Reşat Nuri Güntekin'in Kavak Yelleri eserinde bir doktorun hayatını kendi ağzından günlük tarzında anlatmıştır.
Doktoru, Kaza da herkes iyi bilir. İyi adam, iyi doktor... Başta şöhretini garipsese de zamanla bu duruma da alışmıştır. Herkesin derdine yetişen, arada ki problemleri halleden, her şeyde orta yol bulan, fakir fukaraya yardım eden biridir. Karısı Celile'yi daha o gün toprağa vermiştir. Kızı Cemile ise Üçdulların Karasekili Köyünde ki Çiftliğine göndermiştir. O akşam yeni istasyon parkından geçerken kasabalıların yanına uğrar. Her akşam kasabalılar, burada oturmaktadır. Onu görünce herkes susmuştur. Yine herkesin neşesini yerine getirmek Doktora düşer. Ölenle ölünmeyeceğini söyleyerek yas havasını dağıtmaya çalışır. O sırada Karabalçıklı Çiftliği sahibi Pirinçci Hacı Ömer gelir. Laf arasında karısının hasta olduğunu ağzından kaçırır. Doktor hemen gitmek ister. Doktor, evinde karısının hatimi varken başka eve hasta bakmaya gitmektedir. Karabalçıklı Çiftliğine geldiklerinde Hacı Ömer'in karısı kendine gelmiştir. O gece orda kalan Doktor, ilk defa yalnızlığı hisseder. Celile'nin kanser olduğunu öğrendiği zaman; bu zamanları korkarak beklemiştir. Şimdi kızı bir yanda; kendi bir yanadır.
Kasabanın verdiği huzuru hiçbir yer vermese de gitmeye tekrar niyetlenir. Zaten kasabaya geldiği ilk senelerde de gitmeyi düşünmüş; fakat o sıralarda doğru dürüst hastası olmayan Doktora Hacı Müslum Bey, diğer eski doktor
Isa Bey'e rağmen iki tane temelli hasta bulmuştur. İlk zamanlar da sadece Müftü ile arkadaşlık kurarken zamanla sevmediği Hacı Müslim Bey'e kanı ısınmaya başlar. Bir gün Hacı Müslim Bey, Doktoru evine çağırır. Kızı Celile hastadır. O evde Celile'yi ilk gördüğü anda aşık olur. O gün Müftü'nün yanına gittiğinde Hacı Müslim'in evine gittiğini söyler. Müftü ise son derece şaşırtıcı bir şey söyleyerek; Doktorun ümitlenmesine sebep olur. Çünkü Hacı Müslim Bey kızını ona verecektir. O günden sonra Doktor dağınık odası, dağınık hayatına çekidüzen verir. Birçok şey de o günden sonra değişmiştir. Daha çok hastası olmaktadır. Üstelik Hacı Müslim Bey de oldukça yumuşamıştır. Bir gün üç ablaların evinde ki çocuklar hastalanır. Onlara bakmaya giden Doktor Celile'yi orada görünce şaşırır. Bugünden sonra üç ablalar ile arasını iyi tutar. Zaten onlara bir şey anlatmasa da üç ablalar da Celile ile evlenmesini istemektedir. Bununla birlikte sonunda Doktor celile ile evlenir. Evliliklerinin onuncu yılından sonra Celile kanserden hayata gözlerini yumar.
Doktor, yavaş yavaş İstanbul için hazırlıklarını bitirirken kızı Cemile'nin hasta olması ile rafa kaldırır. Daha sonra gitmek istediğinde ise arkasından entrika çevirenler; bu kez de kızına doğru ilerlemişlerdir. Doktoru evlendiremeyenler, kızını oğulları ile evlendirme derdine düşer. İşin kötü tarafı ise bir zamanlar kendisi ile evlenmesini isteyen Andelip Hanım'ın oğluna Cemile aşık olmuştur. İstemeye istemeye de olsa onları evlendirdikten sonra Doktor, hemen İstanbul'a gider.
Orada hayatı tam kavak yelleri gibi savruk geçmektedir. Arkadaşı ile bir otelde kalmaktadır. Kasabalıların geçtiği yerlere ise fazla yaklaşmaz. Bir akşam içkinin verdiği sarhoşlukla iki kızla karşılaşır. Onlara içki ısmarlamasını isterler. O gün onları terslese de ertesi gün tekrar gider. Küçük kızı seçerek onunla bir gece geçirir.
Günler geçtikçe bir diğer ziyafetin ertesi günü kasabadan bir şeyler gelir. Getirenler ise kasabadan birileridir. Hasan Efendi'nin safra kesesinde ki taş daha da rahatsız etmektedir. Ameliyat olacaksa Doktorun yapmasını isteyerek İstanbul’a gelmiştir. Bir gün İstanbul hayatında ki maceralara yetişemeyen Doktor; kasabadan gelen mektupları açar. O yokken birçok şey değişmiştir. Ondan sonra gelen doktor gitmiş, yetimhane kapanmak üzeredir. Cemile ise kaynanasını evden koymuştur. İbrahim ise hiçbir şeyden anlamayan talihsiz çocuktur. Hasan'ın ameliyatından sonra Hasan, kasabaya dönerken Doktor da onunla birlikte trene binerek arkasında bıraktığı hayata geri döner. Herkes onu beklemektedir.
Önemli yazarlarımızdan biri olan Reşat Nuri Güntekin, Kavak Yelleri kitabı ve diğer kitapları ile hayatımız da yer etmiştir. Benim için çok severek okuduğum bir kitabı daha oldu. Büyükten küçüğe herkesin okumasını tavsiye ederim.
Yazan: Nilay Alakuş
Kavak Yelleri Soruları ve Cevapları
Kavak Yelleri kimin eseri?
Reşat Nuri Güntekin
Kavak Yelleri türü nedir?
Yerli Romanlar
Kavak Yelleri kaç sayfa?
495
Kavak Yelleri Yorumları
bir zamanların dizisi bu kitaptan mı esinlenmişti acaba merak ettim
07-11-2017 17:41
çok güzel bir roman türk kültürünü çok güzel yansıtıyor konusu baya merak uyandırıcı çok beğendim
19-01-2019 19:50
kavak yelleri romanı çok güzel millet diziden biliyor ama aslında harika bir roman olduğunun farkında değiller
06-02-2020 20:38
sınavda kavak yelleri kimin eseri yazarı kim diye soru çıktı doğru yapmışım özetini de buradan yazmıştım çok faydalı bir sitesiniz
16-02-2022 17:53
kitabın ana karakterleri kimler?
27-08-2022 16:13
harika bir romandır diziler ile böyle güzel eserlerimizi basitleştirmeyin
21-05-2023 21:35
kitabın karakterlerini diziden yazsak olur mu aynı mı