Elia küçük yaşta iken ailesi New York’a göç etmiştir ve Elia’nın Anadolu hasreti küçük yaştan itibaren başlamıştır. Tiyatro ile ilgilenen ve mükemmel bir öğrenim gören New York’ta büyük başarılara imza atan Elia’nın özlemi Anadolu’dur.
Elia New York’ta en iyi yönetmen olmayı başarmış. Birçok film ile insanlığa seslenmiş. Yedi kere Oscar adayı olmuş. İki kerede en iyi yönetmen ödülünü almayı başarmıştır. Türkiye’ ye duyduğu özlem asla körelmemiş ve fırsat buldukça hep Türkiye ziyaretlerinde bulunmuş olan Elia Zülfü Livaneli ile de arkadaş olmuş ve ikilinin yakınlığı eserde hissedilmektedir. Zülfü Livaneli Türkiye’de geçirdikleri vakitlerden bir kesit sunarak bir anı haline getirdiği eserde aslında küçük yaşta Türkiye’den giden bir Rum olan Elia’nın asla bitmeyen Türkiye aşkını da gözler önüne sermeyi başarmıştır. Hasta iken bile Anadolu’nun her yerini görmek için otobüs yolcuğundan hiç rahatsızlık duymamıştır. Amerika’da uzun yıllar kalmasına ve Rum olmasına rağmen kalbinde hissettiği TÜRKLÜK kavramı asla bitmek bilmeyen hasreti ile kendini Türk gibi hissetmiş ve Zülfü Livaneli ile geçirdiği zaman dilimini Elia’nın kurduğu duygusal bağ ile hissettirmeyi başarmıştır.
Zülfü Livaneli kitabını yazarken süslediği resimleri ile de okuyan okurun o ortamda olduğunu hissettirerek okuru kitabın içine adeta davet etmiştir. Elia ile yaptığı uzun yolculuğu kısa kesitler halinde bizler ile buluştururken resimlerden de faydalanmıştır. Kayseri’ye kadar uzanan anısal boyutlar Elia’nın duygu düşünceleri Zülfü Livaneli ile geçirdiği zaman dilimlerinde ki dostluk bağlarının anlatıldığı bir anı türüdür. Gidilen her yerde kitap içerisinde özel dokunuşlar ile serpilen fotoğraflarda özellikle duyguları ve hissettikleri cümleler de var olan kelimelerin yanı sıra resimlerine de yansımıştır.
Kayseri’ye geldiğinde hayal kırıklığı ve yaşadığı hüzün aslında yıllar öncesinde giderken orada bulunan her şeyin değişmesi, yerine farklı isimler, farklı binalar konulması hüznün ayrı bir noktasını yansıtmıştır.
Kitap sadece Elia’nın anılarından ibaret değil. Gittikleri her yerde eskinin artık kalmadığını görmek ve duygularının biraz burukluk gösterdiği Anadolu’nun türlü özelliklerini de gözler önüne sermeyi de başarmıştır. Anadolu’nun eski mimari yapısı ve yemekleri dönem dönem farklılıkları hayatı boyunca hayallerinden daha farklı bulduğu Anadolu biraz hayal kırıklığı yaşatmış olmasına rağmen hala Anadolu en özel aşkı olarak imgelemiş ve dostu ile birlikte güzel bir bağ oluşturmayı başarmıştır.
Kitap dil ve üslup yönünden değerlendirildiğinde sevgili Zülfü Livaneli ağır dilden kaçmış ve anlaşılır imgesel cümleleri ile okurların kitabın içine rahatlıkla girebilecekleri bir eser ön plana çıkarmıştır.
Kitap görsel müdahale ile ayrı bir boyuta geçiş sağlamıştır. Bu kitaba farklı açılardan bakıldığında sanatsal bütünleşmelerin fevkalade olabileceği düşünülmektedir. Anılar yazılan hikâyeler veya romanlar yani hangi türde bir sanat icra edilirse edilse farklı bir sanat dalını da içine alarak farklı bir boyut kazandırmıştır. Size sunulan anı türündeki kitabımızda resimler ile dokunuşlar yapılmış ve sanatsal iki türün birleşiminden güzel sonuçlar çıkarılarak okurlara sunulmuştur. Dildeki kusursuzluk hissiyatı resmedilen görüntüler ise sizi anının bir parçası olmayı amaçlandırmıştır.
Kitap belli bir yaş sınırına hitap etmediği için her yaşın okuyabileceği güzel bir anlatım ile sadece bir anıyı değil dostluğu, değişen kültürü de gözler önüne sermiştir.
İki farklı karakter, iki farklı deneyime sahip insan ve Elia’nın eskiden ailesi ile anılarını paylaştığı yolculuğa hazır olduğunuz andan itibaren kitabınız sizleri beklemekte. Diğer türlerden farkı da kitabın sizi yolculuğa davet edip adeta iki kişinin yanında gözlemci olarak olayların içerisinde varlığınızı sürdürüyorsunuz...
Yazan: Eda Yılmaz
Elia İle Yolculuk Konusu
Elia Kazan, ya da diğer bir adı ile Elias Kazancıoğlu 1909 yılında o zamanın Osmanlı Devletinde dünyaya gelmiş bir Rum ailenin çocuğudur. Daha 4 yaşında iken ailesi İstanbul’dan New York’a göç etmiş ve Elia Kazan hayatına orada devam ettirmiştir.
Tiyatro eğitimi gören ve New York’ta başarılı işlere imza atan Elia, daha sonra ünlü Broadway’in en iyi yönetmenlerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Bu başarısını sinema filmleri ile de devam ettirmiş ve 5 kez En İyi Yönetmen olmak üzere toplam 7 kez Oscar’a aday gösterilmiş ve iki kez En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanmıştır.
Elia Kazan tüm başarıların ardından Türkiye’ye olan ilgisini de kaybetmemiş ve sıklıkla Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretleri sırasında da özellikle Zülfü Livaneli ile yakın bir arkadaşlık kurmuştur. Zülfü Livaneli’nin Elia ile Yolculuk kitabı da ikilinin bu yakın arkadaşlığından ortaya çıkmıştır.
Zülfü Livaneli Elia ile Yolculuk kitabında dünyaca ünlü yönetmen Elia Kazan ile Türkiye’de geçirdikleri zamanlardan kesitler sunuyor. Amerika’da büyüyen bir Yunan olmasına rağmen Türkiye sevgisi daha farklı olan ve kendini Anadolulu biri gibi gören Elia sıklıkla Anadolu’nun değişik şehirlerini gezer ve Zülfü Livaneli de bu gezilerde kendisine eşlik ederdi. Elia ile Yolculuk kitabında işte bu gezilerde yaşanan anılar paylaşılıyor.
Elia İle Yolculuk Soruları ve Cevapları
Elia İle Yolculuk kimin eseri?
Zülfü Livaneli
Elia İle Yolculuk türü nedir?
Günlük / Anı
Elia İle Yolculuk kaç sayfa?
120
Elia İle Yolculuk Yorumları
zülfü livanelinin yeni kitabı mı yoksa önceden yayınlanan ve yeniden basılan kitabı mı
31-07-2017 20:39
çok güzel hikayeler var kitapta çok hoşuma gitti
06-08-2017 22:37
insan dostuyla çıktığı yolculuğu daha nasıl anlatabilir ki... teşekkürler livaneli elia kazan ile ilgili bilmediklerimizi hayatımıza kattığın için
15-08-2017 12:24
yeni kitabı çok güzel bir kitaptı emeğine sağlık
25-08-2017 15:13
gercekten cok hos ve guzel kitap
30-08-2017 14:23
okumayı çok istediğim bir kitap. değerlendirme için teşekkürler. livaneli'nin yayınevini değiştirmesi de ayrı güzel olmuş.
bir kitabı tanuturken dahi ........."amerika’da uzun yıllar kalmasına ve rum olmasına rağmen kalbinde hissettiği türklük kavramı asla bitmek bilmeyen hasreti ile kendini türk gibi hissetmiş " cümleleri bir "yazar" olarak eda yılmaz açısından nasıl duruyor?..elia kazancıoğlu emperyalistlerin it dalaşı yüzünden yurdunu yerini kayıp etmiş milyonlarca anadolu indanlarımızdan birisidir...benden selam söyle anadoluya nın yazarı dido sitori gibi..genç kuşağa "milliyetcilik" aşısı iyi bir şey değildir insanların yurtlarını secmesinin nir öümrboyu sürdüğünü ve bu özlemin zor ile zorbalıkla yaratıldığını "gurbetcilerimizden" dahi anlıyabiliyoruz...selda bağcanın "bizi sattın almanyaya" türküsü özlem dolu yurt hasretini anlatır..
13-11-2017 01:18
livaneli ne yazsa okunur.iyiki doğan kitabı bıraktı
12-01-2018 02:25
okurken sıkılmadığım bir kitap. içindeki öyküleri sevdim. okumayanlara tavsiye edebileceğim bir kitap
beklediğimden çok farklı bir kitap çıktı zülfü livaneliyi çok severim yine onun tarzı bir roman bekliyordum biraz anı kitabı gibi olmuş ama güzel olmuş
26-02-2020 20:42
roman olmaması hayal kırıklığı oldu
06-06-2022 14:41
okumadan önce roman olmadığını öğrenin tamamen ilgiye dönük bir kitap merakınız yoksa almayın hayal kırıklığı olur
17-03-2023 20:03
yorumlarda benim gibi olan çok var görünüyor ben de roman diye almıştım