Göğe Bakma Durağı

Göğe Bakma Durağı
Kitabın Yazarı:Turgut Uyar Kitap Türü:Şiir Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları Yayınlandığı Yıl:1985 Sayfa Sayısı:112 ISBN:9789750813870 Kitap Puanı:7.7 / 10 | Yorum: 10

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:50,60 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Göğe Bakma Durağı - Turgut Uyar

Kitap Türü:Şiir

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Göğe Bakma Durağı Özet

Sonsuzdan eksi birdir, Turgut Uyar ve şiirleri. Bir kış akşamı en çokta eski çerçeveler yakar. Kendisinin kayıp olduğu anıların gülüşleriyle süslü! Yalnızlıkla yalıtılmış beton yığınlarının arasında durur ve insana karışarak dur durak bilmeyen yolda bir nefes alır, sevgilisinden… En son da kendisi eksiktir. İnsanların hırsları, açlıkları ve nefretleriyle sardıkları bu dünyada… Sonsuz gecelerden, sonsuz umutsuzluklardan bir eksiktir. Bu dizelerde kendisinden koparamadıkları bir anısında şöyle yer bulur:

İşte böyle başlıyordu her yerde mutsuzluk. Ve mutsuzluk büyük bir umut gibi çekiyor kendine beni.(sy. 105)

Turgut Uyar Göğe Bakma Durağı kitabında ki dizelerinde kendini saran ve engelleyemediği bir yolculuğa çekilir. Sürekli gider ve gittikçe başladığı yere döner. Gittikçe azalır, gittikçe yenilenir ve gittikçe kaybolur büyük bir çemberin içerisinde. Çaresizlikle sarılır etrafı ciğerlerine dolar her saniyede bütün vücudunu sarar. Umutlu bir güne çıkar gibi bir bedevinin su hayaliyle yanar tutuşur. Her defasında çaresizliğe teslim olarak! Umut o kadar güçlüdür ki içinde bulunduğu zincire vurulmuş bir hayatın içerisinde bir gün fotoğrafları tarafından ağır yaralanır. Bu acı, onda o kadar mutludur ki hiç terk etmez artık onu.

Rengârenk çiçekler en büyük ayrıntıdır. Bir yolcunun hayranlıkla baktığı bir evrene ve mükemmelliğe sahiptir Turgut Uyar’ın şiirleri… Doğa ne kadar güçlüyse o kadar da çaresizdir, insan. Turgut Uyar bunu her kelimesinde hisseder ve hissettirir. Gördüğü dünya karşısında küçülürde küçülür. Sıkı sıkıya sarılır çaresizliğine ve bir gün gelir ki ne onu tanır ne de kendisini…

Yolculuğa çıkar bazen akşamdan sabaha bazen bugünden yarına bazen de eski dostlardan gökte uçan kuşlara her şey değişir. Ama tek değişmeyen bitmek tükenmek bilmeyen yolculukları ve varamadığı kendisidir. Aslında koskoca bir sonsuza doğru yürür canıyla kanıyla sarılı. O kadar yabancıdır ki kendisine her gün yeniden keşfeder, keşfettikçe kaybettiği pek çok şeyi.

Turgut Uyar bazen o kadar yabancılaşır ki kendisine okurken başka birini görürsünüz, dinlersiniz ve aynı dizede öldürürsünüz.(Uzanıp kendi yanaklarımdan öpüyorum. (sy.23)) Yaşamın içindedir Turgut Uyar bir o kadar da uzakta… Varılması gidilmesi gereklidir, kanayarak ve yaralanarak en çokta mutlu yarınların umuduyla göğe doğru bakarak! Turgut Uyar okurken en çokta o yıkımları hissedersiniz çaresiz bir adamın kendi duvarlarını yıkarken üstüne yıkılan duvarların yıkımları! Bir o kadar sindire sindire bir o kadar da aniden…

Turgut Uyar şikâyet, intihar eğiliminden çok hasreti hisseder. Günler, aylar ve yılların arasında bütün mutsuzluğu; bu varamadığı, ulaşamadığı, kavuşamadığı kendi etinden parçasından yarattığı korku ve hayallerinin, kumsala yazılmış aşklarının kalanlarına, kendi içinde biriktirdiklerine, o unuttuğu mutlu günlerine özlem duyar. Korkar içten içe bazen o kadar korkar ki korkudan bile korktuğu olur. Dizelerde şöyle anlatır ölümün bile çare olmadığı, yama tutmadığı yaşamını yansıtırken.

‘’ben koşarım aşağlara, koşarım
yıkanacak boğulacak su bulsam’’(sy 36)


Açıklamalar şiirinde bir tür açık çek yazar kendisinden. Durmayan bir akışın içerisinde bir gerilir bir de salınır. Yaşamla umutsuzluk arasında dünyaya serpilmiş bir tohum gibi… En çokta sahipsiz hırçın bir uykusuz gibi… Turgut Uyar’ın pek çok korkusu vardır. Hepsi de içerisinden çıkar. O kadar derindir ki hepsi için birer umudu vardır. Ölümü ardından dahi karamsarlığın ve karanlığın bir gün pek çok durağın pek çok ülkelerin sabahlara dolduğu bir gökyüzü hayal eder. Bazen kendisi bile yoktur hayallerinde… En çok sonsuzdan bir eksik dizelerini bırakır okurlarına, okumanızı tavsiye ediyorum. Dediği gibi de…

‘’Ve kuytulardan, unutulmaktan tek tek
Ölülerimiz toplanacaktır.’’(sy. 55)


Yazan: Şeyhzade Bilgin

Göğe Bakma Durağı Konusu

Hem yazdığı şiirler ile hem de Cemal Süreya ile ilişkisi olan Tomris Uyar ile yaşadığı aşk ile tanınan yakın zamanın en önemli şairlerinden Turgut Uyar’ın en fazla beğenilen şiir kitaplarından bir tanesi olan Göğe Bakma Durağı şiir severlere mükemmel bir eser sunuyor.

Daha çok toplumsal sorunlar ve bireylerin yaşadıkları ile ilgili şiirler yazan Turgut Uyar, Göğe Bakma Durağı şiir kitabında ise şiir severlere aşk dolu şiirler sunuyor. Yaklaşık 100 sayfadan oluşan eser Turgut Uyar’ın birebirinden güzel birçok şiirini içeriyor.

Göğe Bakma Durağı Soruları ve Cevapları

Göğe Bakma Durağı kimin eseri?

Turgut Uyar

Göğe Bakma Durağı türü nedir?

Şiir

Göğe Bakma Durağı kaç sayfa?

112

Göğe Bakma Durağı Yorumları

çok güzel kitaplığımda var arada alıp içinden sayfa seçip okuyorum

14-09-2015 21:53

şiirler fena değil bazıları gerçekten duygularınızı okşuyor

29-12-2015 20:14

bana hediye olarak geldi şiirleri okudum ama ilgimi çekmedi

30-12-2015 22:10

hangi şiirler var acaba içinde sevgilim o kitabı istedi hediye etcem hiç okuma fırsatım olmamıştı göğe bakma durağı hariç tabi..

13-07-2016 14:32

bu siirini okumusam cok guzel bi dost paylasmisdi beyenmisdim sonrada tekrar tekrar okur oldum

Aygun ¤ AsZa sol yanim • 01-09-2018 21:19

cemal,turgut,edip en sevdiğim yazarlar.

Belkibirgun • 24-02-2019 14:35

göğe bakma durağı kitabı baya güzeldi bu kadar az duyulması beni şaşırttı tavsiye ederim

09-03-2020 15:15

muhteşem bir eser

09-03-2020 17:09

içindeki şiirler çok güzel

16-11-2022 11:22

şiirin hikayesi varmı

09-03-2024 11:21