Doğan Cüceloğlu’nun Gerçek Özgürlük adlı kitabı "Kitabın Hikayesi" adlı bir ön bölümle başlıyor. Bu bölümde yazar bu kitabın "İyi Düşün Doğru Karar Ver" adlı kitabının yeniden yazılmış hali olduğuyla ilgili kısa açıklamalar yapıyor. Bu kısa bölümün hemen ardından ise kitabın asıl kısmı başlıyor ve bu kısım genç bir üniversite öğrencisi olan Timur ile emekli psikoloji profesörü Yakup Bey’in yaklaşık bir yıllık görüşmelerini içeriyor.
Yirmi altı bölümden oluşan kitabın her bölümünün başında bir özlü söz yer alıyor. Ayrıca kitapta gerek yazarın diğer kitaplarından gerekse farklı yazarların kitaplarından kısa parçalar bulunuyor. Böylece hem anlatım çeşitlenmiş oluyor hem de okur için çeşitli kitap önerileri meydana çıkıyor. Kitap her ne kadar roman formunda olsa da karakterler arasındaki konuşmaların derinliği kitabın dikkatle ve konular üzerinde düşünülerek okunmasını gerekli kılıyor. Kitabın sonunda yer alan kaynaklar kısmı ise okurların yapacakları ileri okuma için yol gösterici nitelik taşıyor.
Genç bir üniversite öğrencisi olan Timur, üniversitede tanıştığı zengin bir kız olan Nesrin’e evlenme teklifi ediyor. Nesrin bu teklifi Timur’u kırmadan reddetmeye çalışsa da Timur bu reddediliş ile derin bir sarsıntı yaşıyor. Böylece Timur, Nesrin ile buluştuğu kafeden çıkıp yürüyor ve bu dalgınlıkla bir arabanın altında kalmaktan son anda kurtuluyor. Bu kurtuluş ise emekli psikoloji profesörü Yakup Bey sayesinde oluyor. Timur’un gözlerindeki derin hüznü gören Yakup Bey, birkaç kısa cümleyle Timur’a kendisini anladığını hissettirdikten sonra Sahaflar Çarşısı’ndaki kitabevinin adresini veriyor ve konuşmak isterse gelebileceğini söylüyor.
Yakup Bey’den epey etkilenen Timur yaklaşık bir hafta sonra Elif Kitabevi’ne giderek Yakup Bey’i buluyor. Böylece beraberce bir çayevine gidip oturuyorlar ve tanışıyorlar. Tanışmanın ardından Yakup Bey, Timur’a Timur Bey demekte ısrar ediyor. Bu konu üzerinde epey konuşuyorlar ve sonunda Timur bu hitap şeklini kabul etmek zorunda kalıyor. Yakup Bey bu görüşmede, Timur’un gözlerindeki hüznün gerçek sebebinden bahsederek kültür robotu ve şahsiyet olmak arasındaki farklara değiniyor. Daha sonra Timur’dan birbirlerini saygı konusunda eşit görmek ve tüm düşüncelerini açık kalplilikle paylaşmak konusunda söz istiyor. Timur’un bu şartları memnuniyetle kabul etmesinin ardından yeniden görüşmek üzere ayrılıyorlar.
Timur, Yakup Bey’le konuştuktan sonra kendini çok daha iyi hissediyor. Böylece ertesi gün, Yakup Bey’le konuştuğu konular hakkında not tutmak için bir defter alıp bir çayevinde oturuyor. Yakup Bey’le konuştukları konular üzerinde düşünüp notlar alıyor. Kimi zaman aklına gelen soruları da not ediyor. Yakup Bey ile yeniden görüşmek için sabırsızlanan Timur birkaç hafta sonra yeniden Yakup Bey’le buluşarak notlarını onunla paylaşıyor. Bu notların ardından derin bir sohbete dalıyorlar. Sohbet çeşitli şiirler ve gerçek hayattan örneklerle zenginleşiyor.
Yakup Bey ve Timur’un görüşmeleri çeşitli aralıklarla ve farklı farklı mekanlarda devam ediyor. Bu görüşmelerden birinde Timur, Yakup Bey’e neden tüm görüşmelerinde çay yerine ıhlamur içmeyi tercih ettiğini soruyor. Yakup Bey de çayın kendisini gerginleştirdiğini, ıhlamur gibi diğer bitkisel çayların ise kendisini sakinleştirdiğini bu yüzden çay yerine diğer bitkisel çayları tercih ettiğini söylüyor. Timur uzun zamandır kafasını kurcaladığı için, Yakup Bey’in samimiyetine güvenerek Yakup Bey’in neden kendisine böyle karşılıksız bir şekilde vakit ayırdığını da soruyor. Yakup Bey de bu soruyu çeşitli örnek olaylar anlatarak cevaplıyor. Böylece Timur ve Yakup Bey arasındaki güven ve samimiyet daha da artıyor. Bu sayede sohbetleri çok daha faydalı ve keyifli bir hal alıyor.
Bir süre sonra Yakup Bey, Timur’u Kerim ve Selim Altınok kardeşlerle tanıştırmak istiyor. Bu nedenle Timur ve Yakup Bey bu iki kardeşin misafiri oluyorlar. Görme engelli olan Altınok kardeşlerle geçen keyifli sohbet Timur’un pek çok şey öğrenmesini ve önceden öğrendiği şeyleri daha iyi kavramasını sağlıyor. Timur’a çok şey katan bu görüşmeyi YGA’nın kurucusu Sinan Yaman ile tanışma izliyor. Sinan Yaman’la yaptığı görüşmeden de çeşitli bakış açıları kazanarak ayrılan Timur ayrıca YGA hakkında da epey bilgi sahibi oluyor ve kendine yeni hedefler koyuyor.
Yakup Bey ve Timur’un görüşmeleri çeşitli konularla genişleyerek ilerliyor ve bu konuşmalardan birinde bir Türk ile Amerikalının “anne”ye bakış açısındaki fark söz konusu oluyor. Böylece Timur bu bakış açılarından birinin temsilcisi olan Cezmi Bey ve ailesiyle tanışıyor. Bu tanışma Yakup Bey ile konuşmalarına yeni boyutlar katıyor. Timur’un Yakup Bey sayesinde tanıdığı diğer kişiler ise Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği kurucuları olan Ramazan Baş ve Semra Çetinkaya oluyor. Timur bu iki ismin zorluklarla dolu hayat hikayelerini ve TOFD’u nasıl kurduklarını öğrenirken o zamana kadar Yakup Bey’le konuşmalarında geçen pek çok kavrama dair de çıkarımlar yapıyor.
Timur ve Yakup Bey’in uzun süre devam eden görüşmelerinin sonuncusu Satı Hanım’ın mektubu ile şekilleniyor. Timur, Satı Hanım’ın mektubunu sesli bir şekilde okurken bazı bölümlerde ara veriyor ve Yakup Bey’le karşılıklı olarak değerlendirmeler yapıyorlar. Bu görüşmeden sonra ikisi de dostluklarının devamını dileyerek ayrılıyorlar.
Timur, Nesrin’e evlenme teklif ettiği yerde yeniden buluşmayı teklif ediyor. Nesrin, Timur’un ne söyleyeceğini merak ederek bu buluşmayı kabul ediyor. Yeniden aynı yerde buluştukları zaman aynı masada oturuyorlar. Timur, Nesrin’e Yakup Bey’den ve onunla yaptığı konuşmalardan bahsediyor. Timur’da büyük bir değişime sebep olan görüşmeler Nesrin’in de ilgisini çekiyor ve böylece Timur, Yakup Bey’den öğrendiği pek çok şeyi Nesrin’le paylaşmaya başlıyor.
Doğan Cüceloğlu kişisel gelişim kitaplarını gerçekten okunabilir ve faydalı bir hale getiren ender yazarlardan bir tanesi. Savaşçı kitabı başta olmak üzere yazdığı birçok kitap ile roman tadında kişisel gelişim kitapları sunuyor ve son olarak Gerçek Özgürlük ile başarısına da devam ediyor.
Gerçek Özgürlük kitabı üniversite öğrencisi Timur’un hikayesini anlatıyor. Doğan Cüceloğlu kitaplarında olduğu gibi Timur emekli profesör olan Yakup Bey ile tanışıyor ve hayata dair onunla sohbet etmeye başlıyor. Roman tadında geçen bu sohbetler sonrası da Timur içinde bulunduğu yalnızlık ve hayattan tat alama duygusunu yitiriyor ve özgürlüğüne kavuşuyor. Bir anlamda Timur hayattan tat almayı ve çevresindekilerin etkisinden kurtulup hayatı özgürce yaşamayı keşfediyor.
Doğan Cüceloğlu, Gerçek Özgürlük kitabı ile bir anlamda yine okurları ile sohbet ederek onlara hayatta mutlu olmanın sırlarını aktarıyor. Bir çok okur kendini Timur’un yerine koyacak ve kendinden bir şeyler bulacak, Yakup Bey’in sundukları ile bir anlamda karşısında Doğan Cüceloğlu’nu bulacak ve sorularının cevaplarını alacak.
Gerçek Özgürlük Soruları ve Cevapları
Gerçek Özgürlük kimin eseri?
Doğan Cüceloğlu
Gerçek Özgürlük türü nedir?
Kişisel Gelişim
Gerçek Özgürlük kaç sayfa?
352
Gerçek Özgürlük Yorumları
savaşçı kitabı benim hayatımı değiştirmişti o yüzden bu adama hayranlığım farklı
05-12-2014 09:02
Kitabı ilk okuyanlardanım, muhteşem bir eder...
09-12-2014 02:27
adam çok güzel yaziyor kişisel gelişim kitaplarini onun yüzünden seviyorum
09-12-2014 21:04
savaşcıyı sevenler bu kitabı da çok sevecekler. özgürlük yolculuğu çaba gerektiriyor ama deyiyor. doğan cüceloğlu yine bir okuyuşta bitirilecek bir kitap yazmış.
09-12-2014 23:58
savaşçı kitabından sonra bir daha düzgün bir kitap yazamadı ortalamanın üzerinde kitapları ama yine de okunsa da olur okunmasa da
31-12-2014 02:19
cok sıkıcı 1ay da daha yeni bitirdim
12-01-2015 22:07
kültür robotundan şahsiyete dönüşme yolculuğuna, okuyarak da olsa eşlik etmek insanı özgürleştiriyor.
16-01-2015 23:45
ben de istiyom bu kitapi nasil ala bilirim? ben azerbaycandanim
17-02-2015 12:56
oldukça güzel kaleme alınmış bir eser, uzun zaman sonra bir kitabı bir çırpıda bitirebildim, gayet sürükleyiciydi. yazarın emeğine sağlık demeden geçmek istemiyorum..
08-03-2015 22:31
kitabin zaman mekani bakis acisi nedir???
04-05-2015 00:00
kitap güzel görünüyor dış bakıştan ama daha okumadım bakalım okuyunca neler düşüneceğim.ama "gerçek özgürlük"kitabının o kadar kötü olduğunu düşünüyorum
02-01-2016 23:25
doğan cüceloğlu'nun kitapları ile 1992 yılında tanıştım.mesleki ve kişisel anlamda çok şey katıyor.ülkemizin göreceği en onemli pskolog ve yazarlarımızdandır.eserlerinden daha çok insanımız faydalanabilirse t urkiye'de çok guzel değişimıer olur.herkes okumali
11-03-2016 15:07
çok güzel bir kitap bu kitabın içinde kendimi buldum sanki ve yanlışlarımı görüp kendime çeki düzen vermeye başladım
03-08-2016 18:03
gerçek özgürlük kitabının özeti
12-04-2017 17:33
gercek özgürlük çok faydalı bir kitap verdiğim her kuruşa değdi çok faydalandım teşekkürler kim yazdı ise
03-12-2019 12:18
yakup bey karakterinde adeta kendini buldum bir karakter üzerinden pskoljik analiz yapıp okura ders vermek sanırım doğan cüceloğluna özgün birşey keşke daha fazla kitap yazabilseydi nur içinde yatsın
06-04-2022 22:28
herzamanki doğan cüceloğlu yine çok güzel bir eser yakup ve timur karakterleri hayatı öğretiyor
11-01-2023 17:09
doğan hocanın kitaplarını nette bulamıyorum hepsini okumak isterim ama o kadar imkanım yok