Hırçın Kız, William Shakespeare’in komedilerinden biridir. Onun kaleminin dönemden izler taşıdığını ve güldürürken düşündürdüğünü artık hepimiz biliyoruz. Bu eserinde kadının toplumdaki yerini, o dönemin gözünden kadının görevlerini ve nasıl muamele gördüğünü kaleme almış. Kişilerin kılık değiştirdiği farklı kişiliklere büründükleri, entrikalı, derin anlamları olan bir eser. Asi ve fikirlerini söylediğin Katherına’nın toplumda sevilmediğini ve hiçbir erkeğin onunla evlenmek istemeyeceğini söylemelerinden dönemin kadına bakış açısını görebiliyoruz. Gücün özellikle kadın gücünün kabul edilmediğini her sayfada fark ediyoruz. Kocası tarafından ehlileştirilmesi, kişilerin çatışması, hızlı akan olay örgüsüyle tam bir başyapıt. Ön oyunun ana oyuna bağlanması ve bir ilişki kurulması da eserin ustalığını ortaya koyuyor.
ÖZET
Kitap bir ön oyunla başlıyor. Bu oyunda Chrıstopher Sly sarhoş bir kalaycıdır. Meyhaneci kadınla borcunu ödemediği için kavga eder. Kadın bekçiyi çağırmaya gittiğinde Sly sızar. Oradan geçen bir lord onu görür. Aklına hemen bir oyun kurmak gelir. Eğleneceğini düşünür ve herkesi oyununa uyması için uyarır. Sly kendine geldiğinde on beş yıldır uyuyan çok zengin bir lordur. Uşakları karısı ve büyük bir evi vardır. Etrafındaki herkes ona bu yalanı inandırmak için uğraşır. Hatta erkek bir uşak kadın kılığına girerek Sly’ın karısı gibi davranır. Sly kendini kaptırarak lord olduğuna inanırken bir oyun ekibi girer. Onlara bir oyun sunmak istediklerini söylerler. Sly ve karısının izlediği oyun kitabın ikinci kısmıdır ve Hırçın Kız oyunudur.
Katherina Baptista’nın hırçın, asi kızıdır. İnadı ve hazır cevabı yüzünden kimse tarafından sevilmez. Baptista’nın diğer kızı olan Bıanca ise güzel huylu kibardır. Talipleri çoktur ancak Baptista büyük kızı Katherina evlenmeden Bıanca’yı evlendirmeyeceğini söyler. Bıanca’nın talibi olan Gremio ve Hortensio Katherina’yı baş göz etmek için onun kadar huysuz birini bulurlar. Petruchıo Veronalı bir soyludur ve ucunda para varsa her şeyi yapabilecek bir adamdır. Hortensio onu ikna ederken Bıanca’yı görüp aşık olan biri daha vardır. Lucentıo adındaki Pisalı genç Bıanca’nın talibinin çok olduğunu görür ve bir plan yapar. Katherina ve Petruchıo evlenir evlenmez Bıanca’nın hocası Cambıo olarak evlerine girecek ve onun gönlünü kazanacaktır. Uşağı Tranıo’yu kendi yerine geçirir. Petruchıo süslü lafları ve hazır cevaplarıyla Katherina’yı tongaya getirerek evlenir. Onu evine götürdüğünde aç ve uykusuz bırakır. Kendi dediklerini kabul etmesi için türlü oyunlar yapar. Katherına mecbur kaldığı için kocasının her dediğini yapar. Ak derse ak kara derse kara der. Bu sırada Bıanca’da Lucentıo’nun gerçek kimliğini bilir ve ona aşık olur. Baptista Lucentıo’nun yerine geçen Tranıo’ya kızını verdiğini söyler. Tranıo yoldan geçen bir öğretmeni ikna ederek Lucentıo’nun babası Vıncentıo’nun yerine geçirir. Baptista ile tanışan öğretmen düğün olana kadar rol yapacaktır fakat Lucentıo ve Bıanca kilisede kimseden habersiz evlenirler. Tam da o gün oğlunu merak edip arkasından gelen Lucentıo’nun gerçek babası ortaya çıkar. Tranıo oyun bozulmasın diye onun bir yalancı olduğunu söylese de Lucentıo gerçeği anlatarak babasından özür diler. Her şey ortaya çıktığında hep birlikte oturup yemek yerler. Sofrada Katherına’nın kocasına olan itaati dikkat çeker ve herkes şok olur. Katherına bir kadının kocasına sadık olması gerektiğini ve hizmet etmesi gerektiğini söyler. Sofradaki herkes bunun bir mucize olduğunu düşünür. Petuchıo Katherına’yı evcilleştirdi denir.