Özkan Öze'nin yazdığı Çaylak ile Filozof adlı eser, benliğin ne olduğunu sorgulayan ve okurlarına da sorgulatan felsefi bir çocuk kitabı. İlk kez 2018 yılında Uğurböceği Yayınları tarafından yayımlanan kitap, "Ben Bir Neyim?" alt başlığına sahip. Yazar, bu eserinde oldukça derin bir konu olan benliği, çocukların kolayca anlayabileceği bir şekilde hikâyeleştirerek ele alıyor. Ayrıca bazı konuları Prokrustes'in paslı karyolası, Theseus'un gemisi ve Hebenneka'nın kolyesi gibi dikkat çekici örneklerle açıklıyor. Böylece soyut konuları somutlaştırarak anlamayı kolaylaştırıyor ve anlatılan konuların daha iyi bir şekilde akılda kalmasını sağlıyor. Felsefeye dair merak uyandıran bu örnekler, her yaştan okurların genel kültürünü arttırıyor ve okurları felsefi araştırmalar yapmaya yönlendiriyor.
Çaylak ile Filozof adlı kitap, her ne kadar benlik gibi ağır bir konuyu ele alsa da sade dili ve esprili anlatımı sayesinde kolayca okunuyor. Başkahramanın muzipliği sayesinde de özellikle küçük yaştaki okurların ilgisini üzerinde toplamayı başarıyor. Çaylak adlı başkahramanın internete olan ilgisi, çaylak kelimesiyle çay arasında kurduğu bağlantı ve Filozof'un Çaylak için frambuazlı pasta alarak onunla bağ kurmaya çalışması gibi küçük detaylar bu felsefi kitabı çok daha sevimli bir hâle getiriyor. 9 yaş ve üzeri okurlara hitap eden kitap, 10 bölüme ayrılıyor. Kitapta yer alan bölümlerin adları şu şekilde:
1. Aylaklığın Kısa Bir Tarifi
2. Aylaklar Locası
3. Prokrustes'in Paslı Karyolası
4. Ben Bir Başkasıyım!
5. Benim Yüzümden
6. Theseus'un Gemisi
7. Hebenneka'nın Kolyesi
8. Bu Benlik Tam Benlik!
9. Ben Bir İnsandır
10. Ben ve O
127 sayfadan oluşan kitabın bazı sayfalarında, ilgili konular hakkında siyah beyaz resimler de bulunuyor. Nurcan Karabağ Yılmaz'ın çizdiği bu resimler sayesinde kitap çok daha eğlenceli bir hâl alıyor. Hem metinleriyle hem çizimleriyle her yaştan okurun beğenisini kazanan "Çaylak ile Filozof-Ben Bir Neyim?" isimli eser, Çaylak ile Filozof adlı serinin ilk kitabı. Şimdilik beş kitaptan oluşan serinin diğer kitapları ise şunlar:
● Çaylak ile Filozof 2-İnsan Diye Bir Kelime
● Çaylak ile Filozof 3-Ruhun Irkı Yok
● Çaylak ile Filozof 4-Güzellik, İyiliktir
● Çaylak ile Filozof 5-Şüphelerin Alaca Karanlığında
Çaylak ile Filozof Özeti
Adı bilinmeyen başkahraman, kitabın başında Filozof'la tanışmadan önce çevresi tarafından "aylak" olarak bilindiğinden ve etrafındakileri haksız çıkarmamak için sıkça aylaklık yaptığından bahsediyor. Filozof'un ise onun aylak olduğunu düşünmediğini, bu yüzden de onu aylak yerine "Çaylak" olarak adlandırdığını anlatıyor. Kendisinin de Filozof'a bu adı verdiğini, çünkü onun tıpkı bir filozof gibi konuştuğunu ve davrandığını söylüyor.
Filozof, ilk olarak Çaylak'a insanlar tarafından etiketlenmemek için kim olduğunu bilmesi gerektiğini anlatıyor. Eğer kişi kendini bilmezse etrafındakilerin onu kolayca etiketleyebileceğini ve kişinin de zamanla buna inanıp bunu benimseyebileceğini söylüyor. Çevresindekiler yüzünden bir aylak olduğuna inanan Çaylak da bunun üzerine kim olduğu hakkında düşünmeye başlıyor.
Ayrıca Filozof; başkası olmak, herkesin yüzünün kendisine özel olması, insanın benliğini nasıl bilebileceği ve insan olarak yaratılmanın önemi gibi pek çok önemli konuyu da etkileyici bir şekilde anlatıyor. Örneğin kişinin benliğinin bir parçası olan kendisine özel bir yüze sahip olmasını popüler bir markanın pahalı bir telefon modeline sahip olmakla kıyaslayarak açıklıyor.
Kitabın son bölümünde ise Çaylak, Filozof ile aralarındaki ilişkiyi anlatıyor. Filozof'un aslında kendisinin babaannesi olduğunu ve annesiyle babası vefat ettikten sonra onunla yaşamaya başladığını anlatıyor. Ayrıca anne ve babasının vefatından sonra bu iki kelimeyi kullanmamaya karar verdiği için ona babaanne diyemediğini, bu yüzden kişiliğine de çok uyduğu için Filozof diye hitap ettiğini açıklıyor.