Psikiyatrist ve nöropsikolog Nevzat Tarhan’ın yazdığı Kendinizle Barışık Olmak, kendisini ve duygularını tanımak isteyen kişilere yardımcı olabilecek kıymetli bir eser. Özellikle psikolojiye ilgi duyan kişilerin keyifle okuyacağı ve epey faydalanacağı kitap “Duyguların Eğitimi” ve “Kendinizle ve Çevrenizle Uyum İçinde Yaşamak” üst başlıklarına sahip. Farklı konulardaki kısa makalelerden oluşan kitabın dili oldukça sade ve anlaşılır. Her yaştan ve eğitim düzeyinden okurun rahatlıkla okuyabileceği kitap, psikoloji alanında çalışan kişiler için de önemli bir kaynak niteliğinde. İlk kez 2001 yılında Zafer Yayınları tarafından yayımlanan kitap, 2004 yılında gözden geçirilip yeni makaleler eklenerek Timaş Yayınları aracılığıyla yeniden basılıyor ve yıllar içinde 30’dan fazla kez baskıya gidiyor.
Yazar, bu kitabında insanın kendisiyle barışık olması temasını duyguların eğitimi üzerinden ele alıyor. İnsanın duygularını eğiterek kendisiyle barışacağını ve bu sayede çevresiyle de uyum içinde yaşayacağını anlatıyor. Ana teması kendiyle barışık olmak ve duyguların eğitimi olan kitap, okurlarına bu iki konudan çok daha fazlasını sunuyor. İçerisindeki bilgilerin çoğu bilimsel verilere dayanan kitapta yer yer dipnotlar bulunuyor. Ayrıca kitabın sonundaki “Kaynaklar” başlığı altında kitap hazırlanırken yararlanılan kaynaklar yer alıyor. 14 kitaptan oluşan “Kaynaklar” bölümü, kitapta ele alınan konular hakkında ileri okuma yapmak isteyenlere yol gösteriyor. 190 sayfalık kitap, yedi temel bölümden oluşuyor. Kitaptaki temel bölüm başlıkları şu şekilde:
● Beyin Hazinesini Yönlendirebilmek
● Ruh Sağlığımızı Koruma Yolları ve Tıp
● İçimizdeki Güç
● Ahlak Eğitimi
● Toplumsal Hayat; Sorunlar ve Çözümler
● Sağlıklı İletişim: İyi Diyalog
● Röportajlar
Kendinizle Barışık Olmak Özeti
Yazar, ilk bölümde vücudun yönetim merkezi olan beyne dikkat çekiyor. Beynin işleyişini ve salgıladığı bazı kimyasalları basit bir şekilde anlatıyor. Zekâ, hafıza ve duyguları beyinle ilişkileri kapsamında ele alıyor. Zekâ ve kişilik tiplerine de ana hatlarıyla değiniyor. Ayrıca bu bu bölümde okurlara fikir edindirmeyi amaçlayan mutluluk zekâsı testi ve zekâ tipi testi gibi testlere de yer veriyor.
İkinci bölümde ise kontrol edilemediği zaman ruh sağlığını olumsuz olarak etkileyen kaygı ve stres konularını işliyor. Kaygı ve stresle bağlantılı olarak depresyon ve panik atak gibi ruhsal hastalıklar hakkında bilgi veriyor. Psikolojik kaynaklı yorgunluk çeşitlerini tek tek ele alıyor. Ayrıca yaşlılık alt başlığı altında osteoporoz gibi fiziksel rahatsızlıklarda psikolojik desteğin önemini vurguluyor.
Üçüncü bölümde yazar hem fiziksel hem ruhsal anlamda iyi olmak için iyi düşünmenin ne kadar önemli olduğunu detaylıca anlatıyor. İyi düşünmenin insanın içindeki iyileştirici güç olduğunu vurguluyor. Bu bölümde ayrıca öfke duygusunu da ele alıyor. Öfkeyi kontrol etmek için trafik formülü olarak adlandırdığı kırmızı ışık (dur), sarı ışık (düşün) ve yeşil ışık (yap) tekniğini uygulamayı öneriyor.
Dördüncü bölümde özellikle çocuk yetiştirme odağında duyguların kontrolünü işliyor. Anne ve baba tutumlarına göre çocuğun nasıl bir kişiliğe bürünebileceğine dikkat çekiyor. Narsistliği detaylıca ele alıyor. Güçlü olmanın güçsüzlere zulmetmek için haklı bir sebep olmadığını savunuyor ve tarihten bazı örnekler vererek şiddet öğretilerini öven Batılıları eleştiriyor.
Beşinci bölümde ise toplumsal sorunlar bağlamında satanizmle ilgili detaylı bilgiler veriyor ve ileride eşcinselliğe dönüşebilme tehlikesi bulunan kıraş konusuna dikkat çekiyor.
Altıncı bölümde sağlıklı iletişim için iyi diyalog kurmanın gerekliliğini anlatıyor ve diyalog yeteneğini geliştirmek için önerilerde bulunuyor. Ayrıca bu bölümde 15 sorudan oluşan bir diyalog yetenek testi ve eşlerin birbirlerini ne kadar tanıdıklarını ölçmelerini sağlayan bir test yer alıyor.
Röportajlar başlıklı son bölümde ise kitapta geçen farklı konular hakkındaki soru ve cevaplar yer alıyor. Okurda merak uyandıran bu bölüm, kitaptaki bazı konuların farklı yönleriyle ele alınmasını sağlıyor.