Kısa hikâyeciliğin kurucu ismi, edebiyatımızın en önemli hikaye yazarlarından olan Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884’te Balıkesir’de doğmuştur. Öğrencilik hayatına Gönen’de bir mahalle mektebinde başlamıştır. Öğrenimini çeşitli illerde gören Seyfettin, Gönen’den sonra İnebolu’ya ve oradan da İstanbul’a geçmiştir. Öğrenim hayatı boyunca askeri eğitim alan yazar, ilk edebi çalışmalarına Edirne Askeri İdadi’sinde başlamıştır. Yazdığı şiirleri ise ilk kez Mecmua-i Edebiye dergisinde yayınlanmıştır. Fakat tanınmasındaki en büyük etken “Genç Kalemler” dergisindeki yazılarıdır. Askerlik hayatının son faaliyeti olarak Bab-ı Ali Baskını’na katılmış ve sonrasında askerliği bırakarak hayatına öğretmenlik ve edebiyatla ilgilenerek devam etmiştir. Edebiyatımızda Türkçülük akımının öncülerindendir ve realizm akımının etkisinde kalarak hikâyelerini gözleme dayanarak yazmıştır. Batılılaşmayı algılayamayan insanları eleştirip toplumun aksak noktalarına da değinmiştir. Ömer Seyfettin dilde sadeleşmeyi savunduğu için hikâyelerini de günlük konuşma diliyle yazmıştır. 10 kitap ve 125 hikaye yazan Seyfettin, 6 Mart 1920’de vefat etmiştir.
Ömer Seyfettin Öyküleri: Acaba Ne idi?, Acıklı Bir Hikâye, Aleko, And, Kaşağı, Aşk Dalgası, Aşk ve Ayak Parmakları, Apandisit, At, Ayın Takdiri, Ay Sonunda, Baharın Tesiri, Bahar ve Kelebekler, Balkon, Başını Vermeyen Şehit, Bekarlık Sultanlıktır, Beyaz Lale, Beynamaz, Birdenbire, Binecek Şey, Bir Hatıra, Bir Hayır, Bir Kayışın Tesiri, Bir Temiz Havlu Uğruna, Bir Vasiyetname, Bit, Bomba, Büyücü, Cesaret, Çanakkale'den Sonra, Çakmak, Çirkinliğin Esrarı, Dama Taşları, Devletin Menfaait Uğruna, Diyet, Dünyanın Düzeni, Düşünme Zamanı, Eleğimsağma, Elma, Efruz Bey, Falaka, Ferman, Fon Sadriştayn’ın Karısı, Fon Sadriştayn’ın Oğlu, Forsa, Gizli Mâbed, Gürültü, Havyar, Hafiften Bir Seda, Horoz, Hürriyet Bayrakları, İffet, İki Mebus, İlk Cinayet, İlk Düşen Ak, İlk Namaz, İnsanlık ve Köpek, İrtica Haberi, Kaç Yerinde, Kaşağı, Kerâmet, Kıskançlık, Kızıl Elma Neresi?, Koleksiyon, Korkunç Bir Ceza, Kumrular, Kurbağa Duası, Kurumuş Ağaçlar, Külah, Kütük, Lokanta Esrarı, Makul Bir Dönüş, Mehdi, Mehmaemken, Memlekete Mektup, Mermer Tezgah, Miras, Muayene, Muhteri, Müjde, Nakarat, Namus, Nasıl Kurtarmış?, Nadan, Nezle, Niçin Zengin Olmamış?, Nişanlılar, Nokta, Öpücüğün İlkel Bİçimi, Pamuk İpliği, Pembe İncili Kaftan, Perili Köşk, Pireler, Primo Türk Çocuğu, Ruzname, Rüşvet, Rütbe, Sivrisinek, Şefkate İman, Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür, Tavuklar, Teke Tek, Terakki, Teselli, Topuz, Tos, Tuhaf Bir Zulüm, Tuğra, Türbe, Türkçe Reçete, Uçurumun Kenarında, Uzun Ömer, Üç Nasihat, Velinimet, Vire, Yalnız Efe, Yeni Bir Hediye, Yemin, Yuf Borusu Seni Bekliyor, Yüksek Ökçeler, Yüzakı, Zeytin Ekmek, Akşam Sefası, Yiğit Çocuk, Okul Çocuğu, Bir Çocuk Aleko
Ömer Seyfettin Romanları: Ashâb-ı Kehfimiz, Efruz Bey, Yalnız Efe
Şah İsmail’in Anadolu topraklarında zulüm ve terör estirmesinin ardından yüce divan ona bir elçi göndermek üzere toplanır.
Puan: 5.7 | Yorum: 6
Şehrin bütün sokaklarından eğlence sesleri, naralar duyulmakta, insanlar en güzel kıyafetlerini giymiş, sunulan şarapların tadını çıkarmaktadır.
Puan: 6.1 | Yorum: 3
Siyah kelebek kuş cıvıltılarıyla dolu cennet bahçesinde, genç kıza cehennemin haberini verdiğine aldırmadan, çiçek dalları arasında kanat çırpmaya devam eder.
Puan: 5.5 | Yorum: 3
Durmuş, annesiyle beraber köyde yaşayan, geçimini ekip biçerek kazanan gariban bir gençtir.
Puan: 7.1 | Yorum: 3
Vire Ömer Seyfettin’in ustaca okuru nasıl etkileyeceğini gösterdiği, dilin nasıl ustalıkla kullanılacağını gösterebilen bir dizi öykü seçkisidir.
Puan: 7.9 | Yorum: 16
Yazıldığı dönemin sosyal hayatındaki sorunları iyi bir şekilde yansıtan bir öykü olmuş. Ömer Seyfettin klasiği olarak kitap çok net ve akıcı ilerledi.
Puan: 8.6 | Yorum: 31
Yüksek Ökçeler kitabının hikayesinde ruhunun huzuru için gerçeği görmezden gelmeyi seçen Hatice Hanım'ın dramatik öyküsünü bulacaksınız.
Puan: 8.2 | Yorum: 11
Primo Türk Çocuğu kitabı son derece akıcı ve anlaşılır olmakla birlikte tek eksik yanı sonuyla ilgili.
Puan: 8.1 | Yorum: 10
Ömer Seyfettin, ülkemiz için önemli yazarlardan biridir. Çocukluğumuzdan beri onun hikayeleri ile büyüdük.
Puan: 9 | Yorum: 7
Ömer Seyfettin’in en beğenilen öykülerinden bir tanesi olan Kaşağı okurlara dramatik bir hikaye sunuyor.
Puan: 8.5 | Yorum: 12
Ömer Seyfettin’in ilk olarak 1919 yılında yayınlanan eseri olan Efruz Bey, kitabın da adını oluşturan Efruz Beyin hikayesini anlatıyor.
Puan: 6 | Yorum: 20
Ömer Seyfettin bütün eserleri kitabından Harem, Ashab-ı Keyfimiz, İki Mebus, Kesik Bıyık, Bir Kayışın Tesiri, Fon Sadriştayn'ın Karısı, Fon Sadriştayn'ın Oğlu eserleri bulunmaktadır.
Puan: 8.2 | Yorum: 7