Sinan Akyüz'ün Yağmurun Gelini kitabında da yaşanmışlık vardı. Bu dünyada umut etmek kadar güzel bir şeyin olmadığını, törenin ve kaderin ne olduğunu bu kitapta anlatmıştır. Hayatta başımıza ne gelirse gelsin umut ederek yaşayabileceğinizi bilmeniz gerekir. Bu yüzden insan hayata daha çok tutunur. Sonuçta Allah'tan ümit kesilmez.
Gaziantep Atmalı Köyü'nde Berivan Kadın ve Ferman Bey'in yiğitliğiyle bilinen Şiyar adında oğlu vardır. Bu oğlan ise Kendal Bey ve Sultan Hanım'ın kızı olan Delal'i sevmektedir. Bu yüzden evlendirme kararı alan aileler düğün hazırlıklarına başlarlar. Bu sırada ise Şiyar, sevdiği kıza hediye vermek için kaçakçı Reşo Dayı'dan bir ricada bulunur.
Düğün günü Şiyar'ın istediği hediye hâlâ gelmeyince Şiyar, sınırdaki mayınlı arazide Reşo Dayı'yı beklemektedir. Kaçakçı bu mayınlı araziden geçerken aralarından bir kişi mayına basarak acılar içinde bağırır ve yardım ister. Ancak o sırada askerlerin geleceğini bilen Reşo Dayı ve adamları kaçmaya başlamıştır. Bu adama yardım etmek isteyen Şiyar, tam yanına gideceği vakit askerler tarafından vurulur. Atı olan Cengâver'e köye sürmesini emreder ama yarı yolda atından inip bir kayanın üzerine uzanır.
Düğüne yetişemeyen Şiyar, ilk başta ailesi olmak üzere herkesi meraklandırmıştı. Bu bekleyiş sırasında üstü boş bir şekilde Cengâver'in geldiğini gören Delal direk üzerine atlamış, Şiyar'a götürmesi için ata emir vermişti. Delal sevdiği adamın yanına geldiğinde ise Şiyar son nefesini vermiştir ve Delal onu alarak düğün meydanına götürmüştür. Artık Delal'i ve Şiyar'ın ailesini acılı günler beklemektedir.
Kendi canına kıymak isteyen Delal'i yerde yaralı bir şekilde gören Mamo Dayı, Delal'i evine götürür. Töre gereği Şiyar'ın erkek kardeşi olan Diyar'la evlenileceği gerçeği üzerine Delal Mamo'nun teklifini kabul eder. Bu teklif ise ailesini ve töresini hiçe sayıp uzak köyde yaşayan Mamo'nun oğluyla evlenmesidir. Köyünden ayrılan Delal hem sevdiği adamı hem de ailesini kaybetmesi üzerine iyice dünyadan uzaklaşmış ve hissizleşmişti.
Mamo'nun, askerlik yaptığı sırada bacağı hastalanmış olan Baran adında bir oğlu vardır. Baran yakışıklı bir genç olsa da köyde bacağı yüzünden bir sürü aile tarafından dışlanmış hor görülmüştür. Delal ile nişanlansa da birbirlerini tam tanımadan hayat sürmüşlerdir. Mamo ve eşi olan Zeyno oğlunun acı çekmesine dayanamazlar. Bu süreç sarfında bir sürü hocaya ve şifacıya getirseler de bir türlü şifa bulamamışlar oğlanın hasta bacağına. Delal ailesinden uzak olan bu köyde zor günler yaşayıp sürekli ağlasa da yinede eşi olan Baran'a yardım etmeye çalışır. Köylerine gelen falcıya arkadaşının ısrarı ile giden Delal, falcı kadını gördükten sonra aniden oradan uzaklaşır. Çünkü önceden Şiyar’ın ölümünü bilmiştir. Falcı kadın ise Delal'i takip ederek ona; Baran'ı Halep'teki Şifacı Zikra'ya götürmesini söyler. Kısa zaman sonra pekmez yiyen Baran'ın durumu çok kötü bir hâl alır. Delal yaşadıklarını Mamo ve Zeyno'ya söyler ancak ikisi de razı olmaz. Çünkü Halep'e Delal'in köyünden doğru gidilecektir. Ve oraya gidildiğinde ise Delal'in töre gereği öldürülmesi gerekir. Bunu göze alan Delal Mamo'yu ikna eder ve Baran'la yola koyulurlar. Köy halkı Delal'i vurmaktan son anda vazgeçtiği için Reşo Dayı'yı bulmaya koyulurlar. Reşo Dayı vicdan azabı çektiği için onları sınırdan geçirmeyi kabul etmiştir.
Şifacı Zikra'nın evine geldiklerinde kapıyı çalarlar. Ancak hizmetli kadın onları içeri almaz. Bu bağrışmayı duyan Zikra olayları anlamak ister. Mamo'yu gördüğünde ise şaşırır ve tanıdığını belli etmez. Bu yüzden yardım etmek ister. Zikra oğlanın bacağına baktığında uşaklarına diğer tarafa götürmesini emretti. Zikra ise bu olay karşısında arabasına binip uzun süredir arkadaşı olan Nadire Hanım'ın evine gitmiştir. Nadire Hanım'a olan biten her şeyi anlatmıştır. Duydukları karşısında afallayan Nadire Hanım, onları oğlu olan Mazhar'ın bulunduğu hastaneye götürmesini söyledi.
O gün Nadire Hanım, apar topar oğlunun çalıştığı hastaneye gitmişti. Oğluna zor da olsa Mamo ve Baran'ın yani damadı ve torununun zor durumda olduğunu anlatmıştı. Mazhar bu olaylar karşısında şaşırsa da Baranı iyileştirmek için elinden geleni yapmak istemiştir. Mazhar tahlil sonuçlarından Baran'ın şeker hastası olup diyabetik ayak hastalığına yakalandığını öğrenir. Bu sırada Nadire Hanım'ın oğlu olan Vahap, Mamo'nun Halep'te olduğunu öğrenir ve annesini arar. Nadire Hanım ise çaresiz bir şekilde ne yapması gerektiğini düşünür durur. Ve gikir bulur. Ertesi sabah Mamo'yla yüzleşen Nadire Hanım her şeyi anlatır ve kendisinin sınırdan geçmesi gerektiğini söyler. Çünkü Nadire Hanım'ın kızı olan Zeyno'yu kaçıran Mamo yakalanırsa öldürülürdü. Bu durum karşısında Mamo ve Nadire Hanım Baran'ın yatmakta olduğu hastaneye giderler. Baran'a Nadire Hanım'ın nenesi, Mazhar'ın da dayısı olduğu gerçeğini söylerler. Babasının gideceğini de öğrendikten sona daha çok şaşırır. Ama nenesine güvenip kabul eder.
Kış ayı geldiğinde Mamo ailesini de alıp tren istasyonuna gider. Tren gelip yolcular indiği sırada Delal'i ve bacağı iyileşmiş olan Baran'ı görürler. Sarılarak hasret gideren Zeyno karşısında yıllardır görmediği annesini görür ve ona doğru koşar. Baran ise babasına " Artık dede oluyorsun" der.
Yazan: Muhammet Metin
Yağmurun Gelini Konusu
İncir Kuşları ve Piruze gibi kitaplar ile okurların büyük beğenisi kazanan Sinan Akgüz Yağmurun Gelini romanı ile de okurlarına hüzünlü bir aşk hikayesi sunuyor.
Yağmurun Gelini kitabının ana karakteri olan Delal hayatının en güzel gününü yaşamaktadır. Sevdiği adamla evlenmek için son güne gelinmiş ve gelin alayı ile damadın evine gelmiştir. Fakat en mutlu günü bir anda en kötü gününe dönüşür. Şiyar ortalıklarda yoktur ve bunun telafisi için Delal töre gereği damadın kardeşi olan Diyar ile evlenmek zorunda bırakılacaktır. Delal bunun üzerine mutluluk için bir karar alacaktır ve bu onu çok farklı bir maceranın içine sürükleyecektir.
1950li yıllarda yaşanan Delal ile Şiyar’ın gerçek hikayesinden esinlenerek yazılan Yağmurun Gelini kitabı bir coğrafyanın gerçeklerini okurlara sunarken bunu duygusal bir aşk hikayesi ile aktarıyor.
Yağmurun Gelini Soruları ve Cevapları
Yağmurun Gelini kimin eseri?
Sinan Akyüz
Yağmurun Gelini türü nedir?
Yerli Romanlar, Romantik Aşk, Tarihi
Yağmurun Gelini kaç sayfa?
333
Yağmurun Gelini Yorumları
çok güzel bir kitap yeni bitirdim sinan akyüz yine çok güzel yazmış
28-02-2017 19:41
beklentimin altında kaldı fena kitap değil ama sinan akyüzden daha iyisini bekliyordum
13-03-2017 20:56
çok severek okudum cok akıcı bır kıtap sinan akyüz adına aldıgım ılk kıtabımdı merakla dıgerlerınıde okumaya devam edicem ama sonunu ben daha farklı dusunmustum :)..kurabiye canavari
28-04-2017 09:08
çok güzel etkileyici akıcı aynı zamanda duygulu bir kitap 2 günde bitirdim
05-08-2017 00:32
o kadar akıcı ve sürükleyici bir dile sahip ki insanda büyük merak duygusu uyandırıyor
sanki yaşananları an itibarıyla sen yaşıyorsun hissi uyandırıyor
muhteşem
18-09-2017 15:41
bugüne kadar en hızlı okudugum kitap.. çok çok begendim teşekkürler sinan akyuz
30-11-2017 12:39
konusu çok güzel sinan akyüz güzel yazmış önceki kitapları da çok güzeldi zaten mükemmel bir yazar yağmurun gelini kitabını da tavsiye ederim
16-12-2019 10:54
sinan akyüzün diğer okuduğum romanları güzeldi ama bu romanı pek ilgimi çekmedi konusu güzel ama anlatım ve gidişat zamanla tatsızlaşıyor biraz aldığıma pişman oldum