Kitap Türü:Yabancı RomanlarOrjinal Adı:The Sea-WolfÇeviren:Gülen Aktaş
Puan Tablosu
Deniz Kurdu Özet
Jack London Deniz Kurdu adlı yapıtı otuz dokuz bölümden oluşmaktadır. Martinez adlı buharlı vapurun batmasıyla, can yeleğiyle romanlardan aşina olduğu maceraların ortasında kahramanımızın kendisini bulması ile başlar. Hırçın dalgalar ve soğuk su etinden bir parça kopardıkça gemicilerin kanunları ve vahşi hayat onu bambaşka birisine dönüşecektir.
Farallon Adaları’ndan güneybatıya doğru giden gemi suyun içerisinde hayatta kalmaya çalışan kahramanımızı kurtaracaktır. Ama bu kurtuluş hiçte tahmin ettiği kadar kolay olmayacaktır. Jack London Deniz Kurdu adlı yapıtında hayatta kalmanın ve doğanın acımasız dengesinin bir insan terazisini en açık ve acımasız şekilde gösterir. Adalet insan kanıyla sağlanır ve hukuk denizler ile okyanuslardır.
Wolf Larsen’in kaptanlığını yaptığı bu gemi(Hayalet) dalgaları yardıkça Japonya’ya fok avına gitmek üzere çıktığı bu yol sisin batırdığı gemilerin arasında adeta bir insan avına dönüşecektir.
Okyanusun ortasında acımasız ve kaba Wolf Larsen, bir hanımefendiyi andıran incelikte vücuduyla Humphrey Van Weyden ile böyle taşınır. Yılların Deniz Kurdu Wolf Larsen’in yıllardır çalışmaması garip gelse de Kamorat’ta işe başlatması uzun sürmez. Çünkü Kaptan Wolf Larsen’in kuralları bir selin ya da depremin kurallarından pekte acımasız değildir. Bütün tayfa eninde sonunda Wolf Larsen’in pençelerini ensesinde hissetmek zorundadır. Çünkü o en güçlüdür!
Hayalet adlı bu gemide Humphrey Van Weyden; önce Hump ardından Ump’a dönüşür. Gün geçtikçe geçmişiyle bulunduğu yer arasında çatışmalar yaşar. Panjurun altından yüksek bir gelire sahip Humphrey şimdi ne haldedir. Oysaki bütün bunlar daha başlangıçtır. Hayalet Wolf Larsen’in kaptan olduğu bir gemidir. Asılacaklara Wolf Larsen karar verir. Wolf Larsen Tanrı’dır! Kanunları ve rütbeleri Wolf Larsen koyar. Wolf Larsen diktatördür! Wolf Larsen her şeyin dışında Humphrey için daha önce görmediği, önemsemediği zorbalardandır. Humphrey sisli bir gökyüzünün Wolf Larsen’le rolleri nasıl kesiştirdiğini anlamayarak gerçekleşmesini çaresizce izler. Artık ağır ağır o da onlardan birine dönüşmektedir.
Jack London Deniz Kurdu adlı kitabında Humphrey ve Wolf Larsen karakterlerini oluştururken okura iki farklı pencere açar. Humphrey karakteri zengin bir aileden gelen doğayla en ufak bir teması olmayan kültürlü ve hassas bir kişidir. Wolf Larsen karakteri de gemisinde geniş bir kitaplığı bulunan kaba, namussuzların, hırsızların arasında hayatta kalmaya çalışmış bir kaptandır. Wolf Larsen fırtınalı bir denizde doğup büyümüş, dalgalarla savaşmış bir kaptandır. Gemisini kaybetmektense direklerinden vazgeçebilecek gerektiğinde gözünü kara bürüyebilen ve bu kararlarını kimseden korkmadan alabilen bir kişidir. Bu iki karakterin en büyük ortak noktası kötü şöhretli tayfanın ve zorlu okyanus şartlarının arasında hayatta kalabilmektir.
Jack London’ın Deniz Kurdu adlı kitabı hakkında akıcı, gerçekçi ve sürprizlerle dolu harika bir kitap desek abartmış olmam. Geminin içerisinde sanki siz hayatta kalıyormuşsunuz gibi bir anlatımla yazılmış bir kitaptır. Humphrey’in kitap içerisinde ki kendi ekmeğini kazanmaya başlaması ve soyulması gibi bölümlerde ki düşünce geçişleri ile ilk başlarda okyanusa düştüğünde dalgaların arasında ona yön verdiği bölümlerin olgunluk evrelerini hikayenin içerisinde de hissediyorsunuz. Karakterin kendi anlatımıyla yazılmış olması ve bölümler halinde yazılması ‘’iyi bir yazı’’ okuma deneyiminizi nerdeyse karşılıyor. Wolf Larsen figürünün Humphrey karakteri üzerinde kapital bir sınıf olarak tayfalığı kabul etmesinin ardından adeta geminin kaderi için saplantılı ve şiddet dozu yüksek davranışlar ile karşılaşması, sınıf komünlerinin oluşturulurken biricikliklerin törpülenmesini Jack London eşsiz bir yorumla aktarıyor. Şirketlerin ve operasyon ekiplerinin bir işçi kitlesi oluştururken sınıf yaratmasını ve keskin çizgilerle insanların ‘’otoritenin malı’’ haline gelmesini hayranlıkla ve ağzınız açık kalarak okuyorsunuz.
Son söz Jack London’ın Deniz Kurdu adlı kitabından:
"‘Wolf Larsen!’ diye soludu bir saniye sonra, ‘Şu ada bak sen! Kurt – tam kurt işte. Bazı kimseler gibi kötü kalpli birisi değil o. Çünkü kalpsizin teki. Kurt, bildiğin kurt, o kadar. Adıyla müsemma oluşuna şaşıyor musun?’ " (Sy.56)
Yazan: Şeyhzade Bilgin
Deniz Kurdu Soruları ve Cevapları
Deniz Kurdu kimin eseri?
Jack London
Deniz Kurdu türü nedir?
Yabancı Romanlar
Deniz Kurdu kaç sayfa?
272
Deniz Kurdu Yorumları
çok güzel bir kitaptı konusu çok hoşuma gitti okuması da kolay tavsiye ederim
15-07-2017 19:14
bir kerede okuyup bitirdim hem akıcı hem merak uyandırıyor
01-08-2017 18:48
bende beğendim
26-12-2017 11:22
hirçin deniz daha guzel
hircin deniz anemon yayinevinden aldim.kitabin kapagindan etkilendim ve bir denizci olarak deniz bu kadar guzel anlatilir mutis etkilendim.hircin deniz 2 yi bekliyorum
03-02-2018 04:46
çok güzel bir kitaptı jack londonun kitapları zaten çok güzel oluyor
21-12-2019 23:23
harika bir roman jack londonu harika bir yazar karakterleri ele alış şeklini bu romanında da konuşturmuş bir kerede okunup bitecek türde
11-03-2022 00:59
konusu çok güzeldi jack london çok güzel yazıyor seviyorum kitaplarını
20-09-2022 22:16
kitabın karakterlerini ve özelliklerini yazın
09-06-2023 19:02
okurken beynim yandı hikayemi anlatıyor laf mı sokuyor belli değil