birlikte gittikleri Con Paşa'nın lokantasında ki anılarını hiç unutmadığını ve güzel günler geçirdiklerini bildirmiştir. Ali Fuat Cebesoy aynı zamanda Mustafa Kemal'i evine ilk davet ettiği anıdan da bahsetmiştir. Babası İsmail Fazıl Paşa onların dostluklarını desteklemiş ve Ali Fuat'ı böyle değerli bir gençle dost olduğu için tebrik etmiştir. İsmail Fazıl Paşa Mustafa Kemal'i kendi oğlu gibi sevmiştir.

Üçüncü bölümde Harp Akademisine gelen yeni öğretmenlerden bahsedilmiştir. Ali Fuat arkadaşı Mustafa Kemal ile en çok Kurmay Yarbay Nuri Bey'i seviyor ve onun dersine ilgi gösteriyorlardı.

23 Temmuz 1908'de ilk önce Manastır daha sonra da Selanik'te Meşrutiyet ilan edilmişti. Selanik'te " yaşasın hürriyet" sesleri her yandan duyulurken Mustafa Kemal'in aklında şimdi ne olacak? sorusu vardı. Devrimin önderi ve uygulayabileceği bir program yoktu.

Meşrutiyet ilan edildikten sonra politika içinde bulunan subaylar Mustafa Kemal'i çok üzmüş ve ordunun politikadan çekilmesi gerektiğini düşünmüştür. Bir akşam Ali Fethi Okyar, Nuri Conter, Mustafa Kemal , Ali Fuat ve bazı arkadaşları gazinolardan birine oturmuş konuşuyorlardı. Mustafa Kemal politikaya girmiş olan ordunun savaş yeteneğini kaybedeceğini söylüyor, örnekler ile bunu kanıtlıyordu. Nuri ve Ali Fuat onu desteklerken Ali Fethi'nin susması dikkatleri üzerine çekmişti. Gazino çıkışı Fethi Okyar yonya'ya gitmek istemesi üzerine oraya uğranmıştır. Fethi Okyar burada konuşmuştur. Mustafa Kemal'in eleştirilerini şimdilik bırakmasını söylemiştir. Ali Fethi Mustafa Kemal'i düşüncelerinden caydırmak için görevlendirilmişti. Mustafa Kemal bu duruma çok üzüldü. Devrimi başarmak için orduya dayanan ittihatçı önderler iktidarlarını sürdürebilmek için ordunun politik çalışmalarına ihtiyaç duyuyorlardı. Daha sonra toplanılması kararlaştırılan kongreye kadar politika ile ilgilerini kestiler.

Aradan geçen bir süre sonra Mustafa Kemal'i Selanik'ten uzaklaştırmak için sebepler aranmaya başlanmıştı. Mustafa Kemal'in bu düşüncelerden haberi vardı. Genel merkez Mustafa Kemal'i Trablusgarp'ta göreve göndermek istiyordu. Asıl amaçları Mustafa Kemal'in silahlı çatışma da öldürülmesiydi. Fakat Mustafa Kemal önlemini almış ve isyanı bastırmıştır.

14 Nisan 1909 tarihinde İtalyan gazeteleri, İstanbul'da bir ayaklanma olduğunu, meclisin kapatılıp iktidarın el değiştirdiğini yazmışlardı.

Aslında isyan 13 Nisan 1909'da başlamıştı. O zaman kullanılan Rumi takvime göre ise tarih 31 Mart 1325'ti. Bu nedenden dolayı 31 Mart Olayı olarak geçmiştir.

Ali Fuat diğer bir sayfada Mustafa Kemal'i ağlarken gördüğünden bahsetmiştir. Trablusgarp savaşı başlamıştı. Ali Fuat, savaşa gitmek için hazırlanan arkadaşı Mustafa Kemal'e konuk oldu. Mustafa Kemal'in: "Doğduğum ve büyüdüğüm Selanik Türkler'in elinde kalacak mı ? " sözü üzerine ağladığını yazmıştır.

Daha sonra İstiklal Savaşına ait bir anısını yazarak anılarını sonlandırmıştır. Ali Fuat Cebesoy ile Mustafa Kemal Atatürk'ün aralarında zaman zaman bazı anlaşmazlıklar olsada dostlukları hiç bozulmamıştır.

Mektep Arkadaşım Atatürk kitabının son sayfalar ise Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından kareler için ayrılmıştır.

Atatürk hakkında bilgilenmek için onun arkadaşının yazdıklarını okumak özellikle gençleri ele alarak her yaştakiler için son derece bir avantaj olacaktır. Eserin anı türünün en iyi örneklerinden birisi olduğunu öne sürerek o anılardan herkesin faydalanmasını isterim.

Yazan: Elif POYRAZ

Sınıf Arkadaşım Atatürk Soruları ve Cevapları

Sınıf Arkadaşım Atatürk kimin eseri?

Ali Fuat Cebesoy

Sınıf Arkadaşım Atatürk türü nedir?

Günlük / Anı, Tarihi

Sınıf Arkadaşım Atatürk kaç sayfa?

203

Sınıf Arkadaşım Atatürk Yorumları

oldukça güzel bilgiler var tarihi ve atatürkü seviyorsanız mutlaka okuyun

31-07-2017 20:39

atatürkün yaşamından çok güzel bilgiler veriyor tarih kitaplarına göremediğimiz bilgiler atamızı daha iyi tanımak için harika bir kitap

06-08-2017 22:37

çok güzel bir kitaptır bu

08-02-2018 03:58

çok güzel bir kitap atatürke en yakın isimlerden birinin atatürk hakkında yazdıkları çok samimi geldi bana

22-12-2019 20:19

özet için teşekkür ederim siteniz sayesinde ödevimi yapabildim

13-05-2022 15:13

genç subaylık hatıraları çok hoşuma gitti

26-02-2023 18:31

pdf paylaşın

04-12-2023 22:46