Ahmet Ümit kalemi polisiye olan ve oldukça sevilerek okunan bir yazardır. Öyküleri gerilim, heyecan içinde bırakmasa da kahramanlarının gündelik hayattan olması ve baş komiser Nevzat’ın sezgileri sayesinde kendimi akışa bırakabildim. Kitaptaki 18 öyküyü biraz yavan olsa da sıkılmadan okudum. Polisiye roman yazmanın her zaman daha fazla işçilik gerektirdiğine inanırım. Zeka, ayrıntılar ve son ana kadar belirsizlik bu işin bir parçasıdır. Belki kısa öyküler olduğu için kendimi büyük bir heyecanın ortasında bulamadım fakat kalemi güçlüydü. Nevzat karakteri üzerinden olayları okumak ve onun fikirlerini, sezgilerini görmek kitabı bitirmemi sağladı. Boş bir vakitte açıp birkaç saat içinde bitirilebilecek bir eser.
ÖZET
Kitabın adını veren Şeytan Ayrıntıda Gizlidir öyküsünde baş komiser Nevzat ve yardımcısı Ali olay yerinde cesedi incelerler. Başak adında genç bir kız zemine çizilen yıldızın üzerine elleri ve kolları bağlanarak öldürülür. Bir çeşit kurban etme vakasıdır. Baş komiser Nevzat önce cesedi bulan ve Başak’ın amcası olan Abdülbaki ile konuşur. Amcanın anlattığına göre Başak yani ailesinin verdiği isimle Büşra satanistlerin grubuna dahil olan ve oldukça asi olan bir kızdır. Anne ve babası öldükten sonra Kaan adında sevgilisiyle ayrı eve çıkar. Baş komiser önce Kaan’ı sorgular fakat Kaan Başak’ı öldürmediğini savunur. Başka bir satanist gruba dahil olduğunu söyler. Hep gittiği barın adını verir. Baş komiser Ali’yi de yanına alıp Kaan’ın bahsettiği bara gider. Orada Başak’ın birçok sevgilisi olduğunu ve bakire olmadığı için şeytana kurban edilemeyeceğini öğrenir. Baş komiser bu kez Başak’ın babasının evine gider. Orada Başak’a ait bir not defteri ya da günlük bulmayı umar fakat hiçbir şey bulamaz. Evde oldukları sırada bir telefon gelir ve Başak’ın babasının borsada senetleri olduğunu öğrenir. Bu senetler Abdülbaki’nin kasasındadır ve bir hayli yüklü miktardır. Baş komiser Nevzat ve Ali Abdülbaki’nin katil olabileceğini düşünürler ve hemen onu sorgulamaya giderler. Amca bunu reddeder fakat baş komiser onu adli tıbba gönderir. Bir ay sonra çıkan sonuçlarda Başak’ın tırnaklarının arasındaki derinin amcası Abdülbaki’ye ait olduğu öğrenilir. Abdülbaki yeğenini öldürmekten tutuklanır.
Onur Eczanesi öyküsünde olay yeri eczanedir. Orada çalışan Kemal silahla öldürülür. Polislerin olay yerinde yakaladığı Suat sorgulanır fakat öldürmediğini iddia eder. Baş komiser Nevzat yanına Ali’yi de alarak eczanenin sahibi Ruhi Bey’in evine gider. Ruhi Bey onları köpeği Boncuk’la birlikte karşılar. Kemal’in iyi bir çocuk olduğunu babasının ölmeden önce yanına çırak vererek adam etmesini söylediğini anlatır. Nevzat oradan çıkıp tekrar olay yerine döner. Eczanenin yanında olan berber Kemal’in Rum bir kadınla beraber olduğunu ve tefecilere bulaştığını anlatır. Bu sırada Suat’ta sorgulanmıştır. Cango Kemal adında birinin adını vererek Kemal’in uyuşturucu sattığını söyler. Nevzat önce Rum kadınla konuşur. Kadın ona Kemal ile birlikte olduklarını fakat Cango’nun Kemal’i öldürmeyeceğini çünkü Kemal’in Cango’ya para kazandırdığını anlatır. Bu ifade Nevzat’a mantıklı gelir ve Nevzat tekrar Ruhi Bey’in evine gider. Ruhi Bey köpeği Boncuk’u yürüyüşe çıkardığı için iki polisi Ruhi Bey’in karısı karşılar. Kemal’in son zamanlarda çok değiştiğini ve eczaneden para çaldığını anlatır. Ruhi Bey ile sık sık tartıştıklarını anlatır. Nevzat Ruhi Bey eve geldiğinde Kemal’i onun öldürdüğünü düşündüğünü söyler. Ruhi Bey kanıt olmadığı için inkâr eder. Nevzat ona şerefi ve namusu için Kemal’i öldürdüğünü fakat bunu kanıtlayamadığını söyler. Ruhi Bey yirmi yıldır ilk kez rahat bir uyku çektiğini söyleyerek onları yolcu eder. Ali katili yakalayamadıkları için pişmanken Nevzat bu duruma pek bozulmaz.