Dedemin Bakkalından Şebnem'i birçoğumuz tanıyoruz. O, dedesinin bakkalında çırak olarak çalışan ve gönlümüzü fetheden bir çocuk. Dedemin Bakkalı'nda yaşadıklarından biraz bahsedecek olursak; ilk önce tüm yetişkinlerle arasının iyi olmadığını söylemek gerekir. Öyle ki bakkalda çırak olarak çalışmaya başladığından beri onun dahiyane fikirlerinin hiçbiri dedesi tarafından önemsenmedi. Her şeyi anladığını fakat yetişkinleri bir türlü anlamadığını düşünüyor. Ama o yine de pes etmedi. Bu kitabı okuduktan sonra gerçekten yetişkinlere akıl sır edilemeyeceği anlamış olacaksınız. Şebnem bizlere Dedemin Bakkalı'nda yetişkinlerle iletişimde dikkat edilmesi gereken hassas konuları tam 10 maddede sıralamıştı. O maddelerden en beğendiğim ikisini sizlerle paylaşacağım:
1- '' Yetişkinlerin çocuklara yaptıkları haksızlıkları, hataları görebilirsin. Yine de yüzlerine vurma, inanmazlar. Çocuksun, görmezden gel. Bırak kendilerini dünyanın en akıllı insanı sansınlar.''
Bir gün bakkala gelen fakir bir adama yardım etmek için bakkaldaki peynir zeytinden daha fazla verip hesabı zengin olan birine yazmıştı. Aynı Robin Hood gibi zenginden alıp fakire dağıtmıştı. Bu yaptığı dedesi tarafından öğrenilince yaptığı iyilik hüsranla sonuçlanmıştı. Bu olayın üstüne defterini çıkarıp diğer maddeyi yazdı.
2- '' Yetişkinlere paylaşmayı öğretme. Fakirler ağaç altında 50 gram zeytin yerken zenginler para , para, para diye birbirlerini yesinler.''
Dedemin Bakkalı Çırak'ta ise Yetişkin olduğumda kesinlikle yapmayacağım maddeleri sıraladı.
Birkaç maddede sıralamak için okuyuculara yer ayırılmış. Dedemin Bakkalı'ndan tek farkı okuyucular için yazma isteği uyandırmasıdır. Çünkü her olayın ardından bizlere de yazmak için sayfalar bırakılmış.
Kitabın dikkatimizi çeken bir diğer yönü ise her sayfaların eğlenceli çizimler ile süslenmesidir. Öyle ki çizimler sayesinde bu meşhur dedenin görüntüsü bile gözlerimizin önünde canlanabiliyor.
Kitabın ilk sayfaları hayallerimizi unutmamamız için sıkı bir öğütle başlıyor. Yetişkinlerin çocukların hayallerine inanmadığını ve önemsemediğini vurguluyor. Yazara göre hiçbir çocuk bu nedenden dolayı hayallerini bırakmamalı. Diğer sayfaya gelince yazar, yetişkinlerin çocukların önemli eşyalarını karıştıracağını çok iyi bildiğinden kendinize bir kimlik yapmanızı istiyor. Bu kimlikte kendi adınızı kullanmamanız isteniyor ki kurcalayan hiç kimse sizi tanımasın.
Yine günlerden bir gün bakkalda oturup gazeteden haberleri okurken çok sıkılmıştı. Çünkü hep kötü haberler vardı. Aklına bir fikir geldi. Güzel bir haber bulup yazacaktı. Bakkaldan her gün jeton alıp askerdeki sevgilisi ile konuşan Şükran'ın haberini yazmaya karar verdi. '' Şükran sevgilisine Kavuşsun'' adlı bir haber yazısı yazıp bakkala giren herkese dağıttı. Bir süre sonra Şükran markete gelip bayıldı. Oysa Şebnem'in ne suçu olabilirdi ki? O sadece müşterilere daha iyi hizmet vermek istiyordu. Yazar bu olaydan sonra da bizler için sayfa ayırıp güzel bulduğumuz bir haberi yazmamızı istemiş.
Tabi unutulmaması gereken bir konu daha var ki bu küçük çırağımız yetişkinlerde gördüğü yalan yanlış davranışları sıralamış ve bizim de sıralamamız için yer ayırmış.
Gerçekten de yetişkinlerin çocuklara karşı tutmadığı sözleri olabiliyor.
Bir gün ailesi ile gezerken bütün meslek sahiplerinin bir üniforması olduğunu fark etti. Bir bakkalın neden olmasın diye düşünerek kendisine zorla beyaz bir gömlek aldırdı. Eve gelince o gömleği çok güzel süsledi. Üzerine de dünyanın en süper marketi yazdı. Dedesinin çok beğeneceğini düşünmüştü. Fakat bakkala gittiğinde dedesi ona bir palyaçoya benzediğini söyledi. Yine yetişkinler tarafından hayali yıkıldı.
Kitabın en sevdiğim bölümü ise zaman kapsülü kısmı idi. Bu bölümde Şebnem, dedesinin bakkalında bulduğu bazı eşyaları saklamış ve o günkü sakladığı eşyaların gelecek zamanlarda bulunamayacağını anlatmıştı. Daha sonra yine bize bir sayfa ayırıp kendi zaman kapsülümüzü oluşturmamızı istiyor. Bir diğer sevdiğim kısım ise zaman zaman dedesinin konuşmasını taklit ederek beni güldürmesi oldu.
Dedesi bakkal olan küçük bir kızın çırak olarak dedesinin yanında işe başlaması ile yaşadığı maceraları konu alan bu kitap, her şeyden önce sadece çocuk kitabı değildir. Aynı zamanda her yaşa hitap ettiğini öne sürebilirim. Aslında herkes çocukken dinlenmemekten ve fikirlerinin önemsenmemesinden rahatsız olmuştur. Okuyan herkes çocukluğuna iniyor ve aslında bu küçük çıraktan birer parça taşıdığının farkına varıyor. Her sayfasını okurken ayrı ayrı kahkaha atacağınızdan emin olarak okuyabilirsiniz. Çocuk olan ve çocuk ruhlu kalan herkese şiddetle tavsiye ediyorum.
Dedemin Bakkalı - Çırak Konusu
Şermin Çarkacı yazarlık kariyerinde başarısına kaldığı yerden devam ediyor ve büyük beğeni toplayan Dedemin Bakkalı kitabının devamı olan Dedemin Bakkalı Çırak ile yeniden hayranlarının karşısına çıkıyor.
Serinin ilk kitabında 8 yaşındaki Şebnem’in hikayesini okumuştuk. Yazın dedesinin bakkalında çırak olarak çalışmaya başlayan Şebnem’in maceraları herkesin büyük beğenisini kazanmıştı. Dedemin Bakkalı Çırak kitabında ise bu kez Çırak bakkalın başına geçiyor.
Şermin Çarkacı yeni kitabında da okurlara hayal kurmanın, yeni fikirler üretmenin ve üretmenin formüllerini sunuyor ve bunu yine kendine tarz üslubu ile yapıyor. Bir taraftan okurlara eğlenceli bir hikaye sunarken diğer tarafta onların kendilerini çırak yerine koymasını sağlıyor.
Dedemin Bakkalı - Çırak Soruları ve Cevapları
Dedemin Bakkalı - Çırak kimin eseri?
Şermin Yaşar
Dedemin Bakkalı - Çırak türü nedir?
Öykü/Hikaye
Dedemin Bakkalı - Çırak kaç sayfa?
160
Dedemin Bakkalı - Çırak Yorumları
kitabın şiparişini verdim merakla bekliyorum
05-06-2017 19:19
çok güzel bi kitap herkese tavsiye ederim
14-07-2017 10:27
çok eğlenceli ve komik bir kitap herkese tavsiye ederim
20-10-2017 09:42
çok güzel kitap ama 144-145-127-119 cevaplarını yapamadım.ama olsun çok çok güzel ve eğlenceli kitap.(tavsiye ederim)....
19-11-2017 16:39
okuduğum en güzel kitap diyebilirim ...
tek kelimeyle harikaaa
❤💙💚💛💜
12-12-2017 18:09
merak etim güzel mi acaba ?
23-12-2017 18:37
çok güzel bir kitap herkesin okumasını tavsiye ederim
25-06-2018 16:57
dedemin bakkalı-çırak, hem çocuklar hem de içindeki çocuğu sevindirmek isteyen yetişkinler tarafından epey ilgi görüyor. kitap, şermin yaşar'ın eğlenceli anlatımı ve farklı bakış açısı ile eğlenceli çizimlerin birleşiminden oluşuyor. okura ayrılan bölümlerle okurun dikkatini kitaba yoğunlaştırırken aynı zamanda okuru düşünmeye ve yazmaya teşvik ediyor. kitap başından itibaren okuru adeta bir oyunun içine çekiyor.
bu özet dedemin bakkalı ama çırak diğil aynı özeti vermiş siniz üzüldüm
12-12-2018 11:58
güzellll ama biraz sıkıcı
28-03-2019 14:59
kitap gerçekten harika. kitap okumayı sevenler bu kitabı benim gibi 2 günde bitirir.
20-02-2021 10:45
site çok güzel ama ben bu kitabın malesef özetini göremedim
13-02-2022 16:38
ilk kitap kadar güzel genelde ikinci kitaplarda kalite düşer ama şermin yaşar yine şahane yazmış umarım devamı da gelir
04-06-2022 23:11
öğretmenin bu kitabı okutmasını anlıyorum eğlenceli bir kitap bizlere kitap okutmayı sevdirir ama bundan özet ödevi vermeleri saçma hiçbir edebi yanı yok sevdirirken soğutuyorsunuz
20-11-2022 19:16
birinci kitap daha güzeldi
24-05-2023 22:33
bu kitabın ana fikri ne ben anlayamadım
01-12-2023 22:32
ilki de güzeldi bu da çok güzel keşke dizi falan yapsalar