Emine Işınsu’nun kitaba almış olduğu Cambaz romanı Türkiye’nin siyasi durumunun sanatsal anlatıldığı bir eserdir. 1979 yılından başlayarak yorumlarını sanatsal hale getirerek insanları aydınlatmayı amaçlarken, Aşık Veysel’e ait olan ve özel gördüğü dizeleri sizler ile paylaşıyor. İlk bölümde bir ruh halinden söz eden yazar kişinin iç karartısını imgeleyerek okurun kafasında yaşanan ruh halini canlandırmasına yardımcı olmaya çalışılıyor. Yazar ilk bölümde Selen şahsının yaşayışını ve ruh halini anlatmıştır. Dönemin çabuk karışabilecek şehirlerinden olan Sivas kitapta geçmektedir. İnsanların o dönemde düşüncelerini söylerken kargaşa yaratabilecek bir şehir olarak nitelendirilmektedir. Karakterlerimiz bazen farklı nitelikler gösterse bile yaşadığı acı aynı olduğu için siyasi düşünceleri de duyduğu ruh bunalımına göre değişkenlik gösterdiğini simgelemiştir. Örneğin karısı kısır olduğu için kocasının terk etmesi veya aile de yeterli sevgiyi alamayan bir bireyin eylemci olması diyebiliriz. Karakterlerimizin çocuklukları, ergenlikleri, genel ruh tahlilleri betimlenerek seçtikleri siyasi görüşü düşüncesi hal ve hareketlerini, bir sonra ki adımlarını irdeleyerek bizlere köprü görevi göstermiştir. Yazarımız dönemin çalkantılı durumu ve huzursuzluğunu objektif bir şekilde gözler önüne sermektedir. İlk bölümünde dönemin modern eğitim dediği olguyu eleştirmektedir. Dönemin sağ ve sol kavgalarına psikolojik bir yorum getirmeye çalışmaktadır. Sol kısımda yer alan kişilerin sevgi eksikliği yüzünden o kısımda yer aldığını vurgulamaktadır. Yazar tarafsız düşüncesi ile yorum yapan karakterlerin birkaç tanesinin aslında hangi partinin tarafını tutarak durumu yorumladığını gözler önüne sermeye çalışarak aslında parti tutmuyorum diyen insanlarında hep bir yönünün olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Eylemci olan gençlerin hayat hikayeleri ve nasıl eylemci olduklarına dair yoğun bilgiler verilmektedir. İki farklı insanın (Ali ve İlhan) karşılaştırmalı bir hava ile hayat hikayelerinden bahsedilmektedir. İlhan dini olgunun daha baskın olduğunu gösterirken Ali ise tam tersi negatifliğin bir göstergesi konumunda ve ablası ile arası açıldığından evden atıldığı kısım gelmektedir. Emine Işınsu kitabında kapitalist düşünce sisteminin kirli oyununu bozabilmek için bir fabrikada yapılan grevi anlatarak kirli oyunları gözler önüne sermeye çalışmıştır.
Eleştiri yapılan diğer bir konu ise gazetelerdir. Gazetelerin objektif konumundan çıkarak yönetildiğini ve tarafsızlığın yıkıma uğradığı ve istenilen şekilde haber yapılmaya başlandığında bahsetmektedir. Sayın Işınsu ideolojilerini silen ve birkaç kişinin gösterdiği doğrultusunda CANBAZ olarak imgelediği bu şahısları da anlatmaya çalışmıştır.
Emine Işınsu gerçek yazarlığını kanıtlarken oldukça sağlam cümle yapısı ile özel imgeleme yöntemini harmanlayarak okuyucuya ulaşmaya çalışmış ve iki zıt grubun psikolojik açıdan ve asıl kirli oyunları gözler önüne sermeye çalışmıştır. Sayın Işınsu’nun genel dil özelliği ise herkes tarafından anlaşılan kelime yapıları ile okuru aydınlatan toplumu bütün gerçekliği ile anlatmayı başarmıştır.
İnsanların karşıt görüşleri, eylemci fikirleri, yaptıkları propagandalar, basını etkileme ve dönemin güncel tüm olaylarını tarafsız bakış açısı ile kaleme alırken okuyucu düşündürmeyi amaçlayan açtığı kapı ile kapitalizmin tüm kirli oyunlarını göstermektedir.
Cambaz kitabını elinize aldığınız andan itibaren sizi sıkmayan cümlelerin akışında görmediğiniz veya fark edemediğiniz çıkarımlar sizleri beklemektedir. Herkesin okuması gereken bir kitap olup dönem içerisinde gelişen tarihi olaylara imgesel yorumlar katmaktadır.
Romanda var olan tüm karakterler sadece o döneme ait olarak düşünülmekten çok kişiliklerin günümüzde hala karşımıza çıkabileceğini ve şahısların karakterleri ile her daim karşılaşabileceğimizi göstermektedir. Kitabı okuduğumuz andan itibaren yazarımızın diğer kitaplarını da hemen okuma arzusu doğarken diğer yandan da kişiliklerin geçirdiği çocukluk, ergenlik dönemlerini, genel psikolojik durumları ile verdiği kararlara göre değerlendirmemiz gerektiğini, zıt grupta ki kişilerin karşılıklı kargaşaların ne denli zararlara yol açacağını da gözler önüne sermiştir.
Yazan: Eda Yılmaz
Canbaz Konusu
Yakın Türkiye tarihinin en değerli yazarlarından bir tanesi kabul edilen Emine Işınsu’nun en iyi romanlarından bir tanesi olarak kabul edilen Cambaz romanı aynı zamanda 1996 yılında yaşanan Sabancı cinayeti sonrası da dikkatleri üzerine çekmiştir. Emine Işınsu Cambaz romanını 1982 yılında yazmıştır ve kitapta ünlü bir sanayicinin bir terörist tarafından öldürülmesi de yer almıştır.
Cambaz romanı okurlara 1970 Türkiye’sinin gerçeklerini sunuyor. Bir anlamda 1970li yılları en iyi anlatan roman olarak da kabul edilir.
Canbaz Soruları ve Cevapları
Canbaz kimin eseri?
Emine Işınsu
Canbaz türü nedir?
Yerli Romanlar
Canbaz kaç sayfa?
424
Canbaz Yorumları
bana hediye olarak gelen bir kitap oldukça hoşuma gitti konusu oldukça etkileyici inceden göndermeler de mükemmeldi
31-07-2017 20:36
güzel bir kitap okuması zevkli
03-12-2018 21:38
canbaz kimin eseri acaba yazar hakkında bilgi verebilir misiniz? analizini yapmamız lazım
17-05-2019 18:47
biri kimin eseri diye sormuş şaka gibi kitapta yazarın kısa tanıtımı var olmadı burada yazıyor zaten git sayfasına bak olmadı googleda arat bu kadar mı zor bu kadar mı hazıra alıştınız sonra üniversite sınavında baraj neden kaldırılıyor kaldırılır tabi
10-03-2022 17:26
okunması gereken güzel kitap olmuş hem gerçek anlamda hem mecazı anlamda cambazlığı güzel anlatmış