Vire Ömer Seyfettin’in ustaca okuru nasıl etkileyeceğini gösterdiği, dilin nasıl ustalıkla kullanılacağını gösterebilen bir dizi öykü seçkisidir. Okurken sizi içine çeken, sonunda Ömer Seyfettin’in sade ve kendine özgü dil anlayışla kendine has bir kültürün olması gerektiğini vurguladığı kendinizi alamadığınız bir başyapıt.
Kitabın içerisinde Ömer Seyfettin’in Kurbağa Duası, Devletin Menfaati Uğruna, Rüşvet, İlk Düşen Ak ve ismini alan Vire adlı hikâyeleriyle bir kompozisyon yapılmış. Kitabın dizgisi, fiyat politikası ve öykülerde ki doyuruculuk kararsız okurların çocukları için yapabilecekleri en doğru seçimlerden bir tanesi olduğuna inanıyorum. Öykülerin derin anlamları, kitabı çocuk kitabından bir evrensellik perdesinde her kitleye hitap etmesini sağlıyor. İdeolojiden çok bilginin ve iyi niyetin yüceltildiği başarılı bir okuma deneyimi.
Hikâyelerin kendi içlerinde mesajları barındırsa da Kızılelma’ya giden yolun altını çizerek anlattığı olaylarda, Arap kültürü ve Batılılaşma yerine kendi kültürümüzün önemi vurgulanıyor.
Kitabın içerisinde ki bazı hikâyelerinden bazı okur deneyimlerimi paylaşmak gerekirse ‘’Kurbağa Duası’’ ile başlamak doğru olacaktır. Öykü taşrada bir öğretmenin yaşantısından bir olayı konu alıyor. Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bir coğrafya ve öğretmen topluluğunda yer alıyor. Bir eğlenceye gitmeye karar veriyorlar. Gittikleri bu eğlencede saz, söz eğleneceklerinin hayallerini kuruyorlar. Oraya gittiklerindeyse hep bir ağızdan sözleşmiş gibi kurbağaların sesleriyle allak bullak oluyor her şey. Onları susturmak için ne yaptılarsa nafile. İçlerinde bir arkadaşları onları susturabileceğini söyleyerek yanlarından ayrılıyor. ‘’Yapamaz, edemez!’’ sesleri arasında eğilip hepsinin göle atlayıp susmasını sağlıyor. Otuz dakika sonra tekrar kurbağalar ötmeye başladıklarında tekrar susturuyor.
Herkes onun nefesinin kuvvetli olduğunu düşünmeye başlıyor. Ertesi gün kahramanımız bu esrarengiz olayın bir bilimsel açıklaması olduğuna inanıyor. İnsanların kolaya kaçan akıl yormalarının altında, diğer öğretmeni sıkıştırarak aradığı cevabı bulabilecek midir? Yoksa bir kurbağa duası kitleleri adeta bir uyuşturucu gibi istediğini yaptırabilir mi? Okurların tadabileceği bu müthiş sonu mutlaka okuyun.
Bir diğer hikâyede kitaba ismini veren Vire. Vire, Şehzade Beyazıt’ın güçlülüğüyle nam salmış Kuduz Ferhad’ın üvey kardeşinin başından geçiyor. Lakin Ferhad dağları devirebilecek nama ve güce sahipken kahramanız Bahram Bey aksine normal biridir. Yalnız onu genç yaşta yüksek mertebe bir komutan olmasını sağlayabilecek diğer insanlardan daha yüksek bilgi ve beceriye sahiptir. Bu yeteneği onu sınır kalelerinden birinin komutanı olmasını sağlamıştır.
Günler geçtikçe erzak ve silah bitmekte efsaneleri yazmış askerlerden de 150 tane kalmıştır. Ordudan da bir haber duyulamamaktadır. Olası bir saldırıda kalenin düşmesi muhtemeldir. Bunların farkında olan Bahram Bey askerlerinin itaatinden de şüphe duymaz. Ama tek halde bu emir için kendisini emniyete alması gerekmektedir. Vire!(Savaşmadan teslim olmak!) Ölmek bu emirden daha kolaydır.
Bahram Bey’in hazırlandığı o gün gelir çatar. Kale üç yüz kişilik askerler tarafından kuşatılır. Yiyecek ve silahları bitmek üzeredir. Sayıca fazla olan asker karşısında Vire görüşmek üzere elçi gönderilir. Kale mimarisi girişinden, tek kapısı olan oldukça zor karşı manevra yapılabilecek bir haldedir. Kaleden çıkacaklarını onlara saldırmamalarını isterler. Saldıran birlik kaleye girdiklerinde Bahram Bey kuşattıklarını söyleyerek düşmana su kaynaklarının zehirlediklerini mühimmatında çok olduğuna inandırdıklarını teslim olmazlarsa birkaç gün içerisinde kalede açlık ve susuzluktan öleceklerini söylerler. Düşman birlikleri şaşırıp kalırlar. Oysaki Bahram Bey için her şey şimdi başlıyordur. Bahram Bey kaleyi geri alabilecek midir? Kalede ki askerler bu duruma nasıl cevap vereceklerdir? Ömer Seyfettin’in bu hikâyesi bilginin ince nezaketini okurun kalbine işlemiş adeta. Savaşın anlatıldığı bu öyküsündeyse çocuk kitabı inceliklerini dikkat etmesi okurun beğenisi elbette kazanacaktır.
Yazan: Şeyhzade Bilgin
Vire Soruları ve Cevapları
Vire kimin eseri?
Ömer Seyfettin
Vire türü nedir?
Öykü/Hikaye, Çocuk Kitapları
Vire kaç sayfa?
80
Vire Yorumları
çocukken çok okurdum ömer seyfettin hikayeleri çok güzel vire de çok güzel
03-02-2016 19:50
çok güzel bir öykü ömer seyfettini çok seviyorum
09-02-2016 21:47
mükemmeldi iyiki öğretmenimiz tavsiye etmiş özeti de güzel olmuş burada
22-02-2016 21:03
valla ben bir şey anlamadım ama ömer seyfettinin hikayelerini seviyorum
28-03-2016 20:35
özet diyoruz kitabı yazdınız resmen
12-04-2016 21:39
bisey sorabilirmiyim bu kitabın içindeki diğer hikayelerin isimlerini yazsbilirmisiniz
21-12-2016 13:47
of ya bize ödev olarak verildi vire özeti çıkartmamız gerekiyor bir de bir sürü soru var ömer seyfettin vire kitabını hangi yılda yazmış kitabın ana karakterleri kimler kitabın ana fikri ne yazar bu kitap ile hangi mesajları vermek istemiş vs diye gidiyor
28-05-2017 21:07
kitaptaki tüm hikayelerin isimlerini yazabilir misiniz toplam kaç tane hikaye var?
06-08-2017 22:41
harika yazılmış bir hikaye konusu harika çocuk olmama rağmen elimden bırakamadan okudum çok beğendim
27-11-2018 18:23
allah sizden razı olsun ömer seyfettin vire özeti lazımdı hoca ödev verdi burada buldum çok teşekkkür ederim
13-05-2019 23:29
vire hikayesi çok güzel çok hoşuma gitti öğretmenimiz okumamız için vermişti kısa özet çıkartıcaktık bir kerede okuyup çıkarttım ömer seyfettinin buna benzer başka kitapları var mı
27-11-2019 21:59
vire hikayesinin özeti için çok teşekkür ederim çok işime yaradı kitabı alıp okuma derdinden kurtardınız
18-02-2020 21:42
en zevkli okuma ödevlerinden bir tanesi zaten hikaye baya kısa hemen okunuyor konusu da güzel tavsiye edebileceğim bir kitap
18-04-2022 21:23
bu kitaptan sınav olduk düşük gelecek sanırım cevaplar uyuşmuyor
28-01-2023 21:19
öykü zaten özet kısa olması lazım öykü kadar uzun özet yazmışsınız