Murathan Mungan’ın Kadından Kentler kitabı birçok kadın hikayesinden oluşmaktadır. Birçok kadına ait bambaşka ama aslında benzer hikayeler. Kitabı okurken hikayelerin verdiği tanıdık tatları çevrenizde beklide her gün gördüğünüzü görebileceğinizi fark ediyorsunuz.
Hikayelerden ilki Nurhayat’ın hikayesi. Evlenmeye hazırlanan gencecik Nurhayat… Evlenmeye gerçekten hazır mıydı peki? Yoksa evde üstünde kurulan baskıyı mı yıkmak istiyordu? O da bilmiyordu aslında. Sadece evlenme fikrine kendini alıştırırken gördüğü bir asker grup asker ve içlerinde asker tıraşının en çok yakıştığı delikanlı sorgulattı bunları ona.
Diğer bir hikaye Emine ve Gülsüm’ün hikayesi. Bu iki kadın gençliklerinden tanışık olan sonra hayatın bambaşka yerlere sürüklediği ama günün birinde Emine’nin, Adana’ya yolunun düşmesi üzerine yeniden karşılaşan iki kadındır. Emine evlilikten ağzının payını almış ve yoluna tek başına devam etme kararı almış, Gülsüm ise Adana’nın zengin beylerinden biriyle yuvasını kurmuş. Kendisini de bu yuvanın mutluluğuna inandırmaya çalışan bir kadın olarak bulmuştur. Bu hikaye boyunca Gülsüm’ün, Emine’yi de buna ikna etmeye çalıştığını derinden hissedebilirsiniz.
Sıradaki hikaye ise Sevgi’nin hikayesi… Adli tıp doktoru olan Sevgi, gencecik bir kızın kendisini astığı olay yerinde bulur kendisini o gün. Kolunda bir tanecik Trabzon burması bileziği ile öylece sallanmaktadır bu beden. O kızın da bileziğin de bir hikayesi vardı elbet. Hangisinin bir hikayesi yoktu ki?
Esme’nin hikayesi de hiçbirimize yabancı gelmeyecek türden. Eşiyle yollarını ayırmış, kızıyla hayatını sürdüren bir kadın. Esme, ayrılık sebepleri eşinin başka bir kadına aşık olması gibi görünse de altında birçok sebebin olduğunu kendine de itiraf edemiyor aslında. Bir gün eşi kızını almak için kapıya geldiğinde bir şeyler kopuyor Esme’nin içinde. Çünkü eşinin üzerinde ona nişanlıyken hediye aldığı o yakası beyaz kürklü taba rengi kabanı var. O kabanla onu başka bir kadının yanında görmek iç dünyasındaki fırtınaları tetikliyor Esme’nin. Birçok kadın gibi bütün bu fırtınaları tek başına yaşayıp, üstesinden gelmeye çalıştığı bir kadın hikayesinin içinde buluyor kendini Esme.
Kadından Kentler kitabındaki en etkileyici hikayelerden biri de Suna ve annesinin hikayesi belki de. Suna’nın annesi eşinin vefatından sonra baba evine, Erzurum’a taşınmaya karar veriyor. Aslında kendine, içine dönmeye karar verdiğini herkes daha sonra anlıyor. İçine kapanan dış dünya ile iletişimini kesen annesini ziyarete giden Suna evde bulduğu iki bavul fotoğraf ile yeni bir şeyler keşfetmeye başlıyor. Bu fotoğrafları seneler önce annesi çekmiş. Ziyaretini bir iki gün olarak planlarken ortaya çıkan bu fotoğraflara kendini öyle kaptırıyor ki, eşini İstanbul’a gönderip kendisi annesi ile kalarak bu fotoğrafların dünyasında kaybediyor kendisini. Çok başarılı fotoğraflar çekmiş annesi. Hatta bunları daha teknik inceleyebilmek adına fotoğrafçılık üzerine birçok kitap okuyor Suna bu sırada. Edindiği bilgilere göre annesi aslında ciddi bir fotoğraf sanatçısı ve gerçekten harcanıp gitmiş. Annesinin böylesine bir yetenekle nasıl harcanıp gittiğine yanan Suna, bu hikayeyi bir kadının daha yeteneklerinin değerlendirilememesi hikayesine çeviriyor.
Kitap içerisinde Nurhayat’ın, Suna’nın, Sevgi’nin hikayelerinin dışında Şengül’ün, Nihal’in, Tülay’ın, Asiye’nin, Zozan’ın ve daha nicelerinin hikayeleri bulunuyor. En son hikayede ise hepsi birbirinden habersiz İstanbul’da otogarda karşılaşıyor. Kimisi bir vesile ile iki çift laf ediyor, kimisi sadece bir bakışlık iletişim kuruyor. Birbirlerini tanımıyorlar ama birbirlerinin hikayelerinin yanlarından öylece geçiyorlar o otogarda. Otogarlar zaten böyle yerler değil midir? Tanımadığımız, bilmediğimiz birçok hikayenin yanından öylece geçtiğimiz yerlerdir.
Murathan Mungan’ın her zamanki akıcılıkta yazdığı kitaplardan biriydi. Bu nedenle okuması oldukça rahat ve keyif veren bir roman oldu. Kitaptaki hikayelerin çoğu günlük yaşamda da sıkça rastlanan örnekler olduğu için okuyucuda destekleyici bir algı oluşturuyor. Kitabın en sonunda bütün hikayelerin bir otogarda birleştirilmesi ise gerçekten beklemediğim fakat çok etkileyici bulduğum bir kısım oldu. Zevkle okuduğum, şiddetle önerdiğim bir kitaptır.
Yazan: Pınar Şimşek
Kadından Kentler Soruları ve Cevapları
Kadından Kentler kimin eseri?
Murathan Mungan
Kadından Kentler türü nedir?
Öykü/Hikaye
Kadından Kentler kaç sayfa?
296
Kadından Kentler Yorumları
munganın kitapları çok güzel ama çok pahalı oluyor ikinci el bulabildikçe okuyorum çok beğeniyorum
13-12-2016 20:42
ilk kez murathan mungan kitabı okudum çok beğendim
17-12-2016 23:41
sevdiğim yazarlardan bir tanesi murathan mungan kadından kentler konusu da tam ona uyan bir konu ve hikayeyi çok güzel ele almış daha alıp da pişman olduğum bir murathan mungan kitabı olmadı
06-11-2019 15:25
hediye edildi sıkıcı bir kitap bekliyordum harika çıktı tavsiye ederim