Roman Heybeliada’da Aynınur Hanım’ın intiharıyla başlıyor. Bu roman, bir kadının kocasını aldatmasının duyulmasından sonra intihar ile sonlanan bir aşk hikâyesidir. Bir gün Nezihi Bey Sermet Bey’i gizli bir görüşme üzerine davet eder. Heybeliada’da ormanın ücra köşesinde bulduğu aşk mektubunu ve bu yazının karısına ait olmasıyla şüphelenmeye başlar. Nezihi Bey kafasında kurguladığı senaryolara en yakın arkadaşı olan Sermet Bey'in karısı Seza Hanım'ı da dahil ederek her ikisinden şüphelenirler ve suçluyu bulmaya koyulurlar. Adada bulduğu kâğıdın markası, kokusu, sigara, ve bulunan firkete mektubun Sermet Bey’in eşi Seza Hanım’ın olduğunu gösteriyordu. Nezihi Bey yalnızca yazının Aynınur Hanım’a ait olduğunu söyler. Durum gittikçe karmaşıklaşıyor ve adamlar kafalarında ne yapacağını bilemeyerek hangisi olursa olsun bu olayın sonunun cinayet olduğu kararına varıyorlar. Çıkan sonuçlar bu mektubun sahibinin Seza Hanım olduğunu gösteriyor. Nezihi Bey canice fikirlerini Sermet Bey'e dayatarak karısını, aşığıyla beraber öldürmesi gerektiğini söyler. Bunun üzerine Sermet Bey evine döner ve asıl gerçekleri öğrenip sabahında Nezihi Bey’e mektup gönderir. Mektupta karısının suçunu itiraf ettiğini, kendisinin affettiğini ve aşığının öncesinde öldüğünü, cinayete gerek kalmadığını anlatan felsefe dolu yazıları okuyunca Nezihi Bey çok sinirlenir. Arkadaşlarıyla iletişimi kesmeyi düşünür.
Maceranın asıl yaşanış şekli ise şöyledir: Mektup Aynınur’a aitti ve bu yasak aşkın şahidi Seza idi. İlkokul yıllarında, okuldan dönerken hep köşe başında onu bekleyen, ismini dahi bilmediği birine gönlünü kaptırdığını duyan annesi Aynınur’u okuldan alıp eve kapatır ve evlendirecek kişi ararken rızası bile sorulmadan Nezihi Bey’e satılır. Ardından güzel gitmeyen, kendini kocasına eş görmeyen, ona her baktığında midesi bulanan Aynınur bir gün çarşıda beş senenin ardından sevdiği adamı görür ve kalbi yerinden çıkarcasına atar. Onu tekrar görme umuduyla haftaya aynı gün, aynı saatte oraya gider ve sevdiği kişi Aynınur’un eline bir kağıt parçası sıkıştırır. Adamın adı, Ali İlhami’dir. Bu kâğıt Aynınur’a bir davettir. Aynınur o davete gider ve aşkları kaldığı yerden devam eder. Aynınur bunları dostu Seza’ya mektup yazarak anlatır. İlhami’yle görüşmek için dişçiler ve sütninesinin evini ayarlardı. Madden ve manen kendisini İlhami’nin olarak görürdü.
Seza ise Aynınur’un kendisine gönderdiği bütün mektupları Sermet’e tek tek okutur. Mektupların okunması ile beraber Aynınur’un nasıl zorluklarla karşılaştığını, sevmediği bir adamla nasıl evlendirildiğini, kocasıyla aynı yastığa başını koyduğunda her gün ölerek yeniden canlandığı gözüküyordu. Fakat Sermet bunları öğrenince erkeklik gururuyla sinirden deliye döner. Nezihi’ye her şeyi anlatmak ister fakat Seza ona mani olur. Arkadaşı Aynınur, çocuğu ve eşi için gerçekleri söylememesini ister.
Sermet İlhami’ye tehlikede olduklarını bildiren isimsiz bir mektup yazar ve bunun üzerine Aynınur Seza’ya bela okuduğu bir mektup gönderir. Ardından eşi Nezihi’nin odasını karıştırır ve suçunu üstlendiği mektubu görür. Artık bu korkuyla yaşayamayacağı ve ölümünün eşinin elinden olmasını istemediği için intihar eder bunun ardından Seza bu intiharda kendisini ve kocasını sorumlu tutarak hasta düşer.
Eşinin vefatına bu derece üzüldüğünü gören Sermet, Nezihi’ye mektupları olduğu gibi teslim eder. Bunun üzerine Nezihi gerçekleri sakladıkları için sinirlenir ve Aynınur’u kendi elleriyle öldürmek istediğini söyler. Sütninesinin de bu işin içinde olduğunu öğrenen Nezihi artık iki kişinin canını almak ister. Ali İlhami’yi düelloya davet eden bir mektup yollar. İlhami ise sevda peşinde, aşk meydanında canlarını feda etmeye kadar direndiklerini söyleyerek o da sevdiği kadının ardından intihar eder.
Aynınur son olarak bir mektup yazar ve sahilde bulduğu tekneyle denize açılır. Fırtınanın etkisiyle alabora olan tekneyle beraber denizin bilinmez kuyularına doğru yolculuğa çıkarak hayatına son verir.
Nezihi altı ay sonra, Aynınur’dan daha genç ve daha güzel bir kadınla evlenir.
Rızası olunmayan evlilikler dolayısıyla yasak aşkla örülen bir aşk hikâyesi, aşırıya kaçan kıskançlıkların doğurduğu hayatı gözler önüne seren bir romandır Sevda Peşinde.
Yazan: Begüm Demir
Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince Soruları ve Cevapları
Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince kimin eseri?
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince türü nedir?
Yerli Romanlar
Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince kaç sayfa?
280
Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince Yorumları
öğretmenimiz hepsi hüseyin rahminin kitaplarını tavsiye ediyor bunu da onun tavsiyesi üzerine okudum oldukça güzel bir eser
26-11-2020 16:01
sevda peşinde çok güzel bir hikaye benim okuduğum kitapta kadın erkekleşince yoktu farklı sanırım