Sosyal medya üzerinden çocukları ile oynadığı yaratıcı ve gelişimlerini destekleyici oyunları paylaşarak, ülkenin dört bir yanındaki annelerle arkadaşlık ağı kuran Şermin Yaşar, bu kitabı ile yetişkin okurlarını eski zamanlara doğru bir seyahate çıkarıyor. İçeriğinde birbirinden anlamlı, güzel, sıcak hikâyeler var ki kitabın yarısından çoğunda gülmemek elinde olmuyor. Sonunda kaybettiği eşine yazdığı cümlelerde ise gözyaşlarınız boğazınızda düğümleniyor. Kısacası çok ama çok güzeldi. Her kitaplıkta yerini almasını tavsiye ederim.
İlk hikâyesi kitaba da adını verdiği Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu’dur. Aynı işyerinde çalıştığı güzeller güzeli Reyhan Hanım’a aşıktır. İlk önce tanımadığı ama adını bildiği kurumun eski genel müdür yardımcılarından Mustafa Sami Bey vefat eder. Cenazeden sonra adamın siyah beyaz vesikalık fotoğrafını bir türlü atamaz. Ondan birkaç gün sonra ise Reyhan Hanım bir trafik kazasında ölür. Bu şokla hayata tutunacak bir neden arar durur. Bulamaz… Her iki vesikalığı da Huzur romanının içine yerleştirir. Sonrasında her cenazeye katılıp her vesikalığı saklamaya başlar. Ancak kitabın sayfa araları o kadar çok fotoğrafla dolar ki pul defterlerinin içinde saklamaya başlar. İki yüz kişilik bir ölen vesikalık koleksiyonu yapar. Bu koleksiyonu günün birinde bir gazeteci duyar. Gazeteci bir dergide paylaşmak için fotoğrafları çekmek ister. Hepsini verir adam, bir tek Reyhan Hanım’ı vermez. Vasiyeti’dir, kendi vesikalığının da Reyhan’ın karşı sayfasına koyulmasını ister. Böylece bu ciltler kapalı olduğu sürece onlar hep birbirine değeceklerdir…
Vecdi Çiçek Açtı hikâyesi, aslında tam bir güler misin ağlar mısın haline sokuyor insanı. Anlatıcı yeğen, Vecdi de enişte. O günlerde yeni ölmüş Vecdi Bey. Kendisini gören pek olmasa da ünü çok fazla! Vecdi dedim mi küfür kuyruğuna giren bir aileye sahip rahmetli. Hak etmiş mi eh etmemiş desek yalan olur. Vecdi Bey zamanında yıllar önce Refiye Teyzesi’ni allem edip kallem edip istemiş babasından. Öyle hayallerle anlatmış ki oldubittiye gelince adam ikiletmeden vermiş gitmiş kızı. Bu Vecdi Damat, ne bir düğün yapmış, ne ev almış çünkü Almanya’ya gidecekmiş çalışmaya. Lakin değil Almanya’ya Türkiye’de bile uzunca bir süre yan gelmiş yatmış. Bu hali kaynana, kayınpeder, baldızlar falan herkese batmış. Neyse ki gel zaman git zaman gitmiş gerçekten Almanya’ya Refiye’ye iki de çocuk yapmış. Vecdi’nin hayatı yalan, işi gücü boş laf sıkmak olduğu için bu aileyi her türlü eziyet edip süründürmüş. En son çocukları Türkiye’de bırakmış karısını yanına aldırmış. Orda da kadına etmediği eziyet kalmamış en son kadın canından vazgeçmiş atmış kendini sakıncalı bir makinenin altına. Ölmemiş! Ama tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş. Bir gün haberi gelmiş Vecdi’nin öldü diye. Adam o kadar palavracı ki öldüğüne bile inanmak istememiş ailesi ama Almanya’dan gıcır gıcır bir tabut gelince inanmışlar. Vecdi hayatı boyunca hayırlı bir işe yaramamış ama tabutu Refiye’ye ilaç olmuş…
Remzi adlı hikâyesinde ise kahkaha atma garantisi verebilirim. Remzi bir kuş. Muhabbet kuşu. Hakan ile Burak üniversite öğrencisi. Nimet Hanım da ev sahipleri. Nimet Hanım’ın gerçek Remzi’si yani kocası ölünce kadın bir gün pencereye gelip eve giren kuşu, adamın yerine koyar. Gençler evi ucuza bulunca bir de Remzi’ye bakınca ekstra indirim aldıkları için taşınmak istemelerine rağmen kalıyorlar mecbur. Bir sabah Nimet Hanım kuşunu yine gençlere bırakıp gidiyor. Burak ve Hakan uykularından uyanıp, kendilerine gelip kafese baktıklarında kuşun öldüğünü görüyorlar. Ne yapacağız edeceğiz, kadını nasıl avutacağız. Bizi mahveder, dava eder, öğrencilik hayatımız biter korkusuyla çıkıyorlar yeni bir Remzi aramaya. Saatler sonunda buluyorlar da ama bulmaz olaydılar. Sonu koca bir kahkaha…
Hep gülmüyoruz tabi kitapta. Dengeyi öyle güzel kurmuş ki yazar, yeri gelip hüzünleniyorsun, sinirleniyorsun, acıyorsun… Kimlikte Nurşen, Fehime Halamı Kaybedip Tekrar Bulduğumuz Gün, Ömer, Son Attığın Kartopunun İçine Taş Sakladığını Bilmiyordum adlı hikâyelerde de hüzünlenip gidiyorsun.
Yazan: Pınar Çağlayan
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu Konusu
Son zamanların gözde yazarlarından olan Şermin Yaşar, Dedemin Bakkalı ile kazandığı okur kitlesini yazdığı yeni kitaplarla mutlu etmeye devam ediyor. Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu kitabı da Şermin Yaşar’ın son çıkan kitabı. Şermin Yaşar yeni kitabında okurlarına bu kez insan öyküleri sunuyor.
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu Soruları ve Cevapları
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu kimin eseri?
Şermin Yaşar
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu türü nedir?
Öykü/Hikaye
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu kaç sayfa?
168
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu Yorumları
biraz hayal kırıklığına uğradım dedemin bakkalı tarzında bekliyordum kitap güzel ama benim beklentim farklıydı
11-11-2018 18:18
ben sadece ilk üç hikayeyi okuyabildim, üçünün de hikayesi mükemmeldi, ilginde ağzım açık kaldı, ikinci de çok güldüm, üçüncü de güzeldi ama bir çocuğun ölümü olması nedeni ile çok etkilendim ve kitabı okumayı bıraktım. kalanını okumaya cesaret edemedim. çok duygu yüklü mükemmel bir kitap, eğer ölümlere dayanabiliyorsanız mutlaka okuyun
baya ağlattı hiç komik değil tam bir dram ona göre alın ama hikayeler mükemmel
28-12-2018 17:49
dramatik komedi yazmış bu sefer bazı hikayelerde baya güldürüyor ama bazıları çok hüzünlü insanı depresyona sokuyor
20-01-2019 19:24
bu kitap beni çok ağlattı
23-01-2019 04:03
kız çocuğunun hikayesi beni çok ağlattı kardeşinin öldüğü gün doğmak onun adını almak neredeyse annesiz büyümek bir de o anne ben ölmedim buradayım diye anne sevgisi araması beni çok kötü yaptı
31-01-2019 00:49
acıklı bir kitap.🍭insanı ağlatıyor okurken.🐥puanım 8/10 oldu.🌟ben bir hayli beğendim.🌷size de tavsiye ederim.✨
yine şermin yaşar ve yine harika bir kitap. kadının çözümlemeleri hayata bakışı ve baktığı pencereden bu kadar güzel, duygulu, samimi anlatımı beni kendine bağlıyor. herkesin mutlaka okumasını tavsiye ederim.
çok güzel yazmış yeni kitap yazıyormuş merakla bekliyorum
05-05-2019 23:43
kendisi hastaymış çok üzüldüm keşke tanışabilsem
25-05-2019 17:54
10 numara 5 yildiz kitap yazmis kadin helal olsun
28-05-2019 22:21
mükemmel bir kitaptı çocuğun mezarı üzerinde kendi doğum tarihini ve adını görme bölümü beni çok etkiledi elim titredi kalbim duracak gibi oldu süperdi süper
03-06-2019 22:37
kitabı henüz bitirdim. benim en sevdiğim edebi türlerin arasındadır öykü ve bu öykü kitabını da çok beğendim. bayram boyu okudum. özellikle o hissedilen şehirli ama anadolu kokusu hoşuma gitti. iyi öykü kitabı bulmak kolay değil fakat bu öykü kitabı alınıp okunmayı fazlasıyla hakediyor.
07-06-2019 08:17
okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesi her öykü o kadar güzel ele alınmış ki yazara helal olsun
08-06-2019 22:17
şermin yaşar bence günümüzün en iyi yazarı. inanılmaz sempatik bir kadın. sosyal medyada paylaşımlarını severek okuyorum. kitaplarını da aynı şekilde. göçüp gidenler koleksiyoncusu da mükemmel bir kitap olmuş. kısa öykülerden oluşuyor. bazıları çok komik. bazıları ise ağlatma noktasına getiriyor. sonunu da çok iyi yazmış. mutlaka okuyun. ölüme farklı açıdan bakacaksınız.
aslında yarım bıraktım okuyamadım çocuk mezar taşında kendi adını görünce çok fena oldum yorumlara bakmak için geldim öykülerin hepsi bu kadar hüzünlü mü onu merak ediyorum kötü kitap değil ama şermin yaşardan böyle bir kitap beklemiyordum ağlamamak için zor tutuyorum kendimi
03-04-2022 20:11
son koleksiyoncu özeti arıyorum
03-01-2023 18:21
şermin abla sen ne yaptın kütüphaneye gelsin diye beklediğim kitaba bak insan bu kadar ağlatılmaz
11-09-2023 22:40
sevdiklerini kaybeden bir yazar ölümü ancak bu kadar duygusal anlatabilirdi