Sahnenin Dışındakiler 1920 senesinde kitabın baş kahramanı Cemal'in üniversite eğitimi için İstanbul'a dönmesiyle başlar. Uzak akrabadan biri olan Behçet Bey'lerin evine gidecektir. Fakat ilk olarak çocukluğunu geçirdiği Elagöz Mehmet Efendi Mahallesi'ni görmeye karar verir. Mahalleye vardığında, o sıralarda işgal altında olduğundan tanınmayacak halde olduğunu görür. Buna oldukça üzülmüştür, zira çocukluğunun en güzel anılarını bu mahallede komşularının kızı Sabiha ve uzak bir akrabasının oğlu İhsan ile geçirmiştir.
Sabiha, Cemal'lerin mahallelerine sonradan taşına Süleyman Bey'in kızıdır. Süleyman Bey, karısına kalan yüklü miktardaki mirası sırf kendi zevkleri ve eğlencesi uğruna kısa zamanda tüketmiştir. Bu nedenle karısıyla arası iyi değildir ve sürekli şiddetli tartışmalar yaşıyorlardır. Sabiha ise tüm bunlardan oldukça kötü etkilenmekle beraber, Cemal'in arkadaşlığı biraz olsun sıkıntılarını ona unutturmaktadır.
O günlerde, yurt dışında eğitim görmekte olan İhsan evine geri döner. Bir süre sonra da Cemal'in de eğitim gördüğü Vefa Lisesi'nde tarih hocalığı yapmaya başlar. Cemal, Sabiha ve İhsan birlikte çok fazla vakit geçirmektedirler. Fakat bir süre sonra Cemal Sabiha'nın İhsan'a duyduğu ilgiden rahatsız olmaya, onu kıskanmaya başlar.
Bu sıralarda, Sabiha kadın hakları ve özgürlüğü gibi konulardan etkilenmeye ve bir başkaldırı olarak algıladığı tiyatroya ilgi duymaya başlar. Cemal her ne kadar ona destek olmaya çalışsa da bu konuda kararsızdır. Bir süre sonra Cemal ve Sabiha ayrılmak zorunda kalırlar, çünkü Cemal'in babasının tayini Anadolu'da bir yöreye çıkmıştır.
Cemal, canlanan anılarıyla beraber, her yerde Sabiha'yı aramaya başlar. Sabiha'yı İstanbul'dan ayrıldığından beri görmemiştir. Sabiha onun için çok önemlidir, zira içten içe ona aşıktır. Sabiha hakkında bir şeyler öğrenebilmek umuduyla İhsan'ın evine gider. Fakat yıllar önce tanıdığı İhsan değildir karşısındaki. Siyasi meselelerle oldukça alakadar olan, İttihat ve Terakki yanlısı işler yapan farklı bir İhsan'la karşılaşmıştır. Nitekim, eve adımını atar atmaz bu siyasi işlerin içine çekiliverir. Tanıdıklarından Muhsin Bey ve diğer birçok kişiyle beraber hararetli bir tartışma ortamında bulur kendini. Cemal'i derhal bilgi vermek üzere bir tanıdığın evine gönderirler. Orada Sabiha'nın Muhtar adında gizli kapaklı işler gören bir gençle evlendiğini öğrenir.
Gel zaman git zaman, kendisine -yine emrivaki olmak üzere- büyük bir görev verilir. Nasır Paşa adında önemli bir mevkideki bir adamın anılarını dikte edecektir. Yazdıklarını eş zamanlı olarak yayınlayan Cemal'in yazıları zamanla belli kesimlerdeki insanları rahatsız etmeye başlar. Cemal, Nasır Paşa'nın yanına gittiğinde onu oldukça sıkkın ve üzgün bir halde bulur. Bir tatile çıkmaya -kaçmaya- karar vermiştir. Ardında hiçbir şey bırakmak istemediğinden Cemal ile beraber tüm belgeleri, mektupları, fotoğrafları yakmaya başlarlar.
Ertesi gün, Cemal'in hayatında beklenmedik bir olay gerçekleşir. Köprü denen bir yerde Sabiha ile karşılaşır. Sabiha onun geldiğinden uzun zamandır haberdar olduğunu, fakat önceden aralarında bir şey olduğunu bilen kocası Muhtar'dan korktuğu için yanına gelemediğini söyler. Bir süre eskisi gibi el ele dolaşırlar. Fakat Sabiha alelacele onu tekrar göreceğini söyleyerek gider.
Birkaç gün sonra akşam vakti Sabiha Cemal'in kaldığı pansiyona çıkagelir. Bir şeylerden korktuğu bellidir. Muhtar'ın kendisinin peşinde olduğunu söyler. Cemal, değişen koşullarla beraber Sabiha'nın da değiştiğini, alkol gibi şeylere alıştığını fark eder. Oldukça güçsüz görünen Sabiha ağlamaya ve içini dökmeye başlar. Fakat yine de söylemeye çekindiği bir şeyler olduğu bellidir. Sürekli "Ah, bir karar verebilsem!" diye yakınmaktadır. Sabiha o gece Cemal'le beraber kalır. Fakat Cemal sabah uyandığında Sabiha'nın yerinde bir zarf bulur. Kağıdın üstünde Sabiha'nın resmi vardır. Altında ise "Sahneye Çıkacak İlk Türk Kadını" yazılıdır. Cemal, Sabiha'nın kararsız olduğu konunun bu olduğunu anlar. Bu konuda konuşmak üzere Muhlis Bey'in yanına gittiğinde Nasır Paşa'nın öldürüldüğü haberini alır. Olaydan sorumlu tutulan İhsan ise tevkif edilmiştir.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın tarihi karışıklıklarla geçen bu romanı, bu şekilde sona erer. "Sahnenin Dışındaki" Anadolu insanlarının bu güzel hikayesi, kendi geçmişimize ayna tutuyor adeta.
Sahnenin Dışındakiler Konusu
Sahnenin Dışındakiler, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın buram buram tarih kokan, okuyucuya doyasıya İstanbul'u yaşatan muhteşem romanlarından biridir.
Sahnenin Dışındakiler Soruları ve Cevapları
Sahnenin Dışındakiler kimin eseri?
Ahmet Hamdi Tanpınar
Sahnenin Dışındakiler türü nedir?
Yerli Romanlar
Sahnenin Dışındakiler kaç sayfa?
352
Sahnenin Dışındakiler Yorumları
genel olarak sıkıcı bir kitap
11-03-2015 21:22
çok sıkıcı bir romandı okuduğuma pişman oldum
16-03-2015 22:48
cok sıkıcı bir roman hocamızın zoryla okuduk
18-03-2015 20:56
okurken çook sıkıldım hoca zorla okuttu
10-05-2015 21:26
sahnenin dışındakiler konusu hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz ana fikri ve kahramanları hakkında bilgi lazım lütfen
11-03-2016 22:03
çok harika ve nadide bir eser
01-04-2016 11:56
romanın konusu ve karakterleri mükemmel çok gerçekçi anlatılmış çok güzeldi
12-02-2017 19:25
çook güzel bir roman diyemem ama yinede güzeldi;)
01-03-2017 18:56
bence güzel bir kitaptı ama olaylar birbirinden kopuk olduğu için anlaşılmadı zor bir kitap fakat okunmasını tavsiye ederim
26-04-2017 19:33
bazı cümlelerde özneler yüklemle uyumlu değil bu yüzden kafam karışıyor, 100. sayfadayım hala bir şey anlamadım.parantez içleri ve ara cümleler çok uzun tutulmuş bazılarını sıkılıp okumadan geçiyorum.hoca aldırdığı için mecbur okuyorum inşallah sonraki sayfalar daha ilgi çekicidir yoksa bitirmek benim için işkence olacak.
01-05-2017 13:24
yeni aldım kütüphaneden aslında huzur romanını okumayı istiyordum ama başka bir okuyucuda olduğu için bu eseri seçtim bakalım nasıl bir kitap
13-05-2017 20:25
ilginç editor ve okuyucular 6 vermiş diğerleri 10 vermiş kafam karıştı okusam mı okumasam mı bilemedim
17-11-2018 00:26
kitabın karakterlerinde kendimi buldum güzel bir roman
23-01-2019 22:52
editörün kendi değerlendirmesidir saygı duyarım ama bu kitap kesinlikle 6 verilecek kadar kötü bir kitap değil
23-01-2019 23:51
konusu beklediğimden daha sıkıcıydı daha akıcı yazılabilirdi insanı okumadan soğutuyor konu ilerlemiyor yerinde sayıyor zor bitirdiğim bir kitap oldu fena değil ama çok yavaş ve sıkıcı tavsiye etmem
05-07-2019 15:27
özet ödevi için okudum ve iyi ki okumuşum dedim çok güzel bir kitaptı biz anadolu insanını çok güzel anlatmış yazara helal olsun çok güzel yazmış tavsiye ederim mutlaka okuyun olmadı buradaki özeti okuyun zaten sonra okumak istersiniz ben çok beğendim
04-01-2020 23:42
çoğu okura konusu klask gibi gelecek ama milli mücadeleyi anlatan en iyi romanlardan biri olduğu kesin kahramanları çok iyi ele almış ve arka planda kalanlara da hakkını teslim eden bir roman olmuş
16-03-2022 23:26
kısa özet eklermisiniz çok uzun yazıyorsunuz
17-08-2022 16:51
kitabın konusu çok başarılı karakterler hikayeye çok güzel uydurulmuş bildiğimiz ahmet hamdi tanpınar tam bir usta
14-01-2023 22:16
kitap ne anlatıyor anlamadım sıkıldım yarım bıraktım buradan yazarım