Beynin çeşitli işlevleri bulunmaktadır. Düşünebildiği gibi bazı duygularımıza da yön vermektedir. Kararlar alırken, bir eylem yaparken etkili olan tek şey düşünen zihnimiz değil aynı zamanda duygusal zihnimiz de işin içindedir. Öğrenme ve hatırlama sistemine Limbik Sistem adı verilir. İnsanın zihinsel yapısı vardır. Bu yapıya da Neokorteks yapı adı verilir. İnsanın düşünceleri, öğrenmeleri, bazı olayları hatırlatmaları, edindiği tecrübeleri saklamaları hep Neokorteks yapıda gerçekleşir ve zamanı geldiğinde o anların her birini önümüze serer. Bir de işin duygusal boyutu bulunmaktadır. Bu yapıya Amigdala adı verilir. Amigdala insanın duygularının kontrol edildiği yapıdır. Tüm hisler, insanlar arası olan ilişkiler, duygular hepsini amigdala sağlar. Amigdalası alınmış bir insan duygusuzlaşmaya, yaşadığı olaylar karşısında tepkisiz kalmaya başlar.
Dış uyarıcılardan gelen uyarılar ( göz ve kulaktan gelenler) önce sinapslara oradan talamusa ve oradan da önce Amigdala daha sonra ise Neokorteks yapıya ulaşır. Bu da demek oluyor ki yaşadığımız bir olayda ilk önce uyarılar duygusal zihnimize yani Amigdala 'ya gidiyor. Olaya karşı verdiğimiz ilk tepki zihnimizde kaynaklı değil o an yaşadığımız duygulardan kaynaklı olarak bu tepkilerde bulunuyoruz. İkinci tepki ise düşünen beyin yani Neokorteks yapının verdiği tepkiyi içeriyor.
Bir de Hipokampus adı verilen bir zihin yapısı bulunur. Bu yapıya da düşünen yapı Neokorteks'in içinde bulunur. Hipokampus, kuru gerçekleri hatırlar. Bu hatıralara duygular yüklemek ise Amigdala'nın görevidir. Örnek verecek olursak gördüğün bir kişinin kim olduğunu Hipokampus sayesinde hatırlarız ancak bu kişiden hoşlanıp hoşlanmamızın hatırasını Amigdala tarafından yönlendirilir. Düşünceler ve duyguların buluştuğu alan Prefontal - Amigdala devresidir. Bu devre yaşantımız boyunca sevdiğimiz, sevmediğimiz, hoşlandığımız, korktuğumuz şeylerin tamamının anahtarı niteliğindedir. Hatta bazen adını koyamadığımız duygular içerisine gireriz. "Bir şeyler hissediyorum ama kelimelerim anlatmaya yetmiyor" deriz. Bu hissetmelerin ancak bu hisleri kelimelere dökemiyor olmanın sebebini bu duygunun bize bebeklikten kalma olması olarak açıklanmaktadır. Bebeklik döneminde duygusal zihnimiz olan Amigdala doğum ile birlikte gelişimini tamamlayarak hislerimizin hatıralarını oluşturmaya başlar. Ancak bu zaman içerisinde bebeklerin kelime haznesi olmadığı için duyguları anlatacak kelimeleri hatırlayamaz. Bu yüzden büyüdüğümüzde anlayamadığımız, anlatamadığımız duygularımız bize bebeklikten kalmadır.
Duygusal yetenekler, ham zekâ da dahil olmak üzere var olan diğer yetenekleri ne kadar iyi sergileyebileceğini etkileyen bir unsurdur. Akademik anlamda çok başarılı olan bir insan duygusal zekâsı gelişmemişse verdiği kararlardan pişmanlık duyabilir, her zaman doğru kararı vermekte, olaylara tepki vermekte zorlanabilir. Iq su çok yüksek ama duygusal zekâsı gelişmemiş olan biri her zaman için çok başarılı olamazken, duygusal zekâsı gelişmiş ancak zihinsel ıq ' su normal düzeyde olan birinin diğer kişiden daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Bu da duygusal zekâ 'yı zihinsel zekâ'dan daha önemli bir hale getirebilir.
Değerlendirme:
Kitapta duygusal zekâ'nın duygularımız, olaylar üzerine verdiğimiz tepkilerimiz, duygusal zekâyı nasıl geliştirebiliriz, çeşitli bilim insanlarının farklı kuramlarını açıklayıp bunlar üzerindeki düşünceler gibi konular üzerinde durmaktadır. Bir konuya çok farklı pencerelerden bakılıyor. Bir çok bilim insanının araştırmalarını öğrenmiş oluyoruz. Yıllarca bu konu üzerinde çalışılmış olup toplanan bilgiler bu kitapla birlikte okuyucuya sunulmuştur. Bilimsel bir eser olmakla birlikte doğal olarak dili biraz sıkıcı kalıyor. Duygusal zekâ nedir? Öğrenmek isteyenler, bilgi eserleri okumak istiyorum diyenler için harikulade bir eser. Keyifli okumalar dilerim
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Duygusal Zeka Soruları ve Cevapları
Duygusal Zeka kimin eseri?
Daniel Goleman
Duygusal Zeka türü nedir?
Kişisel Gelişim
Duygusal Zeka kaç sayfa?
440
Duygusal Zeka Yorumları
tam aradığım özet yazana helal olsun bana çok büyük yardımı oldu
20-03-2023 20:21
özeti pdf olarak nasıl alabiliriz
05-10-2023 22:38
bir zamanlar iq pazarladılar şimdi her yer duygusal zeka testi dolu bir sonraki zekayı merak ediyorum