Orhan Pamuk Kar isimli kitabı çeşitli bölümler halinde kaleme almış olup kırk dört bölümden meydana gelmiştir. Romanın ilk başlangıç kısmı ise Erzurum’dan Kars’a geçiş evresini, kahramanın düşüncesinin bahsedildiği bölüm yer almaktadır. Karın sessizliği olarak nitelendirdiği imgesel bağlam ile sizi kitaba bağlayabilmeyi başarmıştır. Yolda ilerlerken cam kenarında oturan yolcuyu gözlemlemeye başlaması ile karın düşüşü ile çocukluğuna gittiği huzuru gözlerinde görmenin mümkün olduğunu söylemektedir. Bu yolcu saflığı ve temizliği ile uyuyakalırken yazarımız yolcu hakkında bilgi verme aşamasına geçmektedir. Bu yolcumuz on iki yıldır Almanya’da siyasi sürgün hayatını yaşamaktaydı ve tüm tutkusu şiirdi. Kırk iki yaşında ve bekâr bir adamdı. Fiziki özelliklerine bakıldığında ise açık teni, kumral saçları ve standartların üzerinde bir boyu olan adam, sıkılgan ve yalnızlıktan hoşlanan bir karaktere sahiptir. Bu yolcunun adı ise Kerim Alakuşoğlu idi ve kendisine Ka denmesini tercih ediyordu. Öyle ki adını sevmediğinden dolayı ilkokul ve lise yıllarında sınav kâğıtlarına adını hep Ka olarak yazdığı ve üniversite yıllarında da bunun devam ettiği imzasının Ka şeklinde olduğuna dair bilgiler vardır. Ka’nın neden Kars’a gittiğini sorduğunda ise kendisinin gazeteci olduğunu ve Karsta intihar eden kadınlar için gittiğini söylemişti lakin gazeteci olduğu yalandı.
Kars’a geldiklerinde ise belediyenin intiharı durdurmaları için birçok yere afişler astığını ve aynı zamanda dikkat çeken posterlerin varlığını görmemek mümkün değildi. Valiliğin yeni astığı bir posterde yazan yazıları okumaya başladı Ka. ”İnsan Allah’ın Bir Şaheseridir Ve İntihar Bir Küfürdür.” Bu posterler intihar karşıtı ve dini boyutları içeriyordu lakin Karsta bu posterlere uymayan birçok kadın vardı.
Sayfalar ilerledikçe ilginç intiharların temel sebepleri sizi kitabın içerisine alarak devam etmekte ve aynı zamanda kişisel düşünceleri ile sizi sarmaya devam etmektedir. Kar normalde gördüğü boyutun daha farklı oluşunu bu şehirde hissetmeye başlamıştır artık Ka. Örneğin, yağan kar aslında şehrin kiri, çamuru ve çeşitli karanlığın örtülerek unutulduğu saflık duygusunu kaybettiği bir şehirde karın masumiyetinin bittiğini görüyordu. Bu şehirde kar daha çok çekilmezlik ve kasvetin, yıldırıcı durumun bir sonucu idi. Ka intihar eden kızların hikâyelerini dinlemeye başlaması yer almaya başlıyor kitapta.
Zorla nişanlandırılan kızın intiharı geliyor kar yağan sayfalar çevrildikçe. Aslında rutin bir akşam geçiren kız her işi yaptıktan sonra babasının av tüfeği ile bahçede kendisini vurması ile sonlanıyor akşam. Akan kanlara bakarken ailesi şok içinde neden bunu yaptığını düşünüp duruyorlar. Başka bir intihar ise on altı yaşında ki bir kız çocuğunun kendini öldürdüğünü anlatması ile devam ediyor. Kardeşi ile kavga eden kıza babasının sert bir tokat atması sonucu bir şişe ilaç içerek kendini öldürmesi ile son buluyor. Başka bir hikâye ise genç bir kızın kendini asması ile ilgili. Çeşitli ölüm vakaları, intihar tercihleri anlatılıyor kitapta.
Bu intiharların temel sebebi kızların yaşadığı, mutsuzluklar, umutsuzlukları ile alakalı lakin ölümü uzun süredir düşündükleri ve ölmeye bir anda karar vermediklerini söylemektedir. Ka’nın genel tespitleri ise umutsuzluk ve mutsuzlukla ilgili sorunların olmadığıdır. Çünkü öyle olsaydı Türkiye’de ki birçok kadın intihar etmek zorunda kalacağını düşünüyordu. Batman’dan taklit sonucu doğduğu da ayrı bir olaydı. Batman’dan gelen bir kızın intiharı diğer kızlara acıdan kurtulmak için yol gösterici olarak görmüş olan kızlarında intihar edebileceği olanağı vardı. Ka oldukça zeki bir adamdı ve hayal gücü her zaman metafiziksel boyutlarda çalışırdı. Gazeteci Serdar Bey sayesinde vakaları öğrenebilmişti. Karsta iken kendi çocukluk dönemine ait anıları hatırlıyor ve bu kötü olaylara nazaran birazcık mutlu olabiliyordu.
Ka’nın yaşadıkları anısal döngüler, aynı zamanda şu an içerisinde bulunduğu koşullara uygun olarak nasıl gelişeceği romanın karakterlerinden İpek ile yaşadığı münakaşalar arasında nasıl bir yol izleyeceğini öğrenmek isteyen ve objektif yaklaşımlar ile açtığınız bu kitapta hiç görmediğiniz fark etmediğiniz bir kutu ile karşılaşarak onu karıştırmaya başlayabilirsiniz. Akıcı dili sayesinde kitabın konusal çatışmalarını rahatlıkla görebilirsiniz.
Kar Konusu
Kar Orhan Pamuk’un kendi deyimi ile siyasi göndermeler yaptığı ilk ve son kitabıdır. Kars’ta çoğalan kadın intiharlarını kadınların ve sürgün edilmiş bir şairin dilinden anlatır.
Kar kitabının ana karakteri olan KA yazdığı şiirler nedeni ile uzun yıllar Almanya’da sürgün hayatı yaşamıştır. Kars’a gelirken ise kadın intihar olayları dikkat çekmektedir. Orhan Pamuk bu kısımda yaşanan intihar olaylarını kadınların gözünden anlatmıştır.
Zorla nişanlanan bir kızın intiharı, şiddet gören başka bir kızın kendini öldürmesi gibi birçok intihar olayı intihar edenin gözünden anlatılıyor.
KA bu olayları gördükçe yaşananları Kar yağışına benzetiyor. Kar yağdığında şehrin tüm pisliklerini beyaz bir örtü gibi kapatıyor fakat erimesi ile tüm pislikler tekrar ortaya çıkıyordur.
Kar Soruları ve Cevapları
kar kitabının yazarı kimdir?
Kar kitabının yazarı Orhan Pamuk'tur.
Kar Yorumları
orhan pamuk mükemmel bir yazar kar kitabı da en güzel eserlerinden bir tanesi adam yazar eleştirecekseniz kitapları ile eleştirin
02-10-2016 07:43
bana göre kötü bir kitaptı konusu çok sıradan dili ağır cümeleler kurarak yazarlığını konuşturmaya çalışmış hepsi bu normal okura hitap etmiyor
07-11-2016 18:50
çok sıkıcı bir kitap dili de ağır fazla felsefik cümleler kuruyor
20-11-2016 21:01
bana göre en güzel kitap
11-01-2017 18:13
nobel alan tek türk yazarın bir kitabı...
30-07-2017 14:39
insallah güzeldir ilk defa okuyorum hayatımda hiç kitap okumadım bu güzel olsa iyi olur..........
05-12-2017 16:48
kitabın etkisinden çıkamıyorum
harika bir kitap
08-12-2017 02:42
bana göre kar orhan pamukun ülkeye faydalı en güzel kitabı diğer kitaplarını da okudum ve bir türk olarak kendimden birşeyler bulamadım ama kar kitabını okuyunca kendimden kendimizden çok şey gördüm çok güzel bir konuya el atmış helal olsun
17-12-2019 10:21
ben hala orhan pamukun neden beğeniyorlar anlamıyorum kar okuduğum 3. romanı konuları inanılmaz yavaş işliyor detay vereceğim diye hikayenin sürükleyiciliğini alıyor adam sanki yazarlığı mümkün olduğu kadar fazla detay vermek sanıyor sürükleyicilik ile detay verme arasındaki dengeyi kuramıyor
11-03-2022 13:28
kar romanı karakterleri lazım
26-09-2022 20:40
kimin eseri ise konuyu çok uzatmış gereksiz uzun bir kitap olmuş