Veba Geceleri

Kitabın Yazarı:Orhan Pamuk Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları Yayınlandığı Yıl:2021 (22-03-2021) Sayfa Sayısı:544 ISBN:9789750849282 Kitap Puanı:7.9 / 10 | Yorum: 10

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:116,27 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.9
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Veba Geceleri - Orhan Pamuk

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Veba Geceleri Özet

Pakize Sultan ve eşi Doktor Nuri Çin de olan veba salgınında Müslümanlar ile konuşmak ve onları karantinaya ikna etmek için Çin'e doğru yola çıkmışlardır. Aziziye gemisinde mutlu mesut ilerlemektedirler. Pakize Sultan, padişah 5. Murat'ın en küçük kızıdır. Babası tahttan indirildikten sonra bir saraya evlatlarıyla birlikte Abdülhamid Han tarafından kapatılmışlar ve evlilik çağına kadar o sarayda yaşamışlardır. Evlilik çağlarına gelince ablaları ve kendisine kendi yanına gelmeyi teklif eder Abdülhamid han. Ablaları kabul etse de Pakize Sultan anne ve babasından ayrılmak istemeyerek bu teklifi reddetmiştir. Ancak amcası Abdülhamid Han kendisiyle Doktor Nuri'yi tanıştırmış ve evliliklerine vesile olmuştur. Şimdi de Çin'e doğru yol almaktadırlar. Gemi de eczacı ve aynı zamanda karantinadan iyi anlayan Bonkowski Paşa ve onun yardımcısı Doktor İlias'ı görürler. Bonkowski Paşa ile konuştuklarında Minger adasında veba salgınından şüphelendiğildiği bilgisini alırlar. Bonkowski Paşa ve yardımcısı Doktor İlias'ı Minger adasına bıraktıktan sonra gemi Çin yolculuğuna devam etmiştir.

Kendilerinin yanına koruma amaçlı bir Osmanlı askeri olan Kâmil, Pakize Sultan ve eşi Doktor Nuri'nin yanındadır. Sabah uyandıklarında Bonkowski Paşa'nın öldürüldüğünü ve veba salgını olduğunun kanıtlandığına dair Abdülhamid Han dan bir mektup alırlar. Abdülhamid Han onların derhal Minger adasına gitmelerini istemektedir. Ada'nın valisi olan Sami Paşa, Bonkowski Paşa'nın katili olarak bir tekke şeyhi olan Şeyh Hamdullahın üvey kardeşi olan Ramiz'i tutuklamıştır. Ancak Osmanlı'dan gelen bir telgrafla Ramiz'in idam kararı ertelenmiştir. Salgın gittikçe daha çok yayılmakta, halk karantina kurallarına uymamaktadır. Minger halkının çoğu yurt dışına kaçmak için gemilere binmeye çalışır. Salgının kendi ülkelerine yayılmasını engellemek için Osmanlı'nın Mahmudiye isimli savaş gemisiyle birlikte iki ülkenin daha gemisi adayı abluka altına almış ada'ya giriş çıkışlar böylece yasaklanmıştır. Vali Sami Paşa, Osmanlı'dan gelen telgraflar yüzünden karantina'yı tam olarak yönetemediğini düşünmektedir.

Karantina Neferlerinin başına getirilen komutan Kâmil, Ramiz'in eski sevgilisi olan Zeynep ile aşık olarak evlenmiş ve görevini yerine getirmeye çalışmaktadır. Kâmil, bir sabah uyandığında vali daha rahat yürütebilsin diye postaneyi basarak, telgraf geliş gidişlerini durdurmuştur. Böylece artık Osmanlı onlara emir veremez bir hale gelmiştir. Ancak yine de karantina kurallarına uymayan halk yüzünden salgın hızı durdurulamamıyordur. Bunlara sinirlenen Osmanlı hükümeti Vali Sami Paşa'yı başka bir vilayete vali olarak atamış, yerine de başka bir vali atamıştır. Ancak Sami Paşa'nın buradan gitmeye niyeti yoktur. Bir umut belki Abdülhamid Han kararında döner diye beklerken yeni Vali’nin adaya geldiği haberi duyulur. Sami Paşa onları karantinaya alıp bekletirken hem Şeyh Hamdullah hem de papaz efendiden birlikte karantina vaazı vermeleri için toplattırır. Bu sırada Ramiz, yeni valiyi kaçırır ve vilayet binasını basar. Vali'nin adamları ile Ramiz ve adamları arasında çatışma çıkar. Ramiz ve adamları orada tutuklanarak idama mahkum edilir.

Komutan Kâmil, yeni bir bayrak alarak eline bağımsızlıklarını ilan eder. Ve artık Osmanlıya bağlı bir ada olmadıklarını söyler. Çatışma sırasında gönderilen yeni vali öldürülmüştür. Kâmil, Cumhurreisi olmuştur ve yeni bir devlet gibi hareket etmeye başlamışlardır. Bir zaman sonra eşi Zeynep hamile haliyle veba'ya tutulur. Veba Zeynep'ten de Cumhurreisi Kâmil'e geçmiş bir hafta arayla ikisi de vefat etmiştir. Onlar vefat ettikten sonra hapishane de isyan çıkmış ve Şeyh Hamdullah ve adamları yönetimi ele geçirmiştir. Karantinayı tamamen kaldırmışlar, 2 ay boyunca hüküm sürmüşlerdir. 2 ay da her gün 50'yi aşkın ölü vermişler ve veba gittikçe daha hızlı yayılmaya başlamıştır. Doktor Nuri ve Pakize Sultan odalarında hapsolarak kalmıştır. Vali Sami Paşa idam edilmiştir. Şeyh Hamdullah vebaya tutulunca 2 gün içerisinde ölür ve şeyh Hamdullah'ın adamları yönetimi Pakize Sultan ve Doktor Nuri'ye bırakırlar. Tamamen sokağa çıkma yasağı ilan eden Doktor Nuri, birkaç doktor ve Mazhar Efendi ile birlikte sokağa çıkma yasağını çok iyi uygulamış bu yasak etkisini gösterdikten bir süre sonra salgın durmuş, her şey eskiye dönmeye başlamıştır.

O zamanlar kraliçe ilan edilen Pakize Sultan ve eşi Doktor Nuri, Mazhar Efendi tarafından bir zaman sonra adadan Çin'e gönderilirler. Bu bir tür hem Osmanlı hem de Minger adası tarafından verilen bir sürgün durumudur. Çin de tam 25 yıl kalan çift ardından Londra gibi Ülkelere gitmişlerdir. Kitabın sonunda ise şimdiki Minger adasını Pakize Sultan'ın torununun gözüyle anlatılmaktadır.

Değerlendirme:

Kitabımız bir veba salgınını, uygulanamayan karantinayı, bir adanın hürriyetine kavuşmasını anlatmaktadır. Çok sürükleyici ve etkileyici bir romandır. Şu an yaşadığımız karantina şartlarını düşündüğümüz de o zaman olan insanları çok daha iyi anlayabiliyoruz. Minger adası hayali bir şehir de olsa okurken oraları gidip gezme isteği uyandırıyor insan da. Ne kadar kurgu da olsa benim için gitmeyi çok istediğim bir Minger adası var.

Yazan: Senanur KARAKUZULU

Veba Geceleri Soruları ve Cevapları

Veba Geceleri kimin eseri?

Orhan Pamuk

Veba Geceleri türü nedir?

Yerli Romanlar

Veba Geceleri kaç sayfa?

544

Veba Geceleri Yorumları

yine bir orhan pamuk harikası. özetiniz de yine çok güzel olmuş. emeğinize sağlık

05-06-2021 19:50

okumak için tam zamanı diyebileceğimiz bir roman hazır pandemi de var osmanlıda pandemiyi anlatmış konuyu da harika ele almış insan okurken ister istemez günümüz için karşılaştırıyor orhan pamukun okuması en keyifli romanlarından bir tanesi tavsiye ederim

01-04-2022 19:11

pdf ya da epub ekleseniz tam olacak

06-05-2022 18:07

bir orhan pamuk eserini beğeneceğim pek aklıma gelmezdi ama bana göre harika bir roman olmuş çok beğendim

04-08-2022 17:28

çok güzel bir roman orhan pamuk çok eleştiriliyor ama adam iyi yazar bunu kabullenin artık önce bir kitaplarını okumayı deneyin

14-10-2022 00:11

sıkıcı bir roman yarıda bıraktım okumadım

14-12-2022 20:26

orhan pamukun en güzel eserlerinden bir tanesi mutlaka okuyun

27-02-2023 22:19

sayfanızdaki okuyucu yorumları çok yetersiz

05-08-2023 20:03

orhan pamukun ön yargıları kırması zor gibi çok iyi bir yazar ama bir ödül için kendini soyutladı

31-01-2024 21:47

adamın yazarlığı iyi sevmesemde iyi

27-08-2024 20:54

Öteki Renkler Saf ve Düşünceli Romancı Veba Geceleri Babamın Bavulu Gizli Yüz Yeni Hayat Cevdet Bey ve Oğulları İstanbul - Hatıralar ve Şehir Sessiz Ev Kar Beyaz Kale Kırmızı Saçlı Kadın Kara Kitap Masumiyet Müzesi Kafamda Bir Tuhaflık Benim Adım Kırmızı Ben Bir Ağacım en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli