Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi
Kitabın Yazarı:Ziya Osman Saba Kitap Türü:Öykü/Hikaye Yayınevi:Can Yayınları Yayınlandığı Yıl:2014 Sayfa Sayısı:248 ISBN:9789750723476 Kitap Puanı:8.4 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

8.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi - Ziya Osman Saba

Kitap Türü:Öykü/Hikaye

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Özet

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi

Bir adam işten çıkınca geçtiği sokakları gözlemler. Gözlemlediği yerlere dair gözünde oluşan tasvirleri cümleleriyle yansıtır. İnsanların hep bir hayat telaşı içinde olduklarını söyler. Tam bu düşünceleri aklından geçirirken gözüne fotoğraf stüdyosu çarpar. İnsanların fotoğraf çekinmek için o için yapmacık da olsa gülümsediklerini içinden geçirir. Bu düşünceler üzerine kendisine de fotoğraf çekinmek için fotoğrafçı dükkânına girer. Fotoğrafçı ona zoraki gülümseme değil içten gülümsemesi için uyarır, en sonunda da istediği gülümseme ve pozu alamayan fotoğrafçı beyim kusura bakmayın sizin fotoğrafınızı çekemeyeceğim der.

Babamın Elbisesi

Bir adam babasını kaybettikten sonra onun en son üzerine giydiği elbiseleri saklamaya başlar. Ama günün birinde arkadaşları ile konuşurken onların eski kıyafetleri satıp parası ile ihtiyaçlarını aldıklarını öğrenir. Bu konuşmadan sonra onun aklına babasının elbiselerini satma fikri gelir. Bitpazarı denen yere gidip satar ama istediği fiyata satamaz. Planında kardeşinin ve kendinin ihtiyaçlarını almak vardı ama bu sattığı paraya sadece odun ihtiyaçlarını karşılayabileceğini anlar. Bu durumun üzerine günler geçer yine elbiseyi sattığı pazara gider orayı gezerken babasının elbiselerinin askıda olduğunu görür ve onun eski halinden eser kalmadığını anlar.

Bıraktığım İstanbul

Bir adamın tayini İstanbul'dan başka bir şehre çıkar. Bu adam doğduğundan beri İstanbul’da yaşamış ve bu tayin işi kendini derinden üzmüştür. Bu haberi aldıktan sonra çok sevdiği, vazgeçemediği İstanbul’u öykü boyunca yaşayarak gözlem ve duygularını harmanlayarak ifade etmiştir.

Bebek

Bebeği olan bir çiftin doğum öncesi ve sonrası duygularına tercüman olmuş derecesinde fikirlerini açıklanmıştır.

Okumak

Yazarın okuma sevgisini dile getiren muazzam cümleler vardır. Çocukluğundan beri okumaya hep ilgisi olduğunu, o zaman okuduğu kitapları büyüyünce sahaflarda görünce o eski zamanlarda okuduğu anların aklına geldiğini dile getirmiştir. Eski zamanlarda okuduğu kitapların yazarlarına ve kahramanlarına dair düşüncelerine de yer verilmiştir.

O Sokak

Yazar toplum tarafından yasak ve hoş karşılanmayan bir sokağa dair izlenimlerini bizlere detaylı şekilde anlatmıştır. Orada bulunan kadınların fiziksel özelliklerine dair izlenimlerini aktarmıştır.

Neveser

Yazar gezmek için olsun iş için olsun sürekli kullandığı vapura dair ilgisini anlatmıştır. Onun fiziksel özelliklerine değinmiştir. Ama zamanla her şeyin eskimesi gibi onun da miladını doldurup artık sefer yapmadığını söyler. Bir de yazar deniz yolculuğuna dair izlenimlerini de bizlere aktarmıştır.

Bir Kurban Bayramı Hikâyesi

Yazar çocukken Kurban Bayramı’nda yaşadığı anıyı aktarmıştır. Önce Kurban Bayramı için yapılan hazırlıkları anlatmış. Daha sonra anneannesinin kendisi içinde küçük bir koyun aldığını söyler. Bu koyunla Kurban Bayramı’na kadar vakit geçirir sonrasında koyun kesilir. Bu durumdan çok etkilendiğini bizlere hüzünlü bir dille anlatmıştır.

O Mahalle

Yazar eşiyle ilk kiraladıkları evin hatıralarını paylaşmıştır. Yaşadıkları mahalleye dair izlenimlerini akıcı bir üslupla etkileyici bir anlatımla bizlere aktarılmıştır.

Ev

Yazar çocukluğunda yaşadığı eve dair izlenimlerini anlatmış. Evin kapısından içeri girerek bizlere anılarını içten duygularla ifade etmiş. Birkaç eski fotoğrafa bakarak bizleri geçmişine doğru yolculuk ettirir.

Misafirlikler

Yazar çocukken gittiği misafirlikleri anlatmıştır. Misafirliklere giderken yaptığı yolculukların izlenimlerini içten bir dille ifade etmiştir.

Yaz Gezintileri

Yazar çocukken babasıyla yaz mevsiminde gittiği gezmeleri anlatmıştır. Bebek, Eyüp, Taksim, Çamlıca, Beşiktaş gibi birçok yerleri vapur ve tramvayla gezdiklerini söyler.

Kış Gezintileri

Yazar çocukken babası ile yaptıkları kış gezintilerini anlatmış. Özellikle Beyoğlu semtine dair ifadeler ağır basar. Bir de tiyatro ve film izledikleri üzerinde fazlaca durmuştur.

O Sınıf

Yazar öğrencilik yıllarına dair anılarını anlatmış. Sınıf ortamı, arkadaşları, öğretmenleri hakkında konuşma havasında bize bilgiler vermiştir.

O Banka

Yazar bir zamanlar bankada çalıştığı zamanlardaki anılarını anlatmış. Eşiyle burada tanıştığını da değinmiştir.

Limanda

Yazarın limanda beklerken gözlemlediği çevre tasvirini içeren bir bölümdür.

DEĞERLENDİRME

Ziya Osman Saba Yedi Meşaleciler Hareketi’nin kurucularındandır. Ömrünün sonuna kadar bu hareketin şiir anlayışına bağlı kaldı. Eserlerinde anılarına, yaşamın küçük mutlulukları, İstanbul sevgisi vb. konuları işlemiştir. Bu eserinde yazar anılarından oluşan yazılara yer vermiştir. Dili akıcı ve içtendir.

Yazan: Fatma Özdemir

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Soruları ve Cevapları

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi kimin eseri?

Ziya Osman Saba

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi türü nedir?

Öykü/Hikaye

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi kaç sayfa?

248

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Yorumları

emeğinize sağlık çok güzel bir özet olmuş 🌸

11-06-2021 19:13

kitabın yazarı hakkında bilgi yok mu

10-07-2022 21:10

kitabın içindeki öykülerin genel türü nedir diye sordu öğretmen cevabı bilen var mı

13-04-2023 23:26

hikayeler çok güzel tavsiye ederim

02-02-2024 22:51

ana fikri nedir

18-10-2024 21:25