Yasemen’in hikayesi, hem çocuklar hem de yetişkinler için pek çok ders barındırıyor. Hikaye fazlasıyla hüzün dolu olsa da mutlu bir sonla bitiyor. Hikaye boyunca, önemli olanın hata yapmak değil da hatadan vazgeçmek olduğu pek çok örnekle vurgulanıyor. Sürekli, hem iyi hem de kötü olaylar birbirini takip ediyor. Böylece insanın hiçbir halinin kalıcı olmadığı ve bulunduğu konumun -iyi ya da kötü- her an değişebileceği gözler önüne seriliyor. Ayrıca kitaptaki pek çok karakter İslam’a uygun bir hayat yaşamaya çalışarak çocuklara bu konuda güzel bir örneklik sunuyor.
Yasemen henüz dört beş yaşlarındayken, ekonomik sıkıntılar yüzünden ailesiyle çok üzücü günler yaşıyor. Bir gün annesiyle babası çok kötü kavga ediyorlar. Bu kavgadan sonra Yasemen’in günleri adeta zehir oluyor. Daha sonra babası hatalarının farkına varıp hayatlarını düzeltmek için çabalıyor. Bunun için de bir iş buluyor ve şehir dışına çıkıyor. Aynı gün Yasemen’in annesi de köyden kendisini almaya gelen babasıyla köyüne dönüyor. Bu sırada Yasemen de babasının peşinden giderek kayboluyor. Annesi de babası da bu durumdan habersiz, Yasemen’in birbirlerinin yanında olduğunu sanıyorlar.
Yasemen’i yolda bulanlar karakola götürüyorlar. Ama karakolda bir arbede çıkıyor ve bu sırada Yasemen kaçıyor. Yollarda öylece gezinen Yasemen, bir kadınla karşılaşıyor. Neriman adındaki bu kadın, Yasemen’i trafik kazasında kaybettiği kızına benzetiyor. Bu yüzden de Yasemen’i evine götürmek istiyor. Böylece kocasıyla birlikte Yasemen’i ikna edip evlat ediniyorlar. Yasemen, yaklaşık sekiz yıl boyunca Neriman Hanım ve Nazmi Bey’le yaşıyor. Bu aileyle yaşadığı sürece çok mutlu ve rahat olsa da babasını hiç unutmuyor.
Bu yıllarda Yasemen’in babası da kızını arıyor ve gazetelere haber oluyor. Neriman Hanım ve Nazmi Bey bu haberi görüyorlar ama Yasemen’den ayrılmak istemiyorlar. Bu yüzden de gazete haberini saklayıp eski hayatlarına devam ediyorlar. Neriman Hanım hayatta olduğu sürece Yasemen’in üzerine titriyor. Ama bir gün Neriman Hanım trafik kazasında ölüyor. O günden sonra Yasemen’in hayatı yeniden alt üst oluyor. Neriman Hanım’dan sonra evin tüm düzeni değişiyor. Yasemen de bu evden kaçmak zorunda kalıyor.
Bir süre sokaklarda kalan Yasemen sonunda bir kahvehaneye giriyor. Merhametli bir adam olan kahveci Yasemen’e acıyor ve onu evine götürüyor. Kahveci Rahmi Baba’nın eşi Cemile Hanım ve kızı Selime, Yasemen’e çok iyi davranıyorlar. Yasemen bu evde de yıllarca kalıyor. Ama zamanla Selime, Yasemen’i kıskanmaya başlıyor. Gün geçtikçe bu kıskançlık daha da büyüyor. En sonunda da Selime, Yasemen’e iftira atarak Yasemen’in evden gitmesine sebep oluyor. Yasemen evden gittikten sonra Rahmi Baba eve geliyor. Olanları duyunca Selime’nin Yasemen’e iftira attığını anlıyor. Gerçekler ortaya çıkınca, Yasemen’e inanmayan Cemile Hanım çok pişman oluyor ama iş işten geçiyor. Böylece kızıyla birlikte yıllarca vicdan azabıyla yaşıyorlar ve Yasemen’i arıyorlar.
Yasemen o günden sonra çok zor günler geçiriyor. Birkaç yıl boyunca sokaklarda kalıyor. Kimi günler açlıktan bayılacak kadar sıkıntı çekiyor. Yine böyle günlerden birinde Rahmi Babalar’ın komşusunun oğlu Kerim Yasemen’i görüyor. Yasemen evden gittikten sonra olanları bilen Kerim, Yasemen’e her şeyi anlatıyor. Böylece Yasemen, Rahmi Baba’nın evine dönüyor. Bir süre sonra da Kerim’in ailesi Yasemen’e talip oluyor. Yasemen de Kerim ile evlenmeyi kabul edince hazırlıklar başlıyor. Bu sırada Yasemen, yıllar önce kendisine sahip çıkan Nazmi Bey’i hatırlıyor ve ona nişan davetiyesi gönderiyor. Yasemen’in evden kaçmasının ardından hatasını anlayan Nazmi Bey bu davete çok seviniyor. Yıllar sonra yeniden Yasemen’e ulaşınca, belki biraz da hatasını telafi etmek için Yasemen’i babasına ulaştırmak istiyor. Bunun için de elinden geleni yapıyor. Böylece Yasemen’in çok uzun yıllar sonra da olsa ailesine kavuşmasını sağlıyor.