Kitap Türü:Kişisel GelişimOrjinal Adı:Atomic HabitsÇeviren:Sevinç Seyla Tezcan
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Atomik Alışkanlıklar Özet
Küçük değişiklikler yapmaya başlayarak hayatımızın nasıl değişeceği anlatılıyor. Her alışkanlık edinme çalışmamızda ilk gün ya da ilk birkaç gün her şey gayet iyi ilerlerken çok acele bir sonuç görmek isteriz. Eğer diyet yapıyorsak birkaç gün içinde birkaç kilo vermeyi, kitap okumayı alışkanlık haline getirmek istiyorsak 2 günde bir kitap bitirebilmek gibi çeşitli hayallerle yola çıkar ve bunları elde etmek isteriz. Birkaç gün içinde bunlar gerçekleşmeyince de "aman zaten olmuyor." Diyerek vazgeçeriz. Ancak alışkanlık edinme birkaç günde olabilecek bir durum değildir. Daha doğrusu zamana bağlı bir durum değildir. 21 gün, 30 gün, 40 gün, 66 gün gibi çeşitli gün sayıları verilir bizlere her zaman. Ancak bu 21 gün sonunda bırakırsan alışkanlığı o artık bir alışkanlık sayılmaz. Hiçbir alışkanlık 1 kereden fazla aksatılmamalıdır. Yoksa devamı gelecek ve ondan vazgeçecek olursun. İşte bu yüzden biir şeyi alışkanlık edinmek güne bağlı değil, yapılan eylemin tekrarına bağlıdır. Bunu tekrar etmek için de birkaç taktik vardır. Toplamda 4 yasa ile istediğin bir şeyi alışkanlık haline getirebilirsin.
1. Yasa: Görünür Kılın
Görünür kılmak da alışkanlık istifleme diye bir kural vardır. Günlük alışkanlıklarımızı bir kağıda not alırız. Alışkanlık edinmek istediğimiz özelliği ise herhangi bir alışkanlıktan sonra getirerek yapılmasını kolaylaştırmaktır. ( Şu davranışı, şu zamanda, şurada gerçekleştireceğim) bu formül uygulamaya koyma niyetinin formülüdür. Alışkanlık istifleme formülü ise ( Şu mevcut alışkanlıktan sonra şu yeni alışkanlığı gerçekleştireceğim.) Bunu sesli olarak tekrar eder hatta yaptığımız alışkanlık istifleme listesine yazarsak yapma olasılığımız daha da yükselir.
2. Yasa: Cazip Kılın
Bir fırsat ne kadar cazipse alışkanlık oluşturucu hal alma olasılığı da o derece yüksektir. Vücudumuzda bulunan dopaminin artması sonucu alışkanlık edinme ihtimalimiz artar. Başladığımız bir işten beklentimiz ne kadar yüksekse vücudumuzda bulunan dopamin de o derecede yüksektir. Alışkanlıkları edinmede aile ve çevrenin de etkisi büyüktür. Tüm bireylerin sigara içtiği bir evde siz de büyük ihtimalle hayatınızın en azından bir döneminde bunu denersiniz. Aile bireyleriniz sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyorsa sizin de hayatınız sağlıklı beslenmeye dikkatle geçecektir. Arkadaşlarınızın yaptığı eylemler de bir süre sonra sizin alışkanlıklarınızı oluşturacaktır. İyi ya da kötü. Bu yüzden eğer bir alışkanlık edinmek istiyorsanız çevrenizi bu alışkanlığı yapan kişilerle donatın. Bir süre sonra siz de o alışkanlığı edinmiş halde bulursunuz kendinizi. Bir söz vardır şimdi takıldığınız arkadaşlarınız sizin 5 yıl sonra kime dönüşeceğinizi temsil eder diye. Şuan var olan çevrenizin alışkanlıkları, iyi ya da kötü, sizin kişiliğinizi ve geleceğinizi büyük oranda etkiler.
3. Yasa: Kolaylaştırın
Bir alışkanlığı gerçekleştirme süreniz onu tekrar etme süreniz kadar önemli değildir. Günde yalnızca 5 dakika egzersiz yapıyor olabilirsiniz ama bunu 1 ay boyunca hiç aksatmadan yapıyorsanız bu sizin alışkanlığınıza dönüşmüş olabilir ve uzun vadede muhakkak etkisini göreceksinizdir. Aslında bu alışkanlıkları edinmek isterken istediğimiz asıl şey alışkanlığın getireceği sonuçtur. Egzersiz, kilo vermek, sağlıklı bir yaşam sunacaktır. Günlük tutmak net bir şekilde düşünmenizi sağlayacaktır gibi birçok sonuçları olur ve bizim elde etmek istediğimiz şey alışkanlık değil vaat ettiği sonuçtur. Bir alışkanlığı yapacakken zahmet ne kadar büyükse o alışkanlığı tekrarlama ihtimali o kadar düşük olur. Gittikçe gözünüzde büyür. Belki ilk bir hafta hiç sorun çıkmadan bu alışkanlığı gerçekleştirebilirsiniz ancak uzun vadede bunu alışkanlık haline getirmeniz zor olur. İnsan davranışları en az çaba yasasına uyar. Doğal olarak en az emek gerektiren seçeneğe meyil ederiz. Kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmek istiyorsak eğer 1 tüm kitap olarak değil de 1 sayfa okuyacağım hedefi ile başlamak bu eylemi gerçekleştirmenizi kolaylaştırır. Ya da bugün 5 dakika spor yapmak. 1 saat spor gözünüzde büyüyecek olsa da 5 dakika sizin için çok da bir şey değildir. Eylemler tekrarlandıkça süreler de kendi kendine artacaktır.
4. Yasa: Tatmin edici kılın
Bir eylem gerçekleştirdiğimiz zaman bunun meyvesini hemen almak isteriz. Ancak iyi alışkanlıkların meyvesini almak uzun sürer ancak bedeli şimdi ödenir. Kötü alışkanlıkların meyvesini şimdi yesek de bedelini gelecekte öderiz. Mesela sigara içmek sizi 10 yıl sonra öldürebilir ama şu an içindeki nikotin sayesinde sizi sakinleştirir. Çok fazla yemek yemek şu an kısa süreli iştahınızı giderse de uzun vadede zararlıdır. İyi alışkanlıklara baktığımızda mesela dil öğrenmek. İngilizce çalışmaya başlar başlamaz bu dili konuşamayız. Günde 1 saat pratik yapıyor olmak gelecekte bu dili konuşabileceğimiz anlamına gelir. Anlık olarak etkisi yok saysak da gelecekte meyvesini yeriz. Beyin ödüllere öncelik verir. Bu yüzden ödülü erken aldığı alışkanlığı tercih eder. Davranış değişikliğinin ilk üç yasası, Görünür kılın, Cazip kılın, Kolaylaştırın, bir davranışın bu kez gerceklestirilme ihtimalini arttırır ancak dördüncü yasa olan tatmin edici kılmak bu davranışın bir dahaki sefere tekrarlanmasını sağlar. Ödül olarak eğer kilo vermek istiyorsanız her gün tartıldığınızda çıkan sayıyı bir kenara not alarak verdiğiniz kiloyu gözünüzle görebilirsiniz. Böylece egzersizi ve diyeti tekrar etmeyi kolaylaştırırsınız.
İyi bir alışkanlık edinmek için dört yasa Görünür Kılın, Cazip Kılın, Kolaylaştırın, Tatmin Edici Kılın. Kötü bir alışkanlığı bırakmak için dört yasa ise, Görünmez kılın, itici kılın, zorlaştırın, tatmin edici olmaktan çıkarın. Kötü bir alışkanlığı bırakmak istiyorsanız iyi bir alışkanlık edinmek için yapmanız gerekenlerin tam tersini uygulamanız gerekir.
Değerlendirme: Normal kişisel gelişimlerden farklı ve insana gerçekten bir şeyler katabilen bir kişisel gelişim kitabı olduğunu söyleyebilirim. Edinmek istediğim alışkanlıkları kitaptan aldığım taktikler ile edinmeye çalışacağım ilk 3 gün başarılı olsa da umarım sonunu getirebilirim. Tüm taktikler uygun ve bilime dayalı olsa da hepsinin başında kendi irademizi kontrol etmekten geçiyor. Umarım kitabı okuyan kişilerde gerçekten işe yarar.
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Atomik Alışkanlıklar Soruları ve Cevapları
Atomik Alışkanlıklar kimin eseri?
James Clear
Atomik Alışkanlıklar türü nedir?
Kişisel Gelişim
Atomik Alışkanlıklar kaç sayfa?
352
Atomik Alışkanlıklar Yorumları
okudum en harika kitaplardan bir tanesi gerçekten insanın hayatını direk değiştirebilecek bir etkiye sahip mutlaka okunması gereken kitaplarda ilk 10a girer
14-09-2022 10:33
çok faydalı bir kitap mutlaka okunması gerek evet biraz pahalı ama verdiğiniz paraya değiyor
15-04-2023 17:27
bana göre kişisel gelişim alanında bir numaralı kitap sadece bu kitaptakini uygulamayı başaran dilediği hayata kavuşur o kadar net fakat insan oğlu kısa süreli varlıklar o yüzden uygulaması çok zor çünkü uzun zamana yayılıyor
04-02-2024 22:29
mükemmel bir kitap herkesin okuması gereken kitaplardan bir tanesi okuyana çok şey katar