Vatan Yahut İnternet

Kitabın Yazarı:Mustafa Kutlu Kitap Türü:Deneme Yayınevi:Dergah Yayınları Yayınlandığı Yıl:2014 Sayfa Sayısı:264 ISBN:9789759955137 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 2

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:200,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

8
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Vatan Yahut İnternet - Mustafa Kutlu

Kitap Türü:Deneme

Puan Tablosu

Vatan Yahut İnternet Özet

Kitabımızın türü denemedir. İçerisinde 81 başlıktan oluşan denemeler mevcut. Bu denemelerin içerisinden beğendiklerimin içeriğinden bahsedeceğim.

Vatan

Yazarımız bu başlık altında vatan nedir? sorusuna cevap niteliğinde içerik üretmiştir. Vatan kavramı üzerinden betimlemeler yapılmış, duygular coşkulu bir şekilde işlenmiştir. Vatan kavramına dair öyle güzel benzetmeler yapılmış ki hayran kalarak okudum.

Kara Toprak

Toprak sevgisinin unutulduğu, kanaatın olmadığı, tüketim odaklı bir yaşamın peşinde koştuğumuzun, modern teknolojinin bizi içine çektiğinin serzenişi işlenmiş.

Yüzleşmenin Adı

Mazimizi unutan, inkâr eden, kötüleyen bir millet haline geldiğimizin acı örnekleri ele alınmış. Tarihini, geçmişini bilmenin bize güç ve güven verdiği mesajı verilmiş.

Kir

Başlığımızda kir’den kastedilen zihniyetimizin kirlenmesiyle bozulmalar meydana gelir. Bu zihniyet kirlenmesi sonucu da benliğimizin değişimi yazarımızın gözünden sıralanmıştır.

Anahtar

Anahtar kavramı üzerinden toplumumuza dair birçok konuya değinilmiştir. Devlet kapısına kendini at gerisi kolay fikrinin insanı şükürden, helal-haramdan, kanaatten, sabırdan geri koyduğuna dair örneklerle konu etkileyici bir üslupla yazılmış.

Lüks

Kapitalist sistemin toplumumuzu getirdiği durumlar ele alınmış. Sürekli tüketim odaklı bir yaşam ekseninde ilerleyen insan eleştirilmiş. Haklı bir eleştiri olarak görüyorum. Kapitalist sistemin bize dayattığı şeylerin etkisine kapılıp özümüzü unuttuk.

Başka Bir Dünya

Yaşadığımız dünya düzeninin parası ve silahı olanın, zalim olanın dünyası haline geldiğinin serzenişi var.

Kırk Katır İle Kırk Satır

Şirketlerin insanları ele geçirmesinin, yönetmesinin tehlikeleri ele alınmış.

Piyasa

Piyasa kavramının detaylıca açıklanıp, verilmek istenen mesajlar örneklerle verilmiş.

Ahlak Olmadan Asla

Etik kavramının lügatimize yerleşerek ahlak kavramını yok ettiği ele alınmış. Ahlak kavramı olmazsa ne gibi durumların ortaya çıkabileceği üzerinde durulmuş.

Uygarlık

Uygarlığın güçlü olanın zayıf olanı ezmesi olmadığı, silahlar üretmesi olmadığı, zulüm etmek olmadığı mesajı verilmiş.

Yeni Hayat

Yeni hayat düzeninin bizi tüketen toplum haline getirdiği, teknolojinin bizi ele geçirdiği üzerinde durulmuş.

Kültür Sarayları

Kültürlü olmak yılda bir iki kere tiyatro, sergi gibi yerlere gitmek değildir. Daimi olarak kültürel faaliyetlerde bulunmak kültürlü olmanın göstergesidir. Yazarımız bu cümleler ışığında ülkemizde şaşkınlık içinde gözlemlediği birkaç durumdan bahsediyor. Kültüre dair başka kurumlar açılırken tiyatrolar ve sinemalar kapanıyor, kitap satışlarında azalış var, tv kanallarının sayısı artıyor. Yazarımız bu durumlardan yana serzenişte bulunmuş.

Bir Zamanlar Taşra

Geçmiş zamanlarda taşranın özellikleri anlatılmıştır. Sıcak ve samimi bir ortam, insanların birbirlerini iyi tanıdığı, birbirini sevdiği, dertleriyle hemhal olduğu, özel günlerde bir arada olduğundan bahsedilmiş. Günümüzde bu değerlerin değiştiği, bu durumun üzücü bir durum olduğu belirtilmiş.

Madalyon

Madalyondan kasıt günümüz dünyasıdır. Madalyonun diğer yüzü ise geçmiş eski günlerdir. Yazarımız da madalyonun diğer yüzüne dair özelliklerden bahsetmiş. Eskiden insanlar anca geçinir, herkesin gözü tok, ihtiyaçlar bellidir. Bu eski günlerimiz artık kayboldu, bu zamanları yaşayıp gören yaşlılar eskiyi özlerler. Yeni dünya düzeni eskiye dair ne varsa önüne katıp götürmüştür.

Sanatçı ve Kibir

Sanatçının yüceltilmesi bizim ülkeye Batıyla iletişim kurunca gelen bir şeydir. Sanatçıyı o kadar yüceltiyoruz ki neredeyse yarı tanrı gibi görüyoruz. Yazarlar ise halkın bu davranışına rağmen okuyucusunu anlamıyor diye kızıp eleştirmesi ortadaki çelişkili durumu bizlere gösteriyor. Mustafa Kutlu, sanatçılarımıza bu konuda öneriler vermiş. Alçak gönüllü olmalarını, insanları hor görmemelerini söyler.

Folklor Öldü mü?

Bir ülkenin sanatını besleyecek önemli kaynağın halkı kültürü olduğu söylenir. Ama günümüzde halkın kültürüne ait folklor kavramının öldüğü belirtilmiş.

Şiir Öldü?

Bizim kültürümüzün şiir üzerine kurulduğu söylenir. Şiirin modern hayatla beraber dengesini kaybettiği, önemini, itibarını kaybettiğinden bahsedilir.

DEĞERLENDİRME

Mustafa Kutlu kitapları halkın anlayabileceği sade bir dille ele alınıyor. Bu durum da her kesimin rahatlıkla kitaplarını anlayabileceği manasına geliyor. Ben Kutlu’nun ilk Yoksulluk İçimizde kitabıyla tanıştım. Bu kitabını okuduktan sonraysa kalemine hayran kaldım. Bizi bizden iyi tanıyan bir yazar varsa o da Mustafa Kutlu’dur. Bu eserinde yazarımız halkın yaşamına dair gözlemler, eski zamanlardaki yaşantılar, modern dünyanın bizi getirdiği noktalara değinilmiş.

Yazan: Fatma Özdemir

Vatan Yahut İnternet Soruları ve Cevapları

Vatan Yahut İnternet kimin eseri?

Mustafa Kutlu

Vatan Yahut İnternet türü nedir?

Deneme

Vatan Yahut İnternet kaç sayfa?

264

Vatan Yahut İnternet Yorumları

kısa kısa okuması zevkli güzel kitaptı

25-09-2022 21:03

isim biraz pazarlama amaçlı olmuş ama yine de içerik olarak da güzel kitaptı

09-05-2023 17:36