Kekeme Çocuklar Korosu

Kitabın Yazarı:Tarık Tufan Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Doğan Kitapçılık Yayınlandığı Yıl:2000 Sayfa Sayısı:140 ISBN:9786258036299 Kitap Puanı:8.3 / 10 | Yorum: 2

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:90,90 TL KitapYurdu:92,61 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.3
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Kekeme Çocuklar Korosu - Tarık Tufan

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Kekeme Çocuklar Korosu Özet

Eserin türü roman olarak geçmektedir. Olay birliğinin olmaması romana farklı bir nitelik katmıştır. Bu nedenle özeti bölüm bölüm vermek en iyisi olacaktır. Anlatıcı yazarın, radyo istasyonundaki anlatımları verilmiştir.

ÖNERME

Çıkmayan candan ümit kesilmezmiş. Tam da bu sözün üstüne yaşam varsa hala umudun olabileceğini ve bir şeyi değiştirmek için hala bir şansımız olduğunu bize anımsatmak istemiş yazar. Kaplanların yağmur ve gök gürültüsüne karşı ilginç birlik ve berberlikleri anlatılır.

Eminönü Meydanı

Eminönü Meydanı’ndaki bir adam, sokak şarkıcısının sesini kötü bulur ve yanındakine şarkıcıya para vermemesi gerektiğini söyler.

Bu Koşuşturma Nereden Çıktı

Bir kişinin konuşmaması üzerine ölümden veya başka bir şeyden etkilenip etkilenmediği sorgulanır.

Saat Durdu…

İnsanların birbirlerine benzemesi aynı şeylere gülmeleri şizofreni hastası tarafından eleştirilir. Hasta doktora mektup yazıp ona çok kırgın olduğunu söyler. Bu şizofreni hastası yer, zaman, mekân fark etmeksizin seyahat ettiğini ve ölen kişilerle konuştuğunu iddia eder. Zamanın ağına takılarak yaşamayan bu hasta diğer insanlardan farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Saat Geriye Dönüyor

Bir kişinin kendi ile olan savaşını anlatır. İnsanın kendinden kaçmasının mümkün olmadığını ve bedendeki egemen iki benliğin hesaplaşması ele alınmaktadır.


Bir Radyo İstasyonunda Gecenin Başladığı Saatler

İnsanların bir sınıfa, mezhebe bağlı olmasını yanlış buluyor ve bu bağlılıkların onlara çok şey kaybettirdiğini anlatıyor. Her açıdan bakabilmemizin daha mümkün olduğunu anlatıyor.

Hayatın Kendini Tanıttığı Saatler

Anlatıcı yazar çocukluğunu yaz tatilinde çıraklık yaparak geçirdiğini anlatıyor. Ustaların işe, okula devam etmeyen çocukları aldığı için anlatıcı yazarın, işe alınmak için söylediği yalanlar anlatılıyor. Elini makinaya kaptırması ve ustadan yediği tokatları, iş ortamındaki usulsüzlükleri göz önüne seriveriyor.

Aynı Radyo İstasyonunda, Aynı gece…

Anlatıcı yazarın yine radyo istasyonundan kendi geçmişine ve iç hesaplaşmalarına dair üstü kapalı serzenişleri verilmiştir.

Gri Pantolonu ve Lacivert Ceketi İki Beden Büyük Aldığımız Saatlerdi…

Yazar çocukluğunu ve geçirdiği samimi günleri anlatıyor.

Aynı Radyo İstasyonunda Programın Sürdüğü Saatler…

Hepimiz yaşamayı ve hayatı aldatıyoruz. Hatta ona fahişeymiş gibi davranıyoruz. İnsanlara verdiğimiz değer, onlara yüklediğimiz anlam tamamen bizimle ilgilidir. Karşı taraftan da böyle bir şey beklemek yanlıştır. Hayata ve yaşamaya dair dipnotlar yer almaktadır.

Saat Radyo İstasyonundaki Programın Kıyısında Geziniyor Hâlâ…

Radyo istasyonuna konuşmak için bağlanan bir kız, ailevi sorunlarını ve babası ile olan sorunlarını anlatır. Aynı zamanda ağlamakta olan genç kız telefonu birden kapatır. Ardından radyo istasyonundaki anlatıcı yazar, kıza moral ve motivasyon konuşması yapar.


Saat; Bir Günün Notlarını Düşerken

Anlatıcı yazarın sabah, öğle, akşam düşündüğü sevgilinin hayali konu edinmiştir. Sabah uyandığında o, Öğle sokakta yürüdüğünde o, gece yatağında o vardır. Cinselliği ölçülü bir sanatla anlatan yazar burada birçok imge kullanmıştır. Bunlardan bazıları; kuş ölüleri, ıpıslak cümlelerdir.

Saat Gece Programının Ortasında Duruyor Hâlâ…

Anlatıcı yazarın küçük bir çocukken yanında oturan Melahat’in ölümüyle sarsılışını anlatır. Ölüm onun için solgun yüz ve bir çift mavi gözdür.

ÖNERME

Bir cümle ile hala yaşadığını dile getirir.

Günün Orta Yerinde Ortalığa Saçılan Kitaplar

Gündeme düşen tecavüz haberine değiniliyor. Solculara ön yargı ile bakıldığını anlatıyor.

Gece ve Program Sürüyor…

Bir doktorun statü ve direniş ile ilgili düşünceleri anlatılır.

Adımlar

Bir insanın attığı adımlar, gezdiği sokaklar unuttuğu ne varsa bir anda anımsatıp geçmişle burun buruna gelebileceği anlatılmaktadır.


II. YÜZLEŞME

Açık ve kapalı üniversite gençlerimizin toplumdaki yalnızlığı anlatılmıştır.


III. Kaçış

Anlatıcı yazar, kaçışın ve arayışın senfonisini ortaya koymaktadır.


Gece Uzuyor…

Günümüzdeki her insan, Tanrı’ya meydan okuyan bir tanrı olarak düşünülüyor. Belli ahlak normlarından uzaklaşıp kendi içselleştirdiği yaşama dönmenin daha özgürlüklükçü olduğu anlatılıyor.


Gece ve Program İç İçe Geçiyor

İnsanoğlunun telaşlarını, hüzünlerini anlatıyor.


Program Sürüyor, Zaman Algısı Kayboldu…

Radyo istasyonuna bağlanan bir kişinin annesi ve babası arasındaki bağı anlatır. Annesinin ona acımasının hoşuna gittiğini anlatır.


Saat Kentin Sokaklarında Yürüyor…

Yaşadığımız kente isteklerimizi, hayallerimizi katmamız onlara ulaşmamızı sağlayacaktır.


Soğuktu…

Eskiyi yaşayan anlatıcı yazarın, yeniliğe karşı duran tavrı işlenmiştir.


Karanlıktı…

Karanlığın, sessizliği bastırdığını ve konuşmanın yersiz olduğunu anlatılmak istenmiştir.


Belirsizdi…

Anlatıcı yazar, karşılaştığı yaşlı adama üzülür ve cebindeki son parayı ona teklif eder. Yaşlı adam kabul etmez. Yaşlı adam yarın olsun, yarın düşünürüz der. Günümüz insanı ise köpekler gibi yarın için paralar biriktirmektedir. Bu yaşlı adam ise tamamen rızkını Allah’a bırakmıştır. Günümüz insanın Allah’a olan güveni sorgulanmaktadır.


Saat; Yelkovanın Yorulduğu Zaman…

Yeşilçam filminde rol alan Yâdigâr’ın hayatı anlatılır. Sayısız filmde oynamıştır. Hep dayak yemiş ve ismi duyulmamıştır. Kimsesiz bir şekilde de ölmüştür.


Radyo İstasyonu ve Sokak İç İçe Geçti…

İnsanların sayılarla olan mücadelesi anlatılıyor. Telefon faturaları, mevduat hesapları, nüfus sayımları hepsi sayılardan ibarettir. Pisagor’a atıfta bulunarak yardım istemektedir.


Saat Birimi Subjektifleşiyor…

Anlatıcı yazarın gazetede intihar ettiğini öğrendiği A.G. adlı kızın yaşamına dair serzenişlerde bulunur. Kim bilir ne hayalleri vardır? Haberlerde, hayatı iki harf arasına sıkıştırılmıştır.

SONUÇ ÖNERMESİ

Hayatta çoğu şeyi değiştiremediğimizi tek cümle ile anlatır.

Saat Kaç?

Sağ ve sol arasındaki korkunç anlaşılmazlık, kutuplaşma ve derinleşen yalnızlığın dipnotları düşülmüştür. Savunduğumuz fikirlerin ne kadar arkasındayız ya da ne kadar yaşamımıza yer ediniyoruz? Her şeyi dine, ideolojiye salt uygulamak yerine aklın, vicdanın da devreye girmesi gerektiğini hatırlatmıştır yazar.

Aşk Arası…

İslamı koyu yaşayan bir kadının ve adamın tanışma konuşması verilmiştir. Adam; kıza, çok sevdiğini söyleyerek açılır. Kız böyle şeylerin usule göre olması gerektiğini ve danışacağı kişiler olacağını söyler. Bunun üzerine genç adam ve kadının konuşması kısır bir döngüye girer.

Telefonlar Sussun!

Radyo istasyonuna birçok telefon gelir ve program ile ilgili olumlu veya olumlu yorumlarını söylerler. Anlatıcı yazar olumlu ve olumsuz yorumlara şaşırır ve bu insanlara ne yaptığını düşünür.


Radyo İstasyonu Seslerin Mezarlığına Dönüşüyor…

Geronimo, kızılderili liderdir. Beyazlara karşı mücadelesiyle tanınmaktadır. Beyazlar, Kızılderililere yemek dağıtır ve yemek dağıttıkları insanların ellerine işaret koyarlar. Geronimo buna karşı çıkar, kendini hayvan gibi aşağılanmış hisseder ve yemek yemez.

Ne, Gidiyor Musun?

Radyo istasyonundaki gidişleri konu edinir.

1. Gün

Kısa cümleler ile hayatı geçiştirebildiğini anlatır. Bu durum, anlatıcının uzun cümleler kuramamasından kaynaklanır.

2. Gün

Kimseyle görüşmediğini ve derinlik algısının kaybolduğundan bahseder.

3. Gün

Düşünebildiğini fakat konuşamadığını anlatır.

4. Gün

Bu bölüm bir cümleden ibarettir. Harfleri toparlayamadığını söyleyerek Allah’tan yardım diler.

Harfler Yeryüzünü Dolaşıyor… Bağdat

Yaşlı adamın bir delikanlıyı “öleceksin” diyerek uyarması konu edinmektedir.


Roma…

G.G.‘nin kiliseye olan karşı gelişini ve yargılanmasını anlatır.

Tokat…

Hastanede iki kişi, direnişlerini anlatırlar.

Ertesi Gün…

Kahraman anlatıcı İ.Ç.‘yi görmek ister. Öldüğünü duyunca yapılması planlanan muhtemel şeyleri düşünüp serzenişte bulunur. Kendisini ve arkadaşını gökyüzünü ve bozkırlarını yitiren oyunculara benzetir.

DEĞERLENDİRME

“Kekeme Çocuklar Korosu” 2000 yılında yayımlanır. Roman türünde eseridir. Farklı bir anlatım tarzı benimsemiştir. Postmodern unsurlar barındırmaktadır. Bireyin iç dünyasını ve serzenişlerini konu edinir. Radyo İstasyonunda, radyo sunucusunun anlattıkları başlıklar altında verilmiştir. Konu bütünlüğü yoktur. Yazarın dilini çok samimi buldum. Mutlaka şans vermelisiniz.

Yazan: B. Öğretmen

Kekeme Çocuklar Korosu Soruları ve Cevapları

Kekeme Çocuklar Korosu kimin eseri?

Tarık Tufan

Kekeme Çocuklar Korosu türü nedir?

Yerli Romanlar

Kekeme Çocuklar Korosu kaç sayfa?

140

Kekeme Çocuklar Korosu Yorumları

begüm hanım özet için teşekkürler lazım olan kısımları eklemişsiniz

22-04-2022 13:23

özetten hiçbirşey anlamadım roman değilmi bu kitap

10-01-2023 17:16