Benim Gözümden Dünya, Albert Einstein'in hayata dair görüşlerini içeren mükemmel bir kitap. Kitap felsefi ve siyasi yazılardan oluşmaktadır. Einstein' in hayatın anlamı, özgürlük, iyi kötü, toplum ve kişilik, politika ve pasifizm konusunda düşüncelerini, yaşadıklarını ve bilim adamları ile bu konular hakkında konuşmalarına ait mektuplarını barındırmaktadır. Savaşlar hakkında yansız bir tavır sergileyen ve ilelebet barışın temellerini anlatan Benim Gözümden Dünya kitabı mutlaka okunmaya değer.
İlk olarak kitapta Einstein hayatın anlamına değiniyor. Einstein aslında basit bir hayatın peşindedir. Sınıf farklılıklarının adil olmadığı düşüncesini hayatının sonuna kadar savunmuştur ve sade bir yaşamın hem fiziksel hem de ruhsal açıdan herkes için en iyisi olduğuna kanaat getirmiştir. Bir insanın kendi varoluşunun veya daha genel anlamda yaratılışın amacını ve anlamını bulmaya çalışması objektif bir açıdan ona her zaman saçma gelmiştir. Ancak bununla beraber herkesin çaba ve yargılarına yön veren idealleri vardır. Bu anlamda, her şeyden bağımsız kendi içinde amaç olan şeylere pek de sıcak bakılmamalıdır. Hayatı aydınlatan yegane şey idealler, hakikat, iyilik, güzelliktir. İnsanların mülkiyet, gösteriş ve lüks gibi sıradan hedefleri aşağılık bir durumdan farklı değildir.
İkinci olarak değindiği konu ise toplum ve kişilik kavramlarıdır. Aslında ikisinin birbirinden ayrı şeyler olduğunu savunur. Birey toplumla özleşmiş ama farklı iki parçadır. Bir insanın toplum için değeri öncelikle onun düşünce, duygu ve eylemlerinde diğerlerinin iyiliğini ne ölçüde amaçladığına bağlıdır. Bireyi önemli kılan ve onun kendisi olmasını sağlayan şey bireyselliğinden çok, fiziksel ve ruhsal varoluşunu beşikten mezara kadar yönlendiren büyük bir insan topluluğunun üyesi olmasıdır. Sağlıklı bir toplumun nasıl olması gerektiğine de değinir Einstein. Sağlıklı bir toplum onu oluşturan bireylerin bağımsızlığının yanı sıra, bireylerin politik anlamdaki birliğine bağlıdır.
Bundan sonra zenginlikle ilgili açıklamalarına ve ideallerine yer verir. Zenginliğin insanı hiçbir şekilde ileri götürmeyeceğini savunur. Para yalnızca bencilliğe hitap eder ve sahiplerini karşı koyulmaz bir şekilde suistimal etmeye karşı kışkırtır, der.
Benim Gözümden Dünya kitabı her ne kadar düşüncelerini anlatsa da, aralarda birçok eğitimciye, düşünüre hatta Japonya çocuklarına ve onları yetiştiren eğitimcilere mektuplar yazar ve bu değerli mektuplarda kitabında yer alır.
Bilindiği üzere Japonya, Amerika ile olan savaşlarında ağır yenilgiler elde etmiştir. Bunun üzerine gelecek nesile başarı ve çalışmayı her zaman ilerlemeyi öğretecek eğitimciler yetiştirmiş ve çocukları böyle eğitmişlerdir. Bir öğretmenin en önemli marifeti, yaratıcılığa ve bilgiye duyulan hazzı uyandırmaktır. Japonya öğretmenleri bunları çok güzel öğrenmiş ve öğrencilerine de aşılamışlardır.
Einstein' in değindiği en önemli ve kitabın büyük bir kısmını oluşturan konu ise savaşlardır. Savaşlar eski yıllardan bugüne devam eden sadece boyut değiştiren ve insanların ölümüne sebebiyet veren bir katliamdır. İster asker ister militan kim olursa olsun insan öldürmenin yanlış olduğuna ve barış dolu bir ortamda yaşamanın kurallarına değinmiştir. Barışı engelleyen en önemli unsurun ise silahlanma olduğunu savunur. Silah yapımında faaliyet gösteren güçlü sanayi gruplarının dünyanın her yerinde, uluslararası çatışmaların barışla çözülmesini engellemek için ellerinden geleni yaptığını herkes fark etmelidir. Silahlanma ve medya, savaşı tetikleyen ana unsurlardır. Ne zaman silahsızlanma yoluna gidilir o zaman mutlak barış sağlanır der Einstein. Ayrıca zorunlu askerlik olmaması için uğraşlar vermiş bir insandır. Bunları yapmanın en önemli nedeni barışı sağlamak istemesidir.
Din ve bilim konusunda açıklamaları ise yol gösterir bir ışık olmuştur. Öncelikle konuya bir soru ile başlar. İnsanları en geniş anlamda dini düşünce ve inançlara sevk eden duygu ve ihtiyaçlar nelerdir?
İlk insanlarda dini düşünceleri harekete geçiren şey her şeyden çok korkudur. Açlık, ölüm ve daha birçok şey. Dinin ortaya çıkmasını sağlayan diğer bir kaynak ise toplumsal hissiyatlardır. Yönlendirilme, sevgi ve destek olma konusundaki arzuları, insanları, toplumsal ya da ahlaki bir Tanrı anlayışı oluşturmaya sevk eder.
Bütün bu fikirleri ve mektuplarından yola çıkarak Einstein aslında mükemmel, doğaüstü bir şey beklemiyor. Sadece daha bilinçli bir toplum bekliyor. Einstein, insanlığa yardımlaşmanın hakim olduğu barış dolu bir dünyaya, bilimle boyut atlatmak istiyordu. Bu düşünceleri günümüzde ne kadar uygulandı, dünya ne kadar samimi oldu bilinmez ama Einstein' in istediği dünya böyle değildi. Onun gözünden dünya çok başkaydı...
Yazan: Nisanur Duvarcı
Benim Gözümden Dünya Soruları ve Cevapları
Benim Gözümden Dünya kimin eseri?
Albert Einstein
Benim Gözümden Dünya türü nedir?
Günlük / Anı, Kişisel Gelişim
Benim Gözümden Dünya kaç sayfa?
115
Benim Gözümden Dünya Yorumları
bu adama hayran olmamak elde değil güzel bir kitap yazmış
15-07-2017 19:14
biraz daha uzun yaşasaydı yada bugün olan imkanlar elinde olsaydı kim bilir neler yapacaktı
03-08-2017 22:40
böyle bir dehanın hayatına göz atabilmek bile yeter çok güzel bir kitap çok sempatik bir adam
08-06-2019 16:41
harika bir karakter sıkıcı bilim adamlarından değil kitabı okurken bunu çok daha net görüyorsunuz keşke günümüz bilim adamları da karakter olarak böyle olsa insanları bilime yönlendiriyor günümüzdekiler bilimden soğutuyor
01-04-2022 19:18
sempatik adam hayata bakışı da ilginç içi dışı bir